Skip to main content

Πέθανε ο λυράρης Γιώργος Στιβακτάκης

Σε ηλικία 64 ετών

Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο της Κρήτης αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσαράς έχει προκαλέσει η είδηση του θανάτου του γνωστού λυράρη, Γιώργη Στιβακτάκη.

Ο αγαπημένος μουσικός έφυγε βιαστικά και πρόωρα από τη ζωή, ενώ βρισκόταν στο σπίτι του στο Ηράκλειο, με πιθανότερη αιτία την ανακοπή καρδιάς.

Ο Γιώργης Στιβακτάκης γεννήθηκε στα Βορίζια, ενώ άφησε το αποτύπωμα του στην κρητική μουσική μεγαλώνοντας σε μία οικογένεια με μεγάλη προσφορά στην παράδοση της Κρήτης. Υπήρξε ένας πηγαίος καλλιτέχνης τόσο ο ίδιος, όσο και τα αδέρφια του.

Οι Στιβακτάκηδες, ο Γιώργης και τα αδέλφια του Χρήστος και Νίκος, γνωστοί λαουτιέρηδες, με καταγωγή από τα Βορίζια, έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους στην κρητική μουσική παράδοση. Ο πατέρας τους ήταν πρωτοχορευτής σε συγκρότημα των Βοριζίων. Το 1981 πραγματοποιήθηκε η πρώτη δισκογραφική δουλειά του Γιώργη Στιβακτάκη «Δικάστικα να σ΄ Αγαπώ». Η συνεργασία των αδερφών ξεκίνησε από τη δεύτερη δισκογραφική δουλειά «Κρητική Κομπανία», σε συνεργασία με τη συγχωριανό τους Μανώλη Φαραγκουλιτάκη, στην Ασκομαντούρα, και το θιαμπόλι. Στις επόμενες δισκογραφικές δουλειές συνεργάζονται με άλλους κρητικούς καλλιτέχνες, αλλά και με άλλους καλλιτέχνες εκτός Κρήτης.

Δισκογραφία  

1981: Δικάστηκα να σ΄αγαπώ
1983: Κρητική Κομπανία
1986: Ερωτικοί Καϋμοί
1999: Δροσοσταλιά τ΄Απρίλη (Γιώργης κ’ Χρήστος Στιβακτάκης)
2001: Δε θέλω φρόνιμη ζωή
2004: Στου χρόνου τα λημέρια
2007: Αέρας τση κορφής
2012: Αντίλαλοι του Ψηλορείτη
2016: Η άκρη της σιωπής (Χρήστος Στιβακτάκης)
2018: Μπαρούτι μέλι και κρασί
2021: “Βιγλάτορας