Skip to main content

Μουσειολογική και Μουσειογραφική μελέτη για το Μουσείο της Φιλικής Εταιρείας στην Οδησσό

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και το Ελληνοουκρανικό Επιμελητήριο παρουσιάζουν την Μουσειολογική και Μουσειογραφική μελέτη για το Μουσείο της Φιλικής Εταιρείας στην Οδησσό, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του ΕΙΠ, τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023, στις 7 μ.μ., στον κήπο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (Στρατηγού Καλλάρη 50, Ψυχικό).

Η μελέτη, δωρεά του Ελληνοουκρανικού Επιμελητηρίου στο ΕΙΠ, αφορά στην «Επανέκθεση του Μουσείου Φιλικής Εταιρείας» και διαμορφώνει μια νέα αντίληψη, η οποία παράλληλα με την ειδική μέριμνα που λαμβάνεται εξαρχής στον σχεδιασμό και τη χρήση νέων τεχνολογιών, επαναπροσδιορίζει και εκσυγχρονίζει τη λειτουργία του, σύμφωνα με τις νέες τάσεις της μουσειολογίας. Στοχεύει στην αναβάθμιση της εκπαιδευτικής, επικοινωνιακής και κοινωνικής του διάστασης και το εντάσσει στο ευρύτερο πλαίσιο ανάπτυξης δικτύου πολιτιστικού τουρισμού. Συμβάλλει επίσης στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και συντείνει στη διατήρηση των φιλικών σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Ουκρανία.

Παράλληλα, έχει εκπονηθεί αρχιτεκτονική μελέτη, δωρεά του Ιδρύματος Μπούμπουρα, η οποία περιλαμβάνει όλες τις παρεμβάσεις των μουσειολόγων και έχει κατατεθεί για έγκριση στο Υπουργείο Πολιτισμού της Ουκρανίας.

Το Μουσείο της Φιλικής Εταιρείας  μεταφέρθηκε στην ιστορική του θέση, εκεί όπου συνεδρίαζαν τα μέλη της Φιλικής Εταιρείας, το 1994, μετά την ολοκλήρωση των οικοδομικών εργασιών που χρηματοδότησε ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά και ο τότε Πρόεδρός του, Ιωάννης Πολυχρονόπουλος, νυν Πρόεδρος του Ελληνοουκρανικού Επιμελητηρίου.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση θα απευθύνουν ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, Νίκος Α. Κούκης και ο Πρόεδρος του Ελληνοουκρανικού επιμελητηρίου και Πρόεδρος του Μουσείου της Φιλικής Εταιρείας, Ιωάννης Πολυχρονόπουλος.

Ομιλητές:

– Σωφρόνης Παραδεισόπουλος, Διευθυντής Παραρτήματος ΕΙΠ Οδησσού

– Λένα Κατσανίκα – Στεφάνου, Σύμβουλος Μουσειακών Εκθέσεων

– Δέσποινα Τσάφου, Αρχιτέκτων – Μηχανικός

– Ιουλία Σκουνάκη, Αρχαιολόγος, Μουσειολόγος – Σύμβουλος Διαχείρισης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Συντονισμός: Δημήτρης Καπράνος, Δημοσιογράφος