Skip to main content

Νέο ΑΧΕΠΑ: Ενδιαφέρον και αναγκαίο

Της Βάσως Βεγίρη
[email protected]

Μέγιστες και άκρως θετικές αλλαγές στον ακαδημαϊκό, νοσοκομειακό και γενικότερο ιατρικό χάρτη της Θεσσαλονίκης δρομολογεί ένα ενδιαφέρον, αλλά και αναγκαίο project που προωθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Τo project προβλέπει τη δημιουργία ιατρικού cluster, στον χώρο του πανεπιστημιακού αγροκτήματος κοντά στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», που θα περιλαμβάνει την κατασκευή ενός νέου, υπερσύγχρονου νοσοκομείου (νέο ΑΧΕΠΑ), τη μεταφορά της Ιατρικής Σχολής, όπως επίσης και τη δημιουργία ερευνητικού κέντρου με αντικείμενο τις ιατρικές επιστήμες, τη λειτουργία εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου, όπως και εμπορικού κέντρου τύπου Medical Stores, με συνολική δόμηση 150.000 τ.μ. σε διώροφα κτήρια κ.ά. σε έκταση 220 στρεμμάτων.

Αφορμή για την επεξεργασία της εν λόγω πρότασης είναι το γεγονός ότι τον Μάιο του 2026 λήγει το σημερινό καθεστώς υπό το οποίο λειτουργεί το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, βάσει της σχετικής παράτασης της αρχικής σύμβασης μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και του ΑΠΘ που υπογράφηκε το 2000.

Η εν λόγω πρόταση, όπως έχει γνωστοποιηθεί, προβλέπει, αναλυτικότερα, τη δημιουργία νέου νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, δυναμικότητας 800 κλινών, συνολικής επιφάνειας 80.000 τ.μ., νέας Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ σε κτήρια συνολικής επιφάνειας 40.000 τ.μ. και ερευνητικού κέντρου, συνολικής επιφάνειας 20.000 τ.μ.

Με δεδομένη την ανάπτυξη πολλαπλών δομών καινοτομίας και έρευνας στην ανατολική Θεσσαλονίκη, η εν λόγω πρόταση φαίνεται να «κουμπώνει» αρμονικά στην περιοχή, ενώ το κόστος του έργου εκτιμάται στα 400 εκατ. ευρώ.

Το project φέρεται να τυγχάνει θετικής αποδοχής από πλευράς κυβέρνησης, υπό τη μορφή της συγχρηματοδότησης από τον δημόσιο (με δημόσια και κοινοτικά κονδύλια) αλλά και τον ιδιωτικό τομέα (ΣΔΙΤ), ενώ έχει κατατεθεί και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο των σχεδίων της για την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου, και στον Δήμο Θέρμης, όπου υπάγεται το αγρόκτημα του ΑΠΘ.