Skip to main content

Δημήτρης Καταλειφός: Αποθεώθηκε για τη συγκλονιστική του ερμηνεία στην πρεμιέρα του «Οιδίποδα επί Κολωνώ»

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης στον φορτισμένο χώρο των Δελφών η sold out πρεμιέρα του Οιδίποδα επί Κολωνώ σε σκηνοθεσία Γιώργου Σκεύα, λίγες μέρες πριν την ιστορική του παρουσίαση στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου στις 4 και 5 Αυγούστου.

Στο κατάμεστο θέατρο το κοινό επιβράβευσε την υποβλητική ατμόσφαιρα της παράστασης και τη λιτή και συμβολική της αισθητική, αποθεώνοντας τον Δημήτρη Καταλειφό, σε μια σπουδαία ερμηνεία που θα συζητηθεί.

Το θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα εισέπραξε επίσης ο εξαιρετικόςπρωταγωνιστικός θίασος: Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Αγγελική Παπαθεμελή, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Μάξιμος Μουμούρης, Χρήστος Σαπουντζής, Γιώργος Νούσης, Νίκος Νίκας, Γιώργος Φριντζήλας, Νίκος Δερτιλής, Γιώργος Μπούτσικας, Πάνος Αποστολόπουλος, Αντώνης Αντωνιάδης, Πάρις Παρασκευάδης.

Η πολυαναμενόμενη παράσταση, που εκτός από την Επίδαυρο θα παρουσιαστεί και στην Αθήνα (Θέατρο Πέτρας, 4/9), φέρνει στο προσκήνιο τη διφορούμενη εκκρεμότητα του τέλους ενός ήρωα σημαδεμένου από τη μοίρα, μια ταλάντευση ανάμεσα στο δίκαιο και το άδικο, την αποδοχή της μοίρας και την άρνησή της. “Ένα τεράστιο ζήτημα που θέτει ο “Οιδίπους Επί Κολωνώ” είναι η αναγκαιότητα μιας κοινωνίας να είναι ανοιχτή, ανεκτική και δίκαιη απέναντι στον άνθρωπο.

Στο πρόσωπο του Οιδίποδα συνοψίζεται ο άνθρωπος με τις άπειρες συμφορές και τα παθήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει μέσα στη διάρκεια της ζωής του. Ο Οιδίποδας θα μπορούσε να είναι σαν ένα μετανάστη που έρχεται από την Ασία και τον δέχεται μία χώρα. Είναι σχεδόν σπάνιο στις μέρες μας μια κοινωνία να διακρίνεται για τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη και την ανθρωπιά της, γι’ αυτό η Αθήνα στο συγκεκριμένο έργο έχει κάτι το ιδεώδες.

Μακάρι να υπήρχε μια κοινωνία σαν την Αθήνα του 5ου αιώνα” δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξη του  ο Δημήτρης Καταλειφός, που επιστρέφει στο Αργολικό Θέατρο τριάντα χρόνια μετά την τελευταία του εμφάνιση.

Πρόκειται για μια παράσταση του Πολιτιστικού Οργανισμού “Λυκόφως” του Γιώργου Λυκιαρδόπουλου, σε συμπαραγωγή με το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου. Τη μετάφραση του σοφόκλειου δράματος υπογράφουν οι Χρύσα Προκοπάκη και Θάνος Τσακνάκης, τα σκηνικά και τα κοστούμια η Λίλη Πεζανού, τη μουσική η Σήμη Τσιλαλή, τους φωτισμούς ο Λευτέρης Παυλόπουλος και την κίνηση ο Damiano Ottavio Bigi.