Skip to main content

Πέθανε ο «Sugar Man» Σίξτο Ροντρίγκεζ

Έγινε ευρύτερα γνωστός μέσα από το βραβευμένο με Όσκαρ ντοκιμαντέρ «Searching for Sugar Man»

Ο Αμερικανός τραγουδιστής Σίξτο Ροντρίγκεζ, που είχε ξεχαστεί προτού το βραβευμένο με Όσκαρ ντοκιμαντέρ «Searching for Sugar Man» τον ξαναφέρει στο φως των προβολέων, πέθανε σε ηλικία 81 ετών.

Η είδηση ανακοινώθηκε στον ιστότοπο του μουσικού, ενώ άγνωστη παραμένει η αιτία του θανάτου του. «Με μεγάλη θλίψη, ανακοινώνουμε ότι ο Σίξτο Ντίαζ Ροντρίγκεζ απεβίωσε νωρίτερα σήμερα. Εκφράζουμε τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια στις κόρες του Σάντρα, Εύα και Ρίγκαν και σε όλη την οικογένειά του», ανέφερε η επίσημη ανακοίνωση.

Ο Σίξτο Ροντρίγκεζ γεννήθηκε στο Μίσιγκαν και τα δύο άλμπουμ που ηχογράφησε στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1970 σημείωσαν τέτοια αποτυχία που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη μουσική και να καταπιαστεί με χειρονακτικές εργασίες.

Ωστόσο, η μουσική του απέκτησε μεγάλη δημοτικότητα σε μέρη όπως η Μποτσουάνα, η Νότια Αφρική, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία.

Μάλιστα, η λατρεία για τα τραγούδια του στην Αυστραλία, τον οδήγησε το 1979 σε περιοδεία στην ήπειρο, ενώ στη Νότια Αφρική, ένα άλμπουμ του έγινε πλατινένιο, χωρίς ο ίδιος να γνωρίζει το παραμικρό.

Μόλις το 1997, ο Ροντρίγκεζ ανακάλυψε τη φήμη που απολάμβανε στη Νότια Αφρική, αφού πρώτα η κόρη του εντόπισε τις σχετικές πληροφορίες στο διαδίκτυο.

Η ζωή του αποτέλεσε το θέμα του ντοκιμαντέρ «Searching for Sugar Man» το 2012, το οποίο έκανε πρεμιέρα στο φεστιβάλ κινηματογράφου Sundance και σημείωσε μεγάλη επιτυχία, ενώ την επόμενη χρονιά κέρδισε το Όσκαρ του καλύτερου ντοκιμαντέρ. Μετά την επιτυχία του ντοκιμαντέρ, τα άλμπουμ του Ροντρίγκεζ μπήκαν για πρώτη φορά στα αμερικανικά charts.

Η επιτυχία της ταινίας είχε προσφέρει μια αργοπορημένη διασημότητα στον Σίξτο Ροντρίγκεζ ο οποίος, μετά την αποτυχία των άλμπουμ του, είχε εγκαταλείψει τη μουσική για να επιστρέψει στα εργοτάξια των κατασκευών.

Χάρη στο ντοκιμαντέρ, που γύρισε ο Σουηδός Μάλικ Μπέντζελουλ, γνώρισαν μεγάλη απήχηση ορισμένα τραγούδια του, όπως τα «Sugar Man» και «I Wonder».

Στην ταινία μοιάζει αποστασιοποιημένος, μάλλον σαν να διασκεδάζει με αυτήν την αναγνώριση. Όμως η επισφαλής οικονομική του κατάσταση ήταν επίσης ολοφάνερη: δεν έβγαλε ποτέ ούτε σεντ από τα εκατοντάδες χιλιάδες αντίτυπα που πούλησαν τα άλμπουμ του στη Νότια Αφρική.

Μετά την κυκλοφορία του ντοκιμαντέρ, είχε δώσει πολλές συναυλίες στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες.