Skip to main content

Κνωσός: Κατέρρευσε τμήμα τοιχογραφίας στον αρχαιολογικό χώρο

Αντιδράσεις και οργισμένα σχόλια έχει προκαλέσει η σοβαρή ζημιά, που προκλήθηκε χθες Παρασκευή εν μέσω και ισχυρών νοτιάδων, σε ένα από τα πιο διάσημα εκθέματα της χώρας, στον Αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού

Τμήμα από την γνωστή τοιχογραφία με τα δελφίνια που δεσπόζει στο μινωικό ανάκτορο κατέρρευσε, με την κατακραυγή της επιστημονικής κοινότητας πλέον, για την έλλειψη συντήρησης και την εγκατάλειψη των αρχαιοτήτων, να είναι έκδηλη.

Πρόκειται για τοιχογραφία που χρονολογείται από τη δεκαετία του ‘60 και είναι αντίγραφο της πρώην αναστήλωσης του Άρθουρ Έβανς.

Η γύψινη τοιχογραφία στην ανατολική πτέρυγα του ανακτόρου αποτελούνταν από τρία μέρη. Οι πρώτες εκτιμήσεις είναι ότι αποκολλήθηκαν τα δύο από αυτά και έπεσαν, με συνέπεια να σπάσουν. Η πρωτότυπη τοιχογραφία βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

Το υπουργείο Πολιτισμού ενημερώθηκε και ζητήθηκε να αποκατασταθεί άμεσα η τοιχογραφία, προκειμένου να αποτραπούν περαιτέρω φθορές, ενώ ξεναγοί και αρχαιολόγοι καταγγέλλουν πως προειδοποιούν εδώ και χρόνια για την κακή συντήρηση του χώρου.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου χθες το βράδυ ολοκλήρωσε την συλλογή και την απομάκρυνση των θραυσμάτων του αντιγράφου, του 1960, της τοιχογραφίας των Δελφινιών -το πρωτότυπο της οποίας εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου- από τα λεγόμενα «διαμερίσματα της βασίλισσας», στην Κνωσσό.

Η τοιχογραφία αποκολλήθηκε, χθες, το απόγευμα εξ αιτίας των θυελλωδών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή. Λόγω των δυσμενέστατων καιρικών συνθηκών διεκόπη προσωρινά και η λειτουργία του αρχαιολογικού χώρου.

Σημειωτέον ότι για το συγκεκριμένο τμήμα του μινωικού ανακτόρου της Κνωσσού έχουν ήδη εκπονηθεί οι αναγκαίες μελέτες συντήρησης και αποκατάστασής του και επίκειται η έναρξη του έργου, στο πλαίσιο των έργων που χρηματοδοτούνται από το ΠΕΠ Κρήτης- ΕΣΠΑ 2021-2027.

Τη στιγμή που κατέρρευσε το τμήμα της τοιχογραφίας, στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού βρίσκονταν περίπου 300 επισκέπτες. Στις 13:00 αποφασίστηκε να κλείσει το ανάκτορο της Κνωσού, εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στην Κρήτη από το πρωί και απομακρύνθηκαν οι επισκέπτες.

Το Μινωικό Ανάκτορο με την τεράστια επισκεψιμότητα συγκέντρωσε μόνο το 2024 πάνω από 1.000.000 επισκέπτες και έσοδα που ξεπέρασαν τα 11.000.000 ευρώ ενώ την προηγούμενη χρονιά τα έσοδα από Κνωσό και Μουσείο Ηρακλείου έφτασαν τα 18,5 εκατ. ευρώ.

Νότια Προπύλαια, Κνωσός

Από τα μέσα Μαρτίου τα τελευταία χρόνια υπάρχουν ημέρες που οι επισκέπτες που συρρέουν για να θαυμάσουν το παλάτι του Μίνωα φτάνουν τους 1.000 ή και 2.000, ανάλογα αν είναι ημέρα κρουαζιέρας ή όχι. Τους θερινούς μήνες οι επισκέψεις αυτές εκτοξεύονται σε πολλαπλάσιους αριθμούς και παρά τον καυτερό ήλιο και την ταλαιπωρία, ο τουρίστας είναι υπομονετικός, προκειμένου να επισκεφτεί έστω και για μία φορά τον θαυμαστό κόσμο της Μινωικής Εποχής.

[email protected]