Skip to main content

Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός 2025: Η πρόσληψη του παρελθόντος – Η σήμερον ως αύριον και ως χθες

ΑΠΕ ΜΠΕ/ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ

Πρόγραμμα εκδηλώσεων 14 – 20 Ιουλίου 2025

Σε Θεσσαλονίκη, Αρκαδία, Τρίκαλα, Μεσσηνία, Σέρρες, Ιωάννινα, Τήνο, Μεσολόγγι και Δράμα, πραγματοποιούνται οι εκδηλώσεις της τρίτης εβδομάδας του φετινού καλλιτεχνικού προγράμματος του θεσμού του Υπουργείου Πολιτισμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός».

Από τις 14 έως και τις 20 Ιουλίου, το πρόγραμμα περιλαμβάνει δέκα πρωτότυπες θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, εικαστικές εκθέσεις, παραγωγές μουσικού θεάτρου, καθώς και δράσεις για παιδιά και εφήβους, σε μοναδικούς αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, προφέροντας στο κοινό μια αξέχαστη εμπειρία. Οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το ΥΠΠΟ, με απαραίτητη την προκράτηση θέσεων μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του θεσμού: www.allofgreeceoneculture.gr

Αρχαίο Θέατρο Ορχομενού Αρκαδίας

Το πρόγραμμα της τρίτης εβδομάδας ξεκινά με δύο εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη:  Στις 14 και 15 Ιουλίου, στη Ροτόντα, παρουσιάζεται η μουσική παράσταση Το Βυζάντιο μετά το Βυζάντιο από το μουσικό σχήμα Εν Χορδαίς, ενώ στις 15 και 16 Ιουλίου, στον Πολυχώρο Πολιτισμού Ισλαχανέ, φιλοξενείται η μουσικοεικαστική παράσταση Πόσος κόσμος χωράει στο μπαλκόνι μου, σε σκηνοθεσία Έλενας Μουδίρη-Χασιώτου.

Οθωμανικό Τέμενος Οσμάν Σαχ

Στη συνέχεια, στις 16 και 17 Ιουλίου, στο Αρχαίο Θέατρο Ορχομενού Αρκαδίας, η θεατρική ομάδα κωφών «Τρελά Χρώματα» παρουσιάζει την παράσταση Κοινός Λόγος, σε διασκευή και σκηνοθεσία Έλλης Μερκούρη. Τις ίδιες ημέρες, στο Οθωμανικό Τέμενος Οσμάν Σαχ (Κουρσούμ Τζαμί) στα Τρίκαλα, παρουσιάζεται η πρωτότυπη θεατρική παράσταση για εφήβους Φθινοπωρινά νιάτα, σε κείμενο Αντώνη Κυριακάκη και σκηνοθεσία Ανθής Φουντά.

Εκκλησιαστήριο Αρχαίας Μεσσήνης

Στις 18 και 19 Ιουλίου, παρουσιάζονται δύο παραγωγές: η δράση ΛΟΓΟΣ 132 από το σύνολο σύγχρονης μουσικής Ergon Ensemble, σε σκηνοθετική επιμέλεια και απαγγελία Νικόλα Χανακούλα, στο Εκκλησιαστήριο Αρχαίας Μεσσήνης, καθώς και η παράσταση μουσικού θεάτρου Η διάσταση της Ιφιγένειας, σε κείμενο και σκηνοθεσία Μαρίνας Ζερδαλή, στο Ζιντζιρλί Τζαμί στις Σέρρες.

Το αποκατεστημένο Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης

Στις 19 και 20 Ιουλίου, στο Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης στα Ιωάννινα, το Επίλεκτο Ηπειρωτικό Ensemble της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων και ο διεθνώς βραβευμένος λαουτίστας Βασίλης Κώστας παρουσιάζουν τη μουσική παράσταση Αντίλαλοι του χρόνου: Από την τέχνη του Πετρολούκα Χαλκιά στη σύγχρονη δημιουργία. Τις ίδιες ημέρες, στη Σχολή Ουρσουλινών στα Λουτρά Τήνου,  εγκαινιάζεται η έκθεση Στα βήματά τους… 127 χρόνια μετά, αφιερωμένη στη διατήρηση της υφαντικής τέχνης της Τήνου και την αναβίωσή της στο σήμερα, από το Εικονικό Μουσείο Τήνου (ΕΜΤ).

Οι εκδηλώσεις της τρίτης εβδομάδας ολοκληρώνονται στις 20 και 21 Ιουλίου με δύο παραγωγές: τη μουσική παράσταση Μοτίβα του τραύματος – Τέχνες και Ιστορία, όπου οι μουσικοί Φαίδων Μηλιάδης, Λαέρτης Κοκολάνης, Ενκέλα Κοκολάνη και Άγγελος Λιακάκης θα ερμηνεύσουν το Κουαρτέτο εγχόρδων αρ. 8 του Σοστακόβιτς, στο Αρχαίο Θέατρο Πλευρώνας στο Μεσολόγγι, καθώς και την παράσταση Είναι γραφτό; Μακτούμπ, σε σκηνοθεσία Μαριλένας Κατρανίδου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας.

Αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων | 14 – 20 Ιουλίου 2025

Μουσική

Το Βυζάντιο μετά το Βυζάντιο

Η βυζαντινή κληρονομιά στη σύγχρονη μουσική και λογοτεχνική δημιουργία

14, 15 Ιουλίου 2025 / Ώρα έναρξης: 21.00

Ροτόντα, Θεσσαλονίκη

Μουσικό σχήμα Εν Χορδαίς

Μουσική σύνθεση, μουσική διεύθυνση: Κυριάκος Καλαϊτζίδης

Μουσικοί: Κυριάκος Πετράς (βιολί), Θανάσης Κουλεντιανός (κανονάκι), Κυριάκος Καλαϊτζίδης (ούτι, τραγούδι), Ηλίας Ανδρεουλάκης (κρητική λύρα), Θανάσης Τσίτσαρης (τσέλο), Πέτρος Παπαγεωργίου (μπεντίρ, νταϊρές)

Τραγούδι: Νίκος Ανδρίκος

Αφήγηση: Βασιλική Νευροκοπλή

Επιμέλεια κειμένων: Δέσποινα Σαραφείδου

Σχεδιασμός ήχου: Λεωνίδας Παλάσκας

ΑΜΚΕ: Εν Χορδαίς

Η παράσταση Το Βυζάντιο μετά το Βυζάντιο εξερευνά τη διαχρονική επίδραση της βυζαντινής παράδοσης στη ζωή και την πολιτιστική δημιουργία των λαών των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου μετά την Άλωση του 1453. Στην παράσταση παρουσιάζονται πρωτότυπες οργανικές συνθέσεις και τραγούδια του καλλιτεχνικού διευθυντή του μουσικού σχήματος «Εν Χορδαίς» Κυριάκου Καλαϊτζίδη, σε στίχους της Βασιλικής Νευροκοπλή και κείμενα εμβληματικών Ελλήνων λογοτεχνών που αναδεικνύουν την επίδραση της βυζαντινής κληρονομιάς στη νεοελληνική πνευματική δημιουργία.

Η προσέγγιση του Κυριάκου Καλαϊτζίδη αποτελεί ώριμο καρπό της βιωματικής σχέσης του με τη βυζαντινή μουσική ως ψάλτη, αλλά και της βαθιάς του γνώσης ως ερευνητή με πλούσιο επιστημονικό έργο. Έργα του έχουν παρουσιαστεί στις κορυφαίες μουσικές σκηνές ανά τον κόσμο και έχουν κυκλοφορήσει από δισκογραφικές εταιρείες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μια μουσική παράσταση που συνδιαλέγεται δημιουργικά με το βυζαντινό παρελθόν ως ιστορική παρακαταθήκη και ως δημιουργική συνθήκη της σύγχρονης τέχνης, μια καλλιτεχνικής φύσεως απάντηση στο ερώτημα: «Γιατί το Βυζάντιο;».

***

Μουσική

Πόσος κόσμος χωράει στο μπαλκόνι μου

15, 16 Ιουλίου 2025 / Ώρα έναρξης: 20.30

Πολυχώρος Πολιτισμού Ισλαχανέ, Θεσσαλονίκη

Κείμενο: Σάκης Σερέφας

Σκηνοθεσία: Έλενα Μουδίρη-Χασιώτου

Σύλληψη, οργάνωση παραγωγής: Τέση Γιαννακίνα

Δραματουργική επεξεργασία: Μελίνα Γαρμπή

Μουσική: Περικλής Βραχνός, Βαγγέλης Βραχνός, Onur Şentürk

Υπεύθυνες καλλιτεχνικού εργαστηρίου για παιδιά και εφήβους: Έλσα Μουρατίδου, Εύχαρις Ντόμπρου-Λεοντοπούλου

Ηχοληψία: Χρήστος Ευθυμιάδης

Οπτικό υλικό: Εύχαρις Ντόμπρου-Λεοντοπούλου

* Φωτογραφικό υλικό από την ομάδα «Παλιές φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης»

Ερμηνεύουν: Ανδριάνα Αχιτζάνοβα (νέι, τραγούδι), Βαγγέλης Βραχνός (κοντραμπάσο), Έλενα Μουδίρη-Χασιώτου (τραγούδι, κρουστά, αφήγηση), Έλσα Μουρατίδου (τραγούδι, αφήγηση), Μάκης Μπακλατζής (βιολί), Onur Şentürk (ποντιακή λύρα, σάζι), James Wylie (καμαντσέ, σαξόφωνο)

AMKE: olipoli

Αντλώντας έμπνευση από το βραβευμένο βιβλίο Ένας δεινόσαυρος στο μπαλκόνι μου του Σάκη Σερέφα, η μουσικοεικαστική παράσταση Πόσος κόσμος χωράει στο μπαλκόνι μου προσκαλεί παιδιά και εφήβους σε μια ονειρική περιήγηση στον χώρο και τον χρόνο της Θεσσαλονίκης: ο μικρός Γιάννης σκαρφαλωμένος στο κεφάλι ενός σπάνιου φίλου, του δεινόσαυρου Σαύρου, περιπλανιέται στην πόλη και ανακαλύπτει «πόσο παλιά, συνεχής και πολυφυλετική είναι η ιστορία της και πως αυτό που κανείς το ζει ως παρόν πρόκειται στο μέλλον να αποτελεί πολύτιμη μαρτυρία για τις επόμενες γενιές».

Επί σκηνής, η ζωντανή μουσική, ως πρωτότυπη σύνθεση αλλά και ως δημιουργική επαναδιαπραγμάτευση της πολυσυλλεκτικής μουσικής παράδοσης της Θεσσαλονίκης, συνομιλεί με την εικαστική δημιουργία (βίντεο) και την αφήγηση, δίνοντας στο κοινό την ευκαιρία να αντικρίσει βιωματικά τη Θεσσαλονίκη ως μια ζωντανή σύνθεση πολιτισμών και να συνειδητοποιήσει τη σημασία της διατήρησης και του σεβασμού της πολιτιστικής πολυφωνίας στην καθημερινή μας ζωή.

* Πριν από την παράσταση θα πραγματοποιηθεί μουσικοεικαστικό εργαστήριο για παιδιά ηλικίας 6-12 ετών.

***

Θέατρο

Κοινός Λόγος

16, 17 Ιουλίου 2025 / Ώρα έναρξης: 21.00

Αρχαίο Θέατρο Ορχομενού Αρκαδίας

Κείμενο: Έλλη Παπαδημητρίου

Διασκευή, σκηνοθεσία: Έλλη Μερκούρη

Σκηνικός χώρος: Ζωή Μολυβδά-Φαμέλη

Κοστούμια: Ειρήνη Γεωργακίλα

Μουσική: Ελεάννα Γεροντοπούλου

Απόδοση κειμένων στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα: Μυρτώ Γκανούρη, Όλγα Δαλέκου, Μαρία Στεφανή

Σχεδιασμός φωτισμών: Ελένη Χούμου

Ερμηνεύουν: Όλγα Δαλέκου, Έλλη Μερκούρη, Μαρία Στεφανή, Τσαμπίκα Φεσάκη Επί σκηνής μουσικός: Ελεάννα Γεροντοπούλου

ΑΜΚΕ: ΤΕΧΝΗΣ ΟΝΕΙΡΑ

Η παράσταση Κοινός Λόγος βασίζεται σε αληθινές μαρτυρίες γυναικών που αφηγούνται τις εμπειρίες τους κατά τη διάρκεια της ελληνικής ιστορίας του 20ού αιώνα, της Μικρασιατικής Καταστροφής, του Μεσοπολέμου, του Β΄ Παγκοσμίου και του Εμφυλίου Πολέμου.

Οι ιστορίες φωτίζουν τις καταστροφικές συνέπειες του πολέμου πάνω στους ανθρώπους, ανεξαρτήτως εποχής. Οι αφηγήσεις αντικατοπτρίζουν τον λόγο κοινών ανθρώπων, αποτυπώνοντας μια κοινή πραγματικότητα που γεφυρώνει το παρελθόν με το παρόν, υπενθυμίζοντας την ανάγκη για συλλογική μνήμη. Μέσω της ισότιμης συμμετοχής Κωφών και ακουόντων ηθοποιών, αναδύεται ένα βαθύ μήνυμα για τις κοινές ανθρώπινες εμπειρίες. Με κύριο άξονα τη δίγλωσση αφήγηση φωνητικής ερμηνείας και Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας, του σωματικού θεάτρου και της μουσικοκινητικής έκφρασης, αναδεικνύονται ποικίλες εκφραστικές μορφές. Οι σκηνικές δράσεις εκτυλίσσονται μέσω ερμηνευτικών, μουσικοκινησιολογικών αναφορών και της εκτέλεσης κρουστών μουσικών οργάνων από όλους τους ερμηνευτές, Κωφούς και ακούοντες, σε συνεργασία με τη μουσικό επί σκηνής, ενισχύοντας μια μοναδικά καθηλωτική θεατρική εμπειρία.

***

Παράσταση / Δράση για παιδιά και εφήβους

Φθινοπωρινά νιάτα

16, 17 Ιουλίου 2025 / Ώρα έναρξης: 20.30

Οθωμανικό Τέμενος Οσμάν Σαχ (Κουρσούμ Τζαμί), Τρίκαλα

Κείμενο: Αντώνης Κυριακάκης

Δραματουργική επεξεργασία: Αντώνης Κυριακάκης, Ανθή Φουντά

Σκηνοθεσία: Ανθή Φουντά

Μουσική: Μαρίσσα Μπίλη

Σχεδιασμός φωτισμών: Κατερίνα Σαλταούρα

Ερευνητική ομάδα, συλλογή υλικού: Αντριάνα Ανδρέοβιτς, Ελένη Ανδρικοπούλου, Χριστίνα Ντέμου

Ερμηνεύουν: Κώστας Κουτρουμπής, Χριστίνα Ντέμου

Μουσικός επί σκηνής: Μαρίσσα Μπίλη

Βοηθός σκηνοθέτριας: Αντώνης Κυριακάκης

ΑΜΚΕ: Naif

Το έργο Φθινοπωρινά νιάτα είναι μια πρωτότυπη θεατρική παράσταση για εφήβους, εμπνευσμένη από τις εφηβικές αναμνήσεις ανθρώπων που μεγάλωσαν στα Τρίκαλα και σήμερα ζουν εκεί ως μέλη της τρίτης ηλικίας. Η παράσταση είναι αποτέλεσμα ενός ευρύτερου καλλιτεχνικού εγχειρήματος που συνδυάζει την προφορική ιστορία, τη θεατρική δημιουργία και τη διαγενεακή συνάντηση.

Η ομάδα επισκέφθηκε σπίτια, καφενεία και ΚΑΠΗ των Τρικάλων, όπου συνομίλησε, ηχογράφησε ηλικιωμένους κατοίκους και κατέγραψε ιστορίες, μύθους και εμπειρίες των ανθρώπων αυτών, σχετικά με τη δική τους εφηβεία (πώς διασκέδαζαν, πού σύχναζαν, ποια τραγούδια αγαπούσαν, πώς ερωτεύονταν κλπ.).

Μετά την ολοκλήρωση των παραστάσεων, στις 18 Ιουλίου 2025, θα ακολουθήσει ένα διαγενεακό βιωματικό εργαστήριο, όπου έφηβοι και ηλικιωμένοι θα ανταλλάξουν ιστορίες, ερωτήσεις και εμπειρίες, εξερευνώντας προβληματισμούς για το σήμερα και για το παρελθόν και ανακαλύπτοντας πτυχές της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Μέσα από αυτή την καλλιτεχνική δράση, το παρελθόν των Τρικάλων επιστρέφει στο παρόν, με στόχο να δημιουργήσει έναν κοινό χώρο συνάντησης, κατανόησης και δημιουργίας ανάμεσα στις γενιές.

***

Μουσική

ΛΟΓΟΣ 132

18, 19 Ιουλίου 2025 / Ώρα έναρξης: 18.45

Εκκλησιαστήριο Αρχαίας Μεσσήνης, Μεσσηνία

Ergon Ensemble

Κώστας Παναγιωτίδης (βιολί), Παναγιώτης Τζιώτης (βιολί), Αγγέλα Γιαννάκη (βιόλα), Δημήτρης Τραυλός (βιολοντσέλο), Κώστας Τζέκος (κλαρινέτο, ηχητικός σχεδιασμός), Μπάμπης Ταλιαδούρος (κρουστά)

Aπαγγελία, σκηνοθετική επιμέλεια: Νικόλας Χανακούλας

Eικαστική επιμέλεια, κατασκευή ηχητικών γλυπτών: Στέλλα Ν. Χρίστου

AMKE: ΕRGON Ensemble

Στον αιώνιο χορό της ύπαρξης, οι έννοιες της Αρχής, του Χώρου και του Χρόνου διαπλέκονται, δημιουργώντας ένα πλέγμα που συνδέει τη ζωή με τον θάνατο. Η δράση ΛΟΓΟΣ 132 θα έχει ως πυρήνα την εκτέλεση του Κουαρτέτου εγχόρδων αρ. 15, αρ. καταλόγου 132, του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, μια σύνθεση που αποτυπώνει τη θνητότητα και την ανθρώπινη κατάσταση. Παράλληλα, το Atlas Eclipticalis του Τζων Κέιτζ θα αναδείξει την έννοια του μη χώρου και του άχρονου, σε μια ηχητική συνομιλία μεταξύ των μουσικών και των γλυπτών, προσκαλώντας τους επισκέπτες να αναστοχαστούν τη σχέση τους με τον χρόνο.

Στην καρδιά της εγκατάστασης, μια σειρά γλυπτών που θα δημιουργηθούν για τη συγκεκριμένη περίσταση από την Κύπρια εικαστικό Στέλλα Ν. Χρίστου θα εκπέμπει φυσικούς μικροήχους, ηχογραφημένους από τα μέλη του Ergon Ensemble, εμπνευσμένα από σύγχρονες τεχνικές πρωτοπόρων συνθετών, προσομοιάζοντας την αίσθηση των ερεθισμάτων που προκαλεί ένας ανηχοϊκός θάλαμος και δημιουργώντας παράλληλα μια ηχητική ατμόσφαιρα που θα συνοδεύεται από την απαγγελία ποιημάτων του Τ. Σ. Έλιοτ από τη συλλογή Τα κουαρτέτα.

***

Μουσικό Θέατρο

Η διάσταση της Ιφιγένειας

18, 19 Ιουλίου 2025 / Ώρα έναρξης: 20.00

Ζιντζιρλί Τζαμί, Σέρρες

Κείμενο, σκηνοθεσία: Μαρίνα Ζερδαλή

Σύλληψη, δραματουργία, σκηνικά, κοστούμια: Αναστασία Αρτοπούλου

Μουσική: Αγγελική Ζώη

Φωτογραφία, βίντεο: Θεοδόσης Παναγιώτου

Σχεδιασμός φωτισμών, ηχοληψία: Άλκης Οικονόμου

Ερμηνεύουν: Μαρκέλα Ζερδαλή, Ευαγγελία Κεραμάρη, Ιωάννα Ευθυμιάδου

Σε συνεργασία με τον Κώστα Γιαννακίδη για τη μεταφορά και φροντίδα του πιάνου

AMKE: Performart

Τι συμβαίνει όταν συνδιαλέγεται μια θεατρική Ιφιγένεια με μια ποιητική Ιφιγένεια και με μια τεχνητή; Ένας διάλογος μεταξύ Τεχνητής Νοημοσύνης, διαχρονικού κειμένου και πρωτότυπης μουσικής.

Στην παράσταση μουσικού θεάτρου Η διάσταση της Ιφιγένειας, το κοινό θα γνωρίσει τρεις διαφορετικές εκδοχές του γυναικείου ρόλου της Ιφιγένειας. Κάθε ηθοποιός, μέσα από τον δικό της μονόλογο, φωτίζει μια διαφορετική πλευρά του ίδιου προσώπου, προσφέροντας μια άλλη διάσταση στην εξέλιξη του έργου.

Συγκεκριμένα, η Ευαγγελία Κεραμάρη θα υποδυθεί την Ιφιγένεια του Ευριπίδη, τοποθετώντας την σ’ έναν τόπο εξορίας, σε μια δυστοπία. Η Ιωάννα Ευθυμιάδου θα μας ταξιδέψει σ’ έναν κόσμο ποίησης, ελπίδας και αιώνιας ευτυχίας, γνωστό σ’ εμάς ως ουτοπία, μέσα από την Ιφιγένεια του Γιάννη Ρίτσου. Η Μαρκέλα Ζερδαλή θα υποδυθεί την Ιφιγένεια Τεχνητής Νοημοσύνης, απορρίπτοντας τον συναισθηματικό κόσμο για τη λογική. Η συνθέτρια Αγγελική Ζώη θα δώσει τη δική της μουσική διάσταση στην παράσταση, με πρωτότυπη μουσική που αναδεικνύει τον εσωτερικό κόσμο των τριών ερμηνευτριών.

***

Μουσική

Αντίλαλοι του χρόνου

Από την τέχνη του Πετρολούκα Χαλκιά στη σύγχρονη δημιουργία

19, 20 Ιουλίου 2025 / Ώρα έναρξης: 21.15

Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης, Ιωάννινα

Καλλιτεχνική επιμέλεια, μουσική διεύθυνση: Βασίλης Κώστας

Επίλεκτο Ηπειρωτικό Ensemble: Αιμιλία Χαλκιά (τραγούδι), Κωνσταντίνα Καράμπα (τραγούδι), Κωνσταντίνος Σακαρίδης (κλαρίνο), Άννα-Μαρία Σινωπίδου (καβάλι), Χρήστος Δανάς (βιολί), Κωνσταντίνος Μπραχόπουλος (βιολί), Γιάννης Δεληγιάννης (βιολί), Άκης Παπαεμμανουήλ (βιολί), Στέφανος Πατεράκης (λαούτο), Απόστολος Πούπαλος (λαούτο), Γιάννης Γαλάνης (ούτι), Μελίνα Μπιτζίδου (σαντούρι), Γιώργος Βενέτης (σαντούρι), Ελένη Ευθυμίου (σαντούρι), Ευαγγελία Μουκάνου (ακορντεόν), Θοδωρής Εφαπλωματάς (κρουστά)

Συμμετέχει ο Σωκράτης Σινόπουλος (πολίτικη λύρα) και οι Ανδρέας Παππάς (κρουστά), Παναγιώτης Αϊβαζίδης (κανονάκι) και Παναγιώτης Γεωργακόπουλος (τύμπανα)

Σύγχρονος χορός: Χαριτίνη Κούκου, Μαρίλια Χαρέμη

Η μουσική παράσταση Αντίλαλοι του χρόνου – Από την τέχνη του Πετρολούκα Χαλκιά στη σύγχρονη δημιουργία φέρνει τη μουσική παράδοση της Ηπείρου στο σήμερα, ενσωματώνοντας τη βαθιά ιστορία και πολιτισμική της αξία με σύγχρονες ενορχηστρώσεις, πρωτότυπες συνθέσεις και σύγχρονο χορό.

Με αφετηρία την τέχνη του θρυλικού Πετρολούκα Χαλκιά και το πλούσιο ρεπερτόριο της ηπειρώτικης μουσικής, το Επίλεκτο Ηπειρωτικό Ensemble της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων και ο διεθνώς βραβευμένος λαουτίστας Βασίλης Κώστας, που έχει την επιμέλεια της παράστασης και τη μουσική διεύθυνση του συνόλου, δημιουργούν έναν ζωντανό διάλογο με το παρελθόν.

Η ορχήστρα, αποτελούμενη από δεκαέξι νέους μουσικούς με συστηματική εκπαίδευση στη δημοτική μουσική της Ηπείρου, δημιουργεί δυναμικούς διαλόγους και γέφυρες με το σύγχρονο μουσικό τοπίο. Εξέχων καλεσμένος είναι ο δεξιοτέχνης της πολίτικης λύρας Σωκράτης Σινόπουλος. Ιδιαίτερη καινοτομία φέρνει η σύμπραξη με τις χορεύτριες Χαριτίνη Κούκου και Μαρίλια Χαρέμη, που μετουσιώνουν τα κομμάτια σε σύγχρονη κινητική προσέγγιση, καθρεφτίζοντας τις ιστορίες των συνθέσεων. Συμμετέχουν οι σπουδαίοι Ανδρέας Παππάς (κρουστά), Παναγιώτης Αϊβαζίδης (κανονάκι) και Παναγιώτης Γεωργακόπουλος (τύμπανα), προσφέροντας μια ολοκληρωμένη καλλιτεχνική εμπειρία.

***

Εικαστικά / Περφόρμανς
Στα βήματά τους… 127 χρόνια μετά

19, 20 Ιουλίου 2025 / Ώρα έναρξης: 20.00

Σχολή Ουρσουλινών, Λουτρά Τήνου

Εγκαίνια έκθεσης: 19/7 στις 19.30 • Διάρκεια έκθεσης έως 24/8 

Ώρες επίσκεψης: 11.30-13.30 & 18.30-22.00 (καθημερινά)

Φορέας υλοποίησης: Εικονικό Μουσείο Τήνου (EMT)

Διευθύντρια ΕΜΤ: Μαρία Γρυπάρη

Επιστημονική τεκμηρίωση: Μαρία Γρυπάρη, Λουίζα Καραπιδάκη, Κωνσταντίνα Συλίκου

Οργάνωση παραγωγής: Noma Collective, Μάριος Βιδάλης, Νίκη Γεωργίου

Συντονισμός παραγωγής: Μαρία Γρυπάρη, Κωνσταντίνα Συλίκου

Επιμελήτρια έκθεσης: Λουίζα Καραπιδάκη

Παραγωγή documentation: Ειρήνη Τσακίρη

Οπτική επικοινωνία: Wim Creations, Μάριος Βιδάλης

Γραφιστική επιμέλεια καταλόγου: Α4 Design, Βάσω Αβραμοπούλου

Βοηθοί παραγωγής: Όλγα Αναστασιάδη, Λίλιαν Γρυπάρη

Τεχνική υποστήριξη: Νεκτάριος Αντωνόπουλος, Θέμης Καζιάνης

Συμμετέχουσες εικαστικοί: Εοζέν Αγκοπιάν, Αννίτα Αργυροηλιοπούλου, Iraida Cano, Μαριγώ Κάσση, Βάλλυ Νομίδου, Σπυριδούλα Πολίτη, Κωνσταντίνα Συλίκου, Βιβέττα Χριστούλη

Εκπαιδευτικοί εργαστηρίων: Κάτια Paquot, Κωνσταντίνα Συλίκου

Εισηγήτρια, ερευνητικό σκέλος: Αικατερίνη Καμηλάκη

Ερευνητές λαογραφίας: Αλέκος Φλωράκης, Αναστασία Φλωράκη

Εισηγητές, τοπική ιστορία: Γιώργος Βίδος, Γιώργος Βιδάλης, Μαρουλίτσα Γκύζη, Κωνσταντίνος Δανούσης

Το Εικονικό Μουσείο Τήνου (ΕΜΤ) παρουσιάζει την πολυδιάστατη δράση Στα βήματά τους …127 χρόνια μετά, αφιερωμένη στη διατήρηση της υφαντικής τέχνης της Τήνου και την αναβίωσή της στο σήμερα με εκθέματα σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας στη Ζαρίφειο Βιοτεχνική Σχολή Τήνου. Η έκθεση παρουσιάζει μια σύζευξη τέχνης και μνήμης σε έναν δημιουργικό διάλογο που φέρνει κοντά παρελθόν και παρόν μέσα από σύγχρονες καλλιτεχνικές προσεγγίσεις. Το πρόγραμμα της δράσης περιλαμβάνει εκθέσεις, ομιλίες, καλλιτεχνικά εργαστήρια, καθώς και προβολές ερευνητικών βίντεο που επιμελήθηκε το ΕΜΤ και θα πραγματοποιηθούν σε ιστορικούς χώρους του νησιού: το Σχολείο των Ουρσουλινών, τη Ζαρίφειο Βιοτεχνική Σχολή της Χώρας και το Υφαντουργείο του Πύργου.

Έμπνευση και αφορμή της έκθεσης αποτελεί ο σύγχρονος στοχασμός πάνω στη συλλογική μνήμη και τους μετασχηματισμούς της στον χώρο και στον χρόνο, προσεγγίζοντας την υφαντική ως ζωντανή πολιτισμική πρακτική και μέσο δημιουργικής έκφρασης, μέσα από το ιστορικό πρίσμα της έρευνας στο παρόν. Οι καλλιτέχνιδες αξιοποιούν παραδοσιακά υλικά και τεχνικές, εμπλουτίζοντάς τα με σύγχρονα μέσα για να αναδείξουν τόσο το στοιχείο της μνήμης, όσο και τα σύγχρονα κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα, μέσα από έναν φρέσκο, δυναμικό εικαστικό λόγο.

Η επιμελήτρια της έκθεσης, Λουίζα Καραπιδάκη, σημειώνει: «Οι συμμετέχουσες καλλιτέχνιδες, καταξιωμένες στον εικαστικό χώρο, με τα έργα τους δημιουργούν μια άτυπη συνομιλία ανάμεσα στη σύγχρονη εικαστική δημιουργία και τις παραδοσιακές τεχνικές της ύφανσης. Χρησιμοποιούν ποικίλα υλικά και «συνυφαίνουν» με νήματα, χαρτιά, υφάσματα, σύρματα, καλώδια LED και ζωγραφικές επεμβάσεις. Στις ποικίλες καλλιτεχνικές εκφάνσεις της προσωπικής τους πλαστικής αισθητικής και αφήγησης παραπέμπουν εννοιολογικά στη συμβολική διάσταση της κοινωνικής μνήμης του υλικού πολιτισμού και αναδεικνύουν τη διαχρονική αξία της χειροποίητης ύφανσης».

Ενημερωθείτε για πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων, εδώ.

***

Μουσική

Μοτίβα του τραύματος – Τέχνες και Ιστορία

20, 21 Ιουλίου 2025 / Ώρα έναρξης: 20.00

Αρχαίο Θέατρο Πλευρώνας, Μεσολόγγι

Θεατρικό κείμενο: Θοδωρής Ιωσηφίδης

Μουσικό σύνολο: Φαίδων Μηλιάδης, Λαέρτης Κοκολάνης (βιολί), Ενκέλα Κοκολάνη (βιόλα), Άγγελος Λιακάκης (βιολοντσέλο)

Ερμηνεύει ο Δημήτρης Μανδρινός

ΑΜΚΕ: POLYTONALITY

Πώς θα ακουστεί ένα σύγχρονο κείμενο σε διάλογο με ένα παλιό, ένα απόσπασμα από το Άξιον Εστί μετά από μια προφορική μαρτυρία; Πώς θα μπορούσαν να συναντηθούν όλα αυτά με μια εμβληματική σύνθεση του Ντμίτρι Σοστακόβιτς για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο; Οι μουσικοί Φαίδων Μηλιάδης, Λαέρτης Κοκολάνης, Ενκέλα Κοκολάνη και Άγγελος Λιακάκης θα ερμηνεύσουν το Κουαρτέτο εγχόρδων αρ. 8 του Σοστακόβιτς σε έναν ανοιχτό διάλογο με τον ηθοποιό Δημήτρη Μανδρινό.

Ένας νέος θεατρικός μονόλογος του Θοδωρή Ιωσηφίδη, προορισμένος για την τοποθεσία του Αρχαίου Θεάτρου της Πλευρώνας, θα επιχειρήσει να πει με λόγια αυτά που η μουσική παραδίδει με βιωμένο συναίσθημα. Πηγή για το έργο που συνομιλεί με τη μουσική θα αποτελέσουν μαρτυρίες επιζώντων, αλλά και λογοτεχνικά κείμενα που σχετίζονται με τον πόλεμο, παλαιότερα και νεότερα. Λογοτεχνικά και μουσικά μοτίβα μπλέκονται μεταξύ τους σε μια απόπειρα αναγνώρισης του συλλογικού τραύματος που αποτέλεσε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος.

***

Εικαστικά / Περφόρμανς

Είναι γραφτό; Μακτούμπ

20, 21 Ιουλίου 2025 / Ώρα έναρξης: 21.15

Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας

Σκηνοθεσία, δραματουργία: Μαριλένα Κατρανίδου

Σκηνικά, κοστούμια: Αναστασία Παπαδοπούλου

Ερμηνεύουν: Άννα Παπαθανασίου, Manal Awad, Νίκος Τσόπογλου

Πρωτότυπη μουσική, ζωντανή εκτέλεση: Νίκος Τσόπογλου

Επιμέλεια κειμένων, μονόλογοι: Νίκος Τσόπογλου

Βίντεο, προβολές: Γιάννης Γκούντμαν

Διεύθυνση παραγωγής: Ελένη Ζαχαροπούλου

Υπεύθυνος παραγωγής: Νίκος Νικήτογλου

ΑΜΚΕ: ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΜΕΛΕΤΗΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

Μια παράσταση ως πολυαισθητηριακό τελετουργικό αφύπνισης, ένα μανιφέστο χειραφέτησης που συνδέει το παρελθόν με το παρόν μέσα από τη γυναικεία φωνή, ως πράξη αντίστασης και επιβίωσης.

Με άξονα ποιήματα γυναικών από τη Νότια Ασία και τη Μέση Ανατολή, που τόλμησαν να μιλήσουν σε καθεστώτα σιωπής, το έργο διασταυρώνει την ποίηση, το σώμα και την εικόνα. Κάθε στίχος γίνεται χειρονομία, κάθε παύση σκιά, κάθε ανάσα ψίθυρος που διεκδικεί χώρο και φως.

Μέσα από τη συνύπαρξη performance art, πρωτότυπης μουσικής, σκηνογραφίας και τεχνολογίας, η παράσταση Είναι γραφτό; Μακτούμπ αναδεικνύει τη γυναικεία εμπειρία ως παγκόσμιο αφήγημα – διαχρονικό, τολμηρό, λυρικό. Το σώμα της ερμηνεύτριας γίνεται πεδίο μνήμης και μεταμόρφωσης: αναμετριέται με το παρελθόν, αμφισβητεί την παράδοση, δημιουργεί χώρο ελευθερίας. Στο περιθώριο και στην καταστολή γεννιέται μια νέα μορφή – όχι θύμα, αλλά αφηγήτρια, φλόγα. Είναι γραφτό; Ή μήπως είναι καιρός να το ξαναγράψουμε;

Πληροφορίες

• Όλες οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού.

• H προκράτηση θέσης είναι υποχρεωτική.

• Καταβάλλεται μόνο το αντίτιμο εισόδου του αρχαιολογικού χώρου, όπου υπάρχει.

• Πληροφορίες & προκρατήσεις: www.allofgreeceoneculture.gr

Πηγή: ΥΠΠΟ
Επιμέλεια: Γιώργος Κουλουβάρης
[email protected]