Skip to main content

Τιτανικός: Το μυστήριο του χρυσού περιδέραιου που βρέθηκε στο ναυάγιο

Εξαιρετικά ευρήματα ανακαλύφθηκαν στο ναυάγιο του Τιτανικού, μετά την πρώτη ψηφιακή σάρωση πλήρους μεγέθους του πλοίου. Σύμφωνα με το BBC, μία ομάδα ανέσυρε μέσα από τα συντρίμμια ένα χρυσό περιδέραιο, το οποίο δεν είχε δει κανείς για πάνω από 100 χρόνια.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία χαρτογράφησης βαθέων υδάτων Magellan με έδρα το Γκέρνσεϊ εντόπισε το χρυσό περιδέραιο στο πλαίσιο της πρώτης ψηφιακής σάρωσης του Τιτανικού σε πλήρες μέγεθος.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο διευθύνων σύμβουλος της Magellan, Ρίτσαρντ Πάρκινσον έκανε λόγο για μια «εκπληκτική» ανακάλυψη. Βέβαια, όπως ανέφερε η ερευνητική ομάδα, δεν της επιτρέπεται να πειράξει το περιδέραιο από τη θέση στην οποία βρίσκεται λόγω μιας συμφωνίας μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΗΠΑ που απαγορεύει την αφαίρεση αντικειμένων από το ναυάγιο

Η Magellan, ωστόσο, ανακοίνωσε ότι θα προσπαθήσει να εντοπίσει την κάτοχο του περιδέραιου χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη. Παράλληλα, θα επικοινωνήσει με τα μέλη των οικογενειών των 2.200 επιβατών που επέβαιναν στο πλοίο όταν αυτό βυθίστηκε.

Στο πλαίσιο της έρευνας θα αναλυθούν πλάνα των επιβατών, εστιάζοντας στα πρόσωπά τους αλλά και στα ρούχα που φορούσαν όταν επιβιβάστηκαν στο πλοίο.  Υπενθυμίζεται ότι η σάρωση του ναυαγίου πραγματοποιήθηκε το περασμένο καλοκαίρι από τη Magellan και την Atlantic Productions.

Τα τηλεχειριζόμενα υποβρύχια από μια ομάδα σε ένα ειδικό σκάφος πέρασαν περισσότερες από 200 ώρες εξετάζοντας τα συντρίμμια από πλευρά σε πλευρά. Περισσότερες από 700.000 εικόνες καταγράφηκαν από κάθε γωνία, προκειμένου να παραχθεί μία πιστή τρισδιάστατη ανακατασκευή. Ο Gerhard Seiffert του Magellan, ο οποίος συντόνισε την αποστολή, είπε ότι ήταν το μεγαλύτερο έργο υποβρύχιας σάρωσης στο οποίο συμμετείχε ποτέ.