Skip to main content

Αρχαία Αγορά – Κεραμεικός: Ανασχεδιασμός και αποκατάσταση του αρχαίου αστικού τοπίου

Το έργο υλοποιείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, συνολικού προϋπολογισμού 6.800.000 ευρώ, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος του 2025

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη επικεφαλής υπηρεσιακού κλιμακίου πραγματοποίησε αυτοψία στα έργα αισθητικής και λειτουργικής αναβάθμισης που εκτελούνται στους αρχαιολογικούς χώρους της Αρχαίας Αγοράς και του Κεραμεικού, στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού, ανασχεδιασμού και αποκατάστασης του αρχαίου αστικού τοπίου, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας.

Αυτοψία της Υπουργού Πολιτισμού στην Αρχαία Αγορά

Το έργο υλοποιείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, συνολικού προϋπολογισμού 6.800.000 ευρώ, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος του 2025.

Το έργο περιλαμβάνει την αποκατάσταση των αρχαίων διαδρομών, για την κίνηση των επισκεπτών, την κατασκευή νέων διαδρομών με πρόβλεψη για άτομα με αναπηρία και εμποδιζόμενα άτομα, καθώς και τη διαμόρφωση σημείων στάσης, θέασης και ανάπαυσης. Παράλληλα, αναβαθμίζονται οι είσοδοι των χώρων, διευθετούνται τα όμβρια ύδατα, ενισχύονται οι υποδομές πυροπροστασίας και βελτιώνονται τα απαραίτητα δίκτυα εξυπηρέτησης του κοινού, ενώ εφαρμόζονται μέτρα προστασίας και ανάδειξης των μνημείων.

Μετά την αυτοψία στους δύο αρχαιολογικούς χώρους, η  Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε: «Στην Αρχαία Αγορά, με την αποκατάσταση της οδού των Παναθηναίων και την ανάδειξή της, ως βασικού στοιχείου της επίσκεψης, ο χώρος καθίσταται ξανά ορατός ως δημόσιος, πολιτικός τόπος, μεγάλης ιστορικής σημασίας, ενώ η σύνδεσή του με την Ακρόπολη αποκτά ουσιαστικό νόημα. Η οδός των Παναθηναίων αποκτά τον κεντρικό ρόλο στην περιήγηση των επισκεπτών, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να αντιληφθούν καλύτερα τη διάρθρωση του χώρου, την πολεοδομική του σύνθεση και τη σύνδεση με τα γειτονικά μνημεία. Στον Κεραμεικό, η νέα είσοδος ενισχύει την ενότητα του αστικού ιστού αναδεικνύοντας το εύρος του αρχαιολογικού χώρου. Η βελτίωση και η αποκατάσταση του δικτύου κίνησης των επισκεπτών, εντός των αρχαιολογικών χώρων της Αρχαίας Αγοράς και του Κεραμεικού, με ιδιαίτερη μέριμνα για την ανεμπόδιστη πρόσβαση των ΑμεΑ και γενικά των ατόμων με δυσκολίες κίνησης, αποτελεί προτεραιότητα για τη σωστή λειτουργία τους. Ο ανασχεδιασμός των διαδρομών, σε συνδυασμό με τις παρεμβάσεις αναβάθμισης των υποδομών, στοχεύει στη διευκόλυνση της περιήγησης και στη διασφάλιση καθολικής προσβασιμότητας. Μέσω των νέων, κατάλληλα διαμορφωμένων διαδρομών, οι επισκέπτες θα μπορούν να περιηγούνται ελεύθερα στο αρχαιολογικό περιβάλλον και να έχουν καλύτερη κατανόηση και θέαση του χώρου. Με την ολοκλήρωση του έργου, στο τέλος του 2025, οι δύο αυτοί μοναδικοί χώροι της Αθήνας θα προσφέρουν στο κοινό, Έλληνες και ξένους, μια πλήρως αναβαθμισμένη εμπειρία, αντάξια της ιστορικής και μνημειακής τους αξίας».

Στην Αρχαία Αγορά, το έργο επικεντρώνεται στην ανάδειξη του αρχαίου οδικού δικτύου και ιδιαίτερα στην αποκατάσταση και προβολή της οδού των Παναθηναίων, του εμβληματικού άξονα της αρχαίας Αθήνας, γύρω από τον οποίο οργανώνονταν οι κύριες πολιτικές, κοινωνικές και θρησκευτικές δραστηριότητες της πόλης. Δημιουργείται μια κυκλική διαδρομή που ενώνει τα βασικά σημεία ενδιαφέροντος και διασφαλίζει μία άνετη και εκπαιδευτική εμπειρία περιήγησης, με κατάλληλες παρεμβάσεις καθολικής προσβασιμότητας. Ειδικές ράμπες και επιμέρους διαδρομές οδηγούν σε σημαντικά μνημεία όπως ο Ναός του Ηφαίστου, ενώ ταυτόχρονα καταργούνται τα σύγχρονα μονοπάτια που τέμνουν και διασπούν την ενότητα των αρχαίων καταλοίπων.

Στον Κεραμεικό, το έργο αφορά στη διαμόρφωση ενός εκτεταμένου δικτύου διαδρομών, που ακολουθούν τις υπάρχουσες οδεύσεις. Επεκτείνονται σε σημεία μη προσβάσιμα, σήμερα, και εξασφαλίζουν την κίνηση των επισκεπτών με ιδιαίτερη μέριμνα για άτομα με κινητικές δυσκολίες.

Δημιουργούνται νέες στάσεις θέασης, ενώ ταυτόχρονα επιλύονται τεχνικά ζητήματα υδραυλικού χαρακτήρα. Διασφαλίζεται πλήρως η προστασία των μνημείων, μέσα από παρεμβάσεις που ενισχύουν τη συνολική εμπειρία ξενάγησης. Ιδιαίτερη σημασία έχει η δημιουργία νέας εισόδου από την οδό Ασωμάτων, η οποία ενισχύει τη λειτουργική διασύνδεση του αρχαιολογικού χώρου με τον ιστό της πόλης.

Πηγή: ΥΠΠΟ
Επιμέλεια: Γιώργος Κουλουβάρης
[email protected]