Skip to main content

Γιορτή Τεχνών στη Χίο από τη «Μούσα Ελληνική»

Ένα «καλοκουρδισμένο» σύνολο ανθρώπων με διαφορετική προέλευση, μετέδωσε την ομορφιά των Τεχνών στη Χίο μέσω του 7ου Φεστιβάλ ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ Atmosphères 2023 που πραγματοποιήθηκε σε Χίο και Ψαρά 1-9 Ιουλίου.

35 μουσικοί, συνθέτες, μελετητές/ερευνητές από διάφορες χώρες του κόσμου συνεργάστηκαν με 82 ντόπιους μουσικούς και καλλιτέχνες προσφέροντας ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα για μικρούς και μεγάλους.

Με αφορμή την επέτειο των 100 ετών από τη γέννηση του Ούγγρου συνθέτη György Ligeti, το φετινό Φεστιβάλ Atmosphères 2023 άντλησε έμπνευση από το έργο του προσκαλώντας μας να ανακαλύψουμε πώς η Μουσική διαμορφώνει τα συμβάντα, τις εμπειρίες, την ταυτότητά μας, τις δικές μας «ατμόσφαιρες», τονίζει η καλλιτεχνική διευθύντρια της «Μούσας» Ελευθερία Λυκοπάντη και επισημαίνει αναφερόμενη στις εκδηλώσεις:

Με μουσικές από όλο τον κόσμο από το μουσικό σχήμα Φaretra Crystalina και τη συμμετοχή των Γ. Φιλιππουπολίτη και  Μ. Δελή. πλημμύρισε η Λαγκάδα το βράδυ της Δευτέρας 3/07 υπό το φως της πανσελήνου.

Οι συναυλίες Atmosphères I, II & III ξεχώρισαν, καθώς παρουσίασαν έργα που σπάνια ακούγονται ακόμα και σε μεγάλα αστικά κέντρα:

-Το φημισμένο κουιντέτο πνευστών «Αίολος», σε μια «συνομιλία» με τα έγχορδα του Φεστιβάλ A. Rēķe (βιολί), Κ. Καλογερά (βιόλα), Κ. Θέο (βιολοντσέλο) και την αισθαντική αφήγηση του Τ. Κρεβάικα, στο αρχοντικό Αντουάνικο στον Κάμπο (ευγενική παραχώρηση της κ. Α. Προκοπίου) δημιούργησε ένα ονειρικό σκηνικό (04/07)

-Ο Χιώτης πιανίστας Κωνσταντίνος Δεστούνης μετά από ένα εντυπωσιακά δεξιοτεχνικό πρόγραμμα με έργα F. Liszt, B.Bartók &G. Ligeti έδωσε τη σκυτάλη στους μαθητές & αποφοίτους του Μουσικού Σχολείου Χίου, του Ωδείου Αιγέας, του Εθνικού Ωδείου Χίου και της Μουσικής Σχολής «Ηχοχρώματα» σε έργα G. Ligeti (05/07, Ομήρειο).

-Κορυφαία στιγμή του Φεστιβάλ υπήρξε η ερμηνεία του εμβληματικού έργου “Kammerkonzert” του Ligeti και το μαγευτικό «δέσιμο» μουσικών από διάφορα σύνολα, όπως  το Μουσικό Σύνολο ALEA III του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, της Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων, της Ορχήστρας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του κουιντέτου «Αίολος» υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Γιάννη Χατζηλοΐζου,  (06/07, Ομήρειο).

Η Καλλιμασιά μετατράπηκε για τρεις μέρες σε Καλλιτεχνικό Πάρκο, σε συνεργασία με τον δραστήριο Εκπολιτιστικό Σύλλογο «Η Πρόοδος» και τη συμμετοχή όλων των κατοίκων της.

Πλήθος δράσεων για τα παιδιά έγιναν στο Βροντάδο σε συνεργασία με την ΠΕΚΕΒ, στην Καλλιμασιά σε συνεργασία με το Παιδικό Τμήμα της Φιλαρμονικής Δήμου Χίου υπό της διεύθυνση της Ε. Βορριά  και στα Ψαρά.

Ταυτόχρονα η εκδήλωση της εθελοντικής ομάδας της ΜΟΥΣΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΘΑΛίΑ για την Τρίτη Ηλικία  «Μηνύματα σε Μπουκάλι», με θέμα την ανθρώπινη επικοινωνία, συγκίνησε και πάλι.

Στο πλαίσιο του Forum Νέων Συνθετών παρουσιάστηκαν διαλέξεις, ενώ ο κύκλος εκπαιδευτικών προγραμμάτων (MasterClasses μουσικών οργάνων, Εργαστήριο Βυζαντινής Μουσικής, Εργαστήριο Ελληνικού Τραγουδιού, Καλλιτεχνικά εργαστήρια για παιδιά) είχε σημαντική ανταπόκριση.

Τέλος, η έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής της Δ. Λαμπρέτσα BLUE-BLACK στο Ομήρειο άφησε πολύ καλές εντυπώσεις.