Χάρη στις σύγχρονες τεχνολογίες, έχουμε πλέον τη δυνατότητα να ανακαλύψουμε πώς ακριβώς ήταν ο Παρθενώνας πριν από περισσότερα από 2.400 χρόνια, στην εποχή της μέγιστης ακμής του.

Ο Juan de Lara, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, συνδυάζοντας πρωτογενείς πηγές, αστρονομικά δεδομένα και προηγμένες τεχνολογίες CGI, δημιούργησε μια εντυπωσιακή τρισδιάστατη αναπαράσταση του Παρθενώνα στην ακμή του.
Μάλιστα, όπως φαίνεται, χρησιμοποιείται η ψηφιακή «μηχανή» Unreal Engine II, με την οποία «χτίζονται» μερικά από τα πιο σύγχρονα βιντεοπαιχνίδια.

Η προσέγγισή του όμως, δεν περιορίζεται στη μορφή. Αντλεί από τα πεδία της ιστορίας, της τέχνης και της θρησκευτικής εμπειρίας για να φωτίσει τη λειτουργία του ναού ως τόπο πίστης, θαυμασμού και πολιτισμικής ακτινοβολίας. Το γεγονός ότι ο ερευνητής ειδικεύεται στη διαπολιτισμική επιρροή του ελληνιστικού κόσμου στην Ανατολή, προσδίδει στο έργο του μια πολυεπίπεδη και ουσιαστική ματιά.

Χρησιμοποιώντας προηγμένα ψηφιακά μοντέλα και προσομοίωση φωτός, ο Juan de Lara κατάφερε να ανασυνθέσει την αρχιτεκτονική του Παρθενώνα με ακρίβεια που δεν ξεπερνά τα δύο εκατοστά. Το μοντέλο του έλαβε υπόψη τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν-την ανακλαστικότητα του ελεφαντόδοντου, του χρυσού και του γυαλισμένου μαρμάρου-καθώς και τις αρχαίες τιμές της ηλιακής κίνησης.

Οι υπολογισμοί του επιβεβαίωσαν ότι σε συγκεκριμένα πρωινά κατά τη διάρκεια των Παναθηναίων, όταν τιμούσαν την θεά Αθηνά κάθε τέσσερα χρόνια, το φως του ήλιου εισερχόταν από την ανατολική είσοδο του ναού. Η ηλιακή ακτίνα έπεφτε πάνω στα χρυσά ενδύματα της Αθηνάς, φωτίζοντάς τη εντυπωσιακά μέσα στο σκοτεινό εσωτερικό-ένα οπτικό φαινόμενο που είχε σχεδιαστεί με ακρίβεια για να προκαλεί δέος.