Skip to main content

Γιώργος Αντωνόπουλος: «…μία παιδική παράσταση, όπως θα θέλαμε να τη βλέπαμε εμείς παιδιά…»

«Πες το Ψέματα…» στο Θέατρο Σταθμός

© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

Η παράσταση «Πες το Ψέματα…», σε κείμενο και σκηνοθεσία Γιώργου Αντωνόπουλου,  απευθύνεται σε παιδιά από 4 έως 94 ετών και ολοκληρώνει έναν ακόμα επιτυχημένο κύκλο ανεβασμάτων στο Θέατρο Σταθμός, στις 28 Απριλίου [Βίκτωρος Ουγκό 55, Μεταξουργείο].

Ο Γιώργος Αντωνόπουλος μίλησε μαζί μας.

Γιώργος Αντωνόπουλος

«Πες το ψέματα…»· μια παράσταση για παιδιά μα και για όλη την οικογένεια. Να ξεκινήσουμε από την υπόθεσή της;

«Ένα αγόρι και ένα κορίτσι ανακαλύπτουν στο πατάρι του παππού τους ένα παλιό κουτί· το κοσμεί ένα περίεργο σύμβολο, που μοιάζει με τρίαινα, χωρίς λόγχες. Η τρίαινα αυτή δεν είναι τίποτα περισσότερο από το γράμμα Ψ, σήμα κατατεθέν του Βασιλιά Ψεύτατωρ, του ανθρώπου που ανακάλυψε το Ψέμα. Εκείνος μοίρασε πριν πολλά πολλά χρόνια, 194 κουτιά σε όλο τον κόσμο, όσες δηλαδή οι χώρες της γης, με σκοπό όταν ανοίξει το καθένα από αυτά, να μεταδοθεί το ψέμα στην κάθε χώρα μια για πάντα. Τα δύο παιδιά, χωρίς να το γνωρίζουν, έχουν στα χέρια τους το τελευταίο, που θα τους μεταφέρει στο κάστρο του Ψεύδους, όπου ο Βασιλιάς θα τους δώσει τις τελικές οδηγίες για το πώς θα μεταλαμπαδεύσουν το Ψέμα στη χώρα τους και κατά συνέπεια πια, σε όλο τον κόσμο. Εκεί συναντούν ένα Λιοντάρι και ένα Φυτό, σύμβολα των ζώων και της φύσης. Οι δυο τους, είναι στη δούλεψη του Ψεύτατωρ κάνοντας μικροδουλειές και επιδιορθώσεις στο Ψευτοκάστρο. Δεν τον συμπαθούν και συχνά νοσταλγούν το παρελθόν, όταν ζώα, φυτά και άνθρωποι ήτανε ίσοι σε έναν κόσμο χωρίς Ψέμα. Τα δύο αδέρφια με τη βοήθειά τους, αλλά και τη βοήθεια των παιδιών που συμμετέχουν ενεργά στο έργο, παίζουν ένα παιχνίδι-δοκιμασία μαζί του, στο οποίο καταφέρνουν να καταστρέψουν τα σχέδιά του και να γλιτώσουν τον κόσμο μία για πάντα από το Ψέμα.. Ή μήπως όχι;»

Οι χαρακτήρες της παράστασης;

«Οι χαρακτήρες είναι φτιαγμένοι και πλασμένοι με πολλή λεπτομέρεια. Όλοι έχουν τη δική τους κινησιολογία, τον δικό τους λόγο, τα τρωτά και άτρωτα  σημεία τους. Όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά συμβάλλουν στην εξέλιξη του έργου. Βοηθούν ο ένας τον άλλον, με σκοπό να αποτρέψουν τα σχέδια του Βασιλιά. Στη σκηνή επάνω βλέπουμε πέντε ηθοποιούς, έναν μόνιμο μουσικό και επτά διαφορετικούς ρόλους. Το έργο συνεχώς αλλάζει, μεταμορφώνεται και οι χαρακτήρες το ακολουθούν πιστά,  κάνοντας μία μεγάλη διαδρομή από την αρχή μέχρι το τέλος του».

Ποια μηνύματα μεταδίδονται σε παιδιά αλλά και ενήλικες;

«Η παράσταση έχει πολλαπλά μηνύματα αλλά σε καμία περίπτωση δεν ακολουθεί μία διδακτική διαδικασία. Οι ρόλοι από μόνοι τους αντιπροσωπεύουν και έναν διαφορετικό τρόπο σκέψεις και ιδέας. Περνάμε από τον άνθρωπο στη φύση, από τη φύση στο ζωικό βασίλειο, από την αλήθεια στο ψέμα, από τα πρωτόλεια πράγματα στην τεχνολογία και όλα αυτά πλαισιώνονται με κίνηση και μουσική που με τον τρόπο τους δίνουν το δικό τους μήνυμα,  ακόμα και αν δεν εκφράζονται με λόγο. Στο τέλος,  έχεις να λάβεις τόσα πολλά· αντιλαμβάνεσαι τις λεπτές συνιστώσες που διαχωρίζουν το καλό από το κακό, την αλήθεια από το ψέμα».

Από που εμπνευστήκατε για να γράψετε το έργο;

«Η ιδέα γεννήθηκε, με τη σκέψη του πώς θα ήταν ο κόσμος, αν δεν υπήρχε καθόλου το ψέμα. Υπήρξε κάποτε ένας τέτοιος κόσμος; Από που ξεκινάει το ψέμα; Ποιος το ανακάλυψε; Εμείς, λοιπόν, γνωρίζουμε τον εφευρέτη του, τον βασιλιά Ψεύτατωρ. Ο οποίος μας εξηγεί το πώς καταστρέφει τον κόσμο της αλήθειας και της αρμονίας, προσπαθώντας να φτιάξει έναν καινούργιο, ο οποίος θα βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στο Ψέμα. Αυτή είναι η βασική ιδέα του έργου· ζωή με Ψέμα ή χωρίς;»

Μιλήστε μας για τη διάδραση με τα παιδιά, κατά τη διάρκεια της παράστασης·  όντως συμμετέχουν ενεργά; Και, θυμάστε κάποιες ενδιαφέρουσες στιγμές που θα θέλατε να μοιραστείτε;

«Υπάρχει διάδραση με τα παιδιά και συμμετέχουν ενεργά. Πράγμα που μας χαροποιεί ιδιαίτερα γιατί δείχνει ότι καταλαβαίνουν τα νοήματα του έργου, τα οποία αντικειμενικά δεν είναι εύκολα. Υπάρχουν λέξεις που δεν αναφέρονται και μας τις αποκαλύπτουν με διαδραστικό τρόπο τα παιδιά. Νομίζω ότι οι πιο ενδιαφέρουσες στιγμές διαδραματίζονται στα παιχνίδια που παίζονται στο τέλος της παράστασης, εκεί που η αγωνία κορυφώνεται, τα παιδιά αντιδρούν έντονα προσπαθώντας να ανατρέψουν το αποτέλεσμα των αγώνων και, με κάποιον τρόπο, τα καταφέρνουν».

Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με το παιδικό θέατρο;

«Έχω παίξει και εγώ ο ίδιος αρκετό  παιδικό θέατρο ως ηθοποιός. Ο κυριότερος λόγος, ωστόσο, που ανεβάσαμε αυτή την παράσταση μαζί με τον Θωμά Θάνο και την Contratiempo, είναι για να φτιάξουμε μία παιδική παράσταση, όπως θα  θέλαμε να τη βλέπαμε εμείς παιδιά· ζωντανή μουσική, πολλή κίνηση, έξυπνα ευρήματα, στοιχεία και ατάκες, χιούμορ, αγωνία και πολύ παιχνίδι. Χωρίς να κουνάμε το δάκτυλο, δίνοντας στο κάθε παιδί ξεχωριστά την πληροφορία που θα του χρειαστεί για το αύριο».

Μελλοντικά σας σχέδια;

«Στόχος είναι το καλοκαίρι να γίνει μία μικρή περιοδεία σε διάφορους δήμους της Αττικής, αλλά και εκτός Αθήνας. Επίσης, θέλουμε και η νέα χρονιά να αρχίσει με το “Πες το Ψέματα…” και με κάποια νέα παραγωγή που θα αφορά το ενήλικο κοινό αυτή τη φορά».

Ταυτότητα Παράστασης

Κείμενο / Σκηνοθεσία: Γιώργος Αντωνόπουλος

Πρωτότυπη Μουσική: Θωμάς Θάνος – Γιώργος Αντωνόπουλος (ομάδα Contratiempo)

Κίνηση: Άννα Ανουσάκη

Κοστούμια: Πάνος Θάνος

Σκηνικά: ομάδα Contratiempo

Βοηθός σκηνοθέτη: Πηνελόπη Σαραφίδη

Φωτογραφίες: Αναστασία Γιαννάκη

Video art: Τάσσος Γκολέτσος

Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη

Social Media: World of Gazjouro

Παραγωγή: CONTRATIEMPO

Διανομή (με σειρά εμφάνισης)

Θωμάς Θάνος (Αγόρι/Μουσικός ταξιδευτής του χρόνου)

Γαβριέλα Αντωνοπούλου (Κορίτσι/Μουσικός ταξιδευτής του χρόνου)

Βαγγέλης Ραφαήλ Καλλίτσογλου (Φυτό)

Ντίνος Ψυχογιός (Λιοντάρι)

Νατάσα Παντερμαλή (ΨΕΎΤΑΤΩΡ)

Μουσικός επί σκηνής: Μάνος Βλάχος