Κατεπείγουσα κοινοβουλευτική ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κατέθεσε η Κυριακή Μάλαμα σε σχέση με το πολύ σοβαρό ζήτημα που έχει προκύψει με την φύλαξη του αρχαιολογικού χώρου της Πορτάρας της Νάξου.
Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, σε συνέχεια των ζητημάτων ασφαλείας του αρχαιολογικού χώρου της Πορτάρας της Νάξου, τα οποία απασχολούν το δημόσιο διάλογο εδώ και μέρες, προέκυψε το ζήτημα της ακαλαίσθητης περίφραξης του μνημείου με κοινά οικοδομικά υλικά, ενέργεια η οποία πιθανότητα δεν είχε άδεια. Σε συνέχεια της αρνητικής αυτής είδησης που έκανε τον γύρο του κόσμου, συνελήφθησαν στελέχη της οικείας Εφορείας Αρχαιοτήτων από την αστυνομία για παράνομες οικοδομικές εργασίες. Εντωμεταξύ, υπήρξε δέσμευση για βελτίωση των συνθηκών φύλαξης του μνημείου, αλλά με την μεταφορά προσωπικού από άλλους χώρους, των οποίων οι συνθήκες φύλαξης εκ των πραγμάτων υποβαθμίζονται.
Στο πλαίσιο αυτό η Κυριακή Μάλαμα ερωτά την Υπουργό Πολιτισμού :
Πρώτον : υπήρχε άδεια για την κατασκευή αυτής της περίφραξης γύρω από την Πορτάρα της Νάξου;
Δεύτερον : υπάρχει σχέδιο για την εύρυθμη φύλαξη του εν λόγω αρχαιολογικού χώρου και γιατί συνέβησαν αυτές οι παλινωδίες φέτος;
Τρίτον : πως αξιολογείται η στάση της αρμόδιας υπηρεσίας επί του θέματος;
Τέταρτον : θα υπάρξει ανάληψη πολιτικής ευθύνης από την ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού;
Πέμπτον : Ποια είναι η θέση του Υπουργείου Πολιτισμού για τη διενεργούμενη προκαταρκτική εξέταση σχετικά µε την Πορτάρα και ποια μέτρα έχουν ληφθεί για την άμεση αποκατάσταση της φύλαξης και προστασίας του μνημείου;
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης :
Αθήνα, 5 Αυγούστου 2025
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς την κυρία Υπουργό Πολιτισμού
Θέμα : Θα αναλάβει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού την ευθύνη για τις παλινωδίες στην Πορτάρα της Νάξου.
Σε συνέχεια των ζητημάτων ασφαλείας του αρχαιολογικού χώρου της Πορτάρας της Νάξου, τα οποία απασχολούν το δημόσιο διάλογο εδώ και μέρες, προέκυψε το ζήτημα της ακαλαίσθητης περίφραξης του μνημείου με κοινά οικοδομικά υλικά, ενέργεια η οποία πιθανότητα δεν είχε άδεια. Σε συνέχεια της αρνητικής αυτής είδησης που έκανε τον γύρο του κόσμου, συνελήφθησαν στελέχη της οικείας Εφορείας Αρχαιοτήτων από την αστυνομία για παράνομες οικοδομικές εργασίες. Εντωμεταξύ, υπήρξε δέσμευση για βελτίωση των συνθηκών φύλαξης του μνημείου, αλλά με την μεταφορά προσωπικού από άλλους χώρους, των οποίων οι συνθήκες φύλαξης εκ των πραγμάτων υποβαθμίζονται.
Επειδή οι παλινωδίες με το θέμα της φύλαξης της Πορτάρας της Νάξου έχουν ήδη κάνει τον γύρο του κόσμου.
Επειδή η συγκεκριμένη περίπτωση αποτελεί κραυγαλέο παράδειγμα αποτυχίας διαχείρισης της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που διαθέτει η Ελλάδα.
Επειδή εδώ και χρόνια αναμένεται η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού φύλαξης, η οποία όμως διαρκώς αναβάλλεται.
Επειδή φέτος η υποβάθμιση των συνθηκών επίσκεψης κι ασφαλείας στους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της χώρας έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα.
Επειδή στις 26 Ιουλίου 2025, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Νάξου διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για την πιθανή φθορά στον αρχαιολογικό χώρο της Πορτάρας, λόγω πλημμελούς φύλαξης και παντελούς εγκατάλειψης του χώρου, με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων στο επίκεντρο της έρευνας.
Ερωτάται η κυρία Υπουργός :
Υπήρχε άδεια για την κατασκευή αυτής της περίφραξης γύρω από την Πορτάρα της Νάξου;
Υπάρχει σχέδιο για την εύρυθμη φύλαξη του εν λόγω αρχαιολογικού χώρου και γιατί συνέβησαν αυτές οι παλινωδίες φέτος;
Πως αξιολογείται η στάση της αρμόδιας υπηρεσίας επί του θέματος;
Θα υπάρξει ανάληψη πολιτικής ευθύνης από την ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού;
Ποια είναι η θέση του Υπουργείου Πολιτισμού για τη διενεργούμενη προκαταρκτική εξέταση σχετικά µε την Πορτάρα και ποια μέτρα έχουν ληφθεί για την άμεση αποκατάσταση της φύλαξης και προστασίας του μνημείου;