Skip to main content

«Οι Άθλιοι» του Βίκτωρος Ουγκό από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

Εικόνα της Τιτίκας από τον Εμίλ Μπαγιάρντ, από την πρώτη έκδοση των Αθλίων (1862)

Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού παρουσιάζει από τον προσεχή Οκτώβριο το μεγαλειώδες κλασικό έργο του Βίκτωρος Ουγκό «Οι Άθλιοι», στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» [Πειραιώς 254, Ταύρος].

Πρόκειται για ένα έργο – σταθμός στην κλασική λογοτεχνία, το οποίο έχει μεταφραστεί σε πάνω από 70 γλώσσες και εκδοθεί σε περισσότερα από 120 εκατομμύρια αντίτυπα.

Κωνσταντίνα Νικολαΐδη

Μετά την επιτυχημένη μουσικοθεατρική παράσταση για μικρούς και μεγάλους «Όλιβερ Τουίστ», η οποία παρουσιάστηκε για δύο χρονιές, η Κωνσταντίνα Νικολαΐδη σκηνοθετεί και επιμελείται τη θεατρική διασκευή «Των Αθλίων», σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού σε μία παραγωγή υψηλών προδιαγραφών και θέτει, μαζί με τους ταλαντούχους συνεργάτες της, ακόμα υψηλότερα τον πήχη.

Το μυθιστόρημα του Γάλλου συγγραφέα αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα μυθιστορήματα του δεκάτου ενάτου αιώνα. Ασχολείται με τις ζωές αρκετών Γάλλων χαρακτήρων, οι οποίες αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, για μια περίοδο άνω των είκοσι ετών. Η περίοδος αυτή περιλαμβάνει τους ναπολεόντειους πολέμους και τις δεκαετίες που ακολούθησαν. Το έργο εστιάζει στις προσπάθειες του πρωταγωνιστή Γιάννη Αγιάννη, ενός πρώην καταδίκου, ο οποίος προσπαθεί να επανεντάξει τον εαυτό του στην κοινωνία, και επιπλέον μελετά την επίδραση των πράξεων του ήρωα για χάρη της κοινωνικής αναγνώρισης.

Εικόνα της Τιτίκας από τον Εμίλ Μπαγιάρντ, από την πρώτη έκδοση των Αθλίων (1862)

Στο μυθιστόρημα εξετάζεται η φύση του καλού και του κακού και ο νόμος σε μία εκτεταμένη ιστορία, που περιλαμβάνει θέματα όπως την ιστορία της Γαλλίας, την αρχιτεκτονική του Παρισιού, την πολιτική, την ηθική φιλοσοφία, το νόμο, τη θρησκεία και τα είδη και τη φύση του έρωτα και της οικογενειακής αγάπης. Ο Ουγκό εμπνεύστηκε από το υπαρκτό πρόσωπο Φρανσουά Ευγένιο Βιντόσκ, ο οποίος κατείχε την ιδιότητα τόσο του αστυνομικού, όσο και του εγκληματία. Στο μυθιστόρημα κάθε μία από τις δύο αυτές ιδιότητες αποδόθηκε σε ξεχωριστά πρόσωπα. Οι Άθλιοι είναι γνωστοί στο ευρύ κοινό κυρίως μέσω της πληθώρας των θεατρικών και κινηματογραφικών τους μεταφορών, με διασημότερη το ομώνυμο μιούζικαλ, το οποίο είναι ευρέως γνωστό ως «Λε Μιζ» (Les Miz).

[email protected]