Skip to main content

Wall Street: Τέλος στο πάρτι;

Έπειτα από τις εντυπωσιακές επιδόσεις του 2019, σφραγίζοντας μια χρυσή δεκαετία για τις διεθνείς αγορές, οι αναλυτές σχεδόν στο σύνολό τους καταλήγουν σε μία πρόβλεψη για το επόμενο 12μηνο: Οι επενδυτές θα πρέπει να συνηθίσουν σε λιγότερα κέρδη, εκτιμώντας ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να επαναληφθεί το «πάρτι» της προηγούμενης χρονιάς.

«Θα είναι δύσκολο να ξαναδούμε τα διψήφια ποσοστά αποδόσεων του 2019», είναι η φράση που κυριαρχεί σε κάθε επενδυτική πρόβλεψη για τις προοπτικές των διεθνών αγορών το 2020. Παρά τον εμπορικό πόλεμο, τις πολιτικές αναταράξεις και τις διάφορες γεωπολιτικές και οικονομικές προκλήσεις, σχεδόν κάθε κατηγορία ενεργητικού εμφάνισε τις καλύτερες επιδόσεις της δεκαετίας. Ακόμη και οι υπεραισιόδοξοι παραδέχονται ότι είναι ελάχιστες οι πιθανότητες επανάληψης, διαπιστώνουν οι περισσότεροι αναλυτές σε ανάλυση του Bloomberg για την πορεία των αγορών τη νέα χρονιά.

Εν μέσω οικονομικής στασιμότητας και εντεινόμενης πολιτικής αβεβαιότητας σε έναν κόσμο πολύ χαμηλών επιτοκίων, οι επενδυτές θα πρέπει να κοιτάξουν πέραν των «παραδοσιακών» κατηγοριών ενεργητικού και να επιδιώξουν διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου τους αλλά με προσεκτικές κινήσεις, προσβλέποντας σε καλύτερες, αναπροσαρμοσμένες στο ρίσκο αποδόσεις, σημειώνει η Aberdeen Standard Investments.

Για την Amundi Asset Management, είναι πολύ πιθανόν να υπάρξει φέτος μεγαλύτερη μεταβλητότητα. «Εισήλθαμε σε μια φάση κατά την οποία δεν είναι το μέσο επίπεδο μεταβλητότητας που μετράει, αλλά το γεγονός ότι οι αγορές θα στραφούν από “ήσυχες” φάσεις σε περιόδους υψηλής μεταβλητότητας».

Oι αναλυτές της Barclays προβλέπουν ήπια ανάκαμψη, που όμως θα επισκιασθεί από διαφόρους κινδύνους. Και γι’ αυτό το λόγο, σε συνδυασμό με τις πολύ χαμηλές αποδόσεις στις ομολογιακές αγορές, οι αναλυτές της Barclays συστήνουν στους επενδυτές προσανατολισμό σε περισσότερο ριψοκινδυνα στοιχεία ενεργητικού. 

Ελαφρώς πιο αισιόδοξοι για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας εμφανίζονται οι αναλυτές της BlackRock Investment Institute, αναμένοντας επιτάχυνση της ανάπτυξης το 2020 και περιορισμό του ρίσκου για ύφεση. Αυτό το σενάριο είναι ευνοϊκό για τοποθετήσεις σε περισσότερο ριψοκινδυνα και υψηλότερου ρίσκου στοιχεία ενεργητικού. 

Ανάλογες είναι και οι προβλέψεις της Citi με τους αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας να μην αναμένουν μια παγκόσμια ή αμερικανική ύφεση για το 2020. Οι οικονομολόγοι της Citi προβλέπουν παγκόσμια ανάπτυξη κοντά στο 2,7% ετησίως για φέτος και το 2021, καθώς ανακάμπτει η μεταποιητική δραστηριότητα διεθνώς. Κλειδί για τη Citi αποτελούν και οι κινήσεις των κεντρικών τραπεζών, κυρίως της Fed για τη νομισματική πολιτική.

naftemporiki.gr