Skip to main content

«Το θρησκευτικό έργο του Πολύκλειτου Ρέγκου»

Πολύκλειτος Ρέγκος, «Ιερά Μονή Εσφιγμένου», 1934, λάδι σε βιομηχανικό ξύλο. Συλλογή Τελλόγλειου Ιδρύματος Tεχνών Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (© Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο).

Περιοδική έκθεση αφιερωμένη στο θρησκευτικό έργο του Πολύκλειτου Ρέγκου παρουσιάζεται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο [Βασ. Σοφίας 22, Αθήνα].

Ο Πολύκλειτος Ρέγκος (Νάξος 1903 – Θεσσαλονίκη 1984) σπούδασε ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα (1920-1926), συνέχισε σπουδές στο Παρίσι (1930-1934) και επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη όπου έζησε μέχρι το τέλος της ζωής του. Καλλιτέχνης με πλούσιο κοσμικό έργο, ανήκει παράλληλα στην ομάδα των ζωγράφων που επανέφεραν το ιστορικό παράδειγμα της βυζαντινής και μεταβυζαντινής παράδοσης στη θρησκευτική ζωγραφική.

Πολύκλειτος Ρέγκος, «Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος», αντίγραφο εικόνας από τη Μονή Διονυσίου Αγίου Όρους, 1934, λάδι σε βιομηχανικό ξύλο. Συλλογή Κωνσταντίνου Πολ. Ρέγκου (© Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο).

Ο Ρέγκος, σεβόμενος απόλυτα την εικονογραφική παράδοση της βυζαντινής τέχνης και δουλεύοντας με παραδοσιακές τεχνικές και υλικά, όπως η αυγοτέμπερα, ανανέωσε παράλληλα την αγιογραφία με ένα προσωπικό στυλ, που συνομιλούσε με τα κυρίαρχα ευρωπαϊκά ρεύματα της εποχής του.

Πολύκλειτος Ρέγκος, «Άγιος Γεώργιος», 1948(;), αυγοτέμπερα σε ξύλο. Συλλογή Κωνσταντίνου Πολ. Ρέγκου (© Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο).

Αγιογράφησε μνημεία με ειδικό ιστορικό βάρος, όπως ο Άγιος Δημήτριος Θεσσαλονίκης, επιχειρώντας να σηματοδοτήσει μια συνέχεια στην ιστορική παράδοση της βυζαντινής τέχνης.

Πολύκλειτος Ρέγκος, «Άγιος Δημήτριος», 1935, αυγοτέμπερα σε ξύλο. Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Θεσσαλονίκη, δωρεά Καλλίστης Δαρβέρη (ΝΕΤ 014) (© Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο).

Η έκθεση επιχειρεί να παρουσιάσει σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο εύρος το σύνολο της θρησκευτικής του ζωγραφικής, εκθέτοντας έργα από όλες τις ζωγραφικές περιόδους του και σε όλες τις τεχνικές που υπηρέτησε: τοιχογραφίες, φορητές εικόνες, μακέτες εκκλησιαστικών παραγγελιών, χαρακτικά, έργα σε αυγοτέμπερα.

Στην έκθεση παρουσιάζονται 120 έργα, καθώς επίσης φωτογραφικό και αρχειακό υλικό που φωτίζει το αγιογραφικό έργο του Ρέγκου.

Πολύκλειτος Ρέγκος, «Άγιος Δημήτριος (Ο Άγιος με το αρχιερατικό άμφιο)», 1948 – 54, μολύβι και ακουαρέλα σε χαρτί. Συλλογή Κωνσταντίνου Πολ. Ρέγκου (© Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο).

Εγκαίνια έκθεσης: Τρίτη,  28 Μαρτίου 2023, ώρα 18:30

Διάρκεια έκθεσης: έως 31 Μαΐου 2023