Skip to main content

Brit Awards 2024: Σαρωτική επικράτηση της Raye

REUTERS/Isabel Infantes

Η πρώτη γυναίκα που κερδίζει το βραβείο «Τραγουδοποιός της Χρονιάς»

Η τραγουδίστρια – τραγουδοποιός Raye αναδείχτηκε μεγάλη νικήτρια στα BRIT Awards 2024, που πραγματοποιήθηκαν το βράδυ του Σαββάτου 2 Μαρτίου, στην O2 Αρένα του Λονδίνου.

photo/AFP

Η ανερχόμενη 26χρονη Βρετανίδα ποπ σταρ, το αληθινό όνομα της οποίας είναι Rachel Agatha Keen, η οποία κέρδισε έξι από τα επτά βραβεία για τα οποία ήταν υποψήφια, κατέρριψε το ρεκόρ των Blur, της Αντέλ και του Χάρι Στάιλς με τα περισσότερα βραβεία -εν προκειμένω, τέσσερα- σε μία και μόνη τελετή απονομής.

REUTERS/Isabel Infantes

Η Raye απέσπασε, μεταξύ άλλων, τα βραβεία «Καλλιτέχνης της Χρονιάς», «Άλμπουμ της Χρονιάς» (My 21st Century Blues) και «Τραγούδι της Χρονιάς» (Escapism), ενώ έγινε επίσης η πρώτη γυναίκα που κερδίζει το βραβείο «Τραγουδοποιός της Χρονιάς». Η μοναδική κατηγορία στην οποία είχε υποψηφιότητα, αλλά δεν κέρδισε το βραβείο ήταν το pop act, που έλαβε η Dua Lipa με τις ψήφους του κοινού.

Παραλαμβάνοντας -ξυπόλητη- τα βραβεία της, η Raye, η οποία προτού κάνει την εμφάνισή της ως σόλο καλλιτέχνης είχε γράψει τραγούδια για τους Beyoncé, Little Mix, Rihanna, John Legend, Ellie Goulding, δήλωσε: «Η καλλιτέχνις που ήμουν πριν από τρία χρόνια δεν θα πίστευε ότι έχω τον έλεγχο -είμαι το αφεντικό του εαυτού μου».

Dua Lipa / REUTERS/Isabel Infantes

Ωστόσο, σε δηλώσεις της πριν από την τελετή, ανέφερε ότι βίωνε τη μία απόρριψη μετά την άλλη από τη δισκογραφική της εταιρεία μέχρι να απαλλαγεί από το συμβόλαιό της. Στη συνέχεια, αποφάσισε να κυκλοφορήσει τα κομμάτια της η ίδια, με αποτέλεσμα το τραγούδι της «Escapism» να γίνει viral hit στο TikTok και στη συνέχεια νούμερο ένα single. Αυτή ήταν μόνο η αρχή για την ανοδική της πορεία, που την έφτασε στην κορυφή της μουσικής βιομηχανίας.

Το βραβείο Διεθνούς Καλλιτέχνη της Χρονιάς κέρδισε η Αμερικανίδα τραγουδίστρια και τραγουδοποιός SZA, η οποία κατάφερε να επικρατήσει μεγάλων σταρ, συμπεριλαμβανομένης της πανίσχυρης Taylor Swift.

photo/AFP

Το Βραβείο Global Icon έλαβε η Κάιλι Μινόγκ -οι πωλήσεις της οποίας ξεπερνούν τους 80 εκατ. δίσκους- λίγες εβδομάδες μετά την επιτυχία της στα Grammy, όπου κέρδισε το δεύτερο βραβείο της, δύο δεκαετίες μετά το πρώτο.

Η Μάιλι Σάιρους, που δεν κατάφερε να δώσει το «παρών» στην τελετή απονομής, κέρδισε το βραβείο «Διεθνές Τραγούδι της Χρονιάς» για το εξαιρετικά επιτυχημένο σινγκλ της «Flowers» και οι Jungle πήραν το βραβείο για το «Γκρουπ της Χρονιάς».

Οι νικητές αναλυτικά

Άλμπουμ της Χρονιάς
Raye – My 21st Century Blues

Καλλιτέχνης της Χρονιάς
Raye

Τραγούδι της Χρονιάς
Raye – Escapism

Γκρουπ της Χρονιάς
Jungle

Καλύτερος Πρωτοεμφανιζόμενος Καλλιτέχνης
Raye

Διεθνής Καλλιτέχνης της Χρονιάς
SZA

Διεθνές Τραγούδι της Χρονιάς
Μάιλι Σάιρους – Flowers

Διεθνές Γκρουπ της Χρονιάς
Boygenius

Alternative/rock act
Bring Me the Horizon

Hip-hop/grime/rap act
Casisdead

Dance act
Calvin Harris

Pop act
Dua Lipa

R&B act
Raye

Ανερχόμενο Αστέρι
The Last Dinner Party

Παραγωγός της Χρονιάς
Chase & Status

Τραγουδοποιός της Χρονιάς Raye

Global Icon Κάιλι Μινόγκ