Skip to main content

Πέθανε η ηθοποιός Δέσποινα Στυλιανοπούλου

Σε ηλικία 91 ετών

.

Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η ηθοποιός Δέσποινα Στυλιανοπούλου, η οποία έπαιξε σε εκατοντάδες ταινίες της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου.

Η Δέσποινα Στυλιανοπούλου αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας τον τελευταίο καιρό με την θλιβερή είδηση του θανάτου της να κάνει γνωστή η ανιψιά της, Άννα Στυλιανοπούλου.

«Με βαθιά θλίψη ανακοινώνουμε ότι έφυγε γαλήνια από τη ζωή η πολυαγαπημένη μας αδελφή, θεία και γιαγιά Δέσποινα Στυλιανοπούλου, περιτριγυρισμένη από την οικογένειά της, που ήταν στο πλευρό της. Καλό ταξίδι αγαπημένη μας, θα μας λείψεις πολύ», έγραψε στο instagram.

Ο Σπύρος Μπιμπίλας αποχαιρέτησε την αγαπημένη ηθοποιό με μια συγκινητική ανάρτηση στα social media, ανακοινώνοντας μάλιστα πως η κηδεία της θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 12 Ιουνίου στο Α Νεκροταφείο Αθηνών.

Η Δέσποινα Στυλιανοπούλου σπούδασε φωνητική στο Ελληνικό Ωδείο και θέατρο στη Δραματική Σχολή Δημήτρη Ροντήρη, απ’ την οποία και αποφοίτησε το 1959.

Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στον κινηματογράφο το 1960, στην ταινία «Ξένος της νύχτας» και έκτοτε καθιερώθηκε σε ρόλους κωμικούς. Ο πλέον συνηθισμένος ρόλος της ήταν της επαρχιώτισσας οικιακής βοηθού που έκανε γλωσσικά λάθη. Επίσης έπαιζε τη λαϊκή κοπέλα σε μη πρωταγωνιστικούς ρόλους. Το 1967 θεωρήθηκε από πολλούς καλλιτεχνικούς κύκλους ως «έτος Στυλιανοπούλου» επειδή η ίδια είχε συμμετάσχει σε 12 διαφορετικές ταινίες μέσα στη χρονιά.

Για πολλά χρόνια υπήρξε θιασάρχης στο θέατρο Αυλαία του Πειραιά.

Για την προσωπική της ζωή λίγα είναι γνωστά. Λέγεται ότι έζησε έναν θυελλώδη έρωτα με τον τον παραγωγό και σκηνοθέτη Κώστα Καραγιάννη, ο οποίος όμως -όπως έμαθε αργότερα- ήταν παντρεμένος στη Γαλλία.

Η Δέσποινα Στυλιανοπούλου έκανε έναν γάμο με τον ηθοποιό και τραγουδιστή Πέτρο Μήλα, χωρίς να αποκτήσει ποτέ παιδί.

«Στην προσωπική μου ζωή δεν είχα μυαλό, οι επιλογές μου δεν ήταν καλές. Ο γάμος μου διήρκησε μια ημέρα. Νομίζω δεν τον έχω ξεπεράσει», είχε αποκαλύψει η ίδια.

Λίνα Μενδώνη: «Είχε πάντοτε τον δικό της διακριτό τρόπο να ερμηνεύει πηγαία…»

Πληροφορούμενη την απώλεια της Δέσποινας Στυλιανοπούλου, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Η Δέσποινα Στυλιανοπούλου υπήρξε ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα και πιο αγαπημένα πρόσωπα της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου. Σε υποστηρικτικούς, κατ’ αρχάς, ρόλους, τους οποίους όπως έλεγε και η ίδια, δεν απαξίωσε ποτέ, περνώντας στη συνέχεια και σε πρωταγωνιστικούς, συμμετείχε σε δεκάδες ταινίες, κερδίζοντας δίκαια την αγάπη του κοινού. Είχε πάντοτε τον δικό της διακριτό τρόπο να ερμηνεύει πηγαία, με μπρίο και έμπνευση, τους χαρακτήρες που υποδύθηκε, αφήνοντας πάντοτε ξεχωριστό αποτύπωμα. Γόνιμη και πολύχρονη υπήρξε η πορεία της και στο σανίδι, όπου υπηρέτησε με συνέπεια, ως ηθοποιός και θιασάρχης, πολλά είδη, κυρίως την κωμωδία και την επιθεώρηση. Η Δέσποινα Στυλιανοπούλου υπήρξε μια διακριτική παρουσία στον χώρο της και δίκαια την περιέβαλλε μέχρι το τέλος η αγάπη και η εκτίμηση και των ομοτέχνων της και του κοινού. Στους οικείους της απευθύνω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια.

ΚΚΕ: Αποχαιρετούμε με θλίψη την εξαιρετική ηθοποιό Δέσποινα Στυλιανοπούλου

«Αποχαιρετούμε με θλίψη την εξαιρετική ηθοποιό, Δέσποινα Στυλιανοπούλου, που αν και έπαιξε στο θέατρο σε δράματα, πρόζα και επιθεώρηση, αγαπήθηκε ιδιαίτερα για τους κινηματογραφικούς της ρόλους» αναφέρει σε ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ και προσθέτει:

«Με δική της συνειδητή επιλογή, από την πρώτη κιόλας ταινία της το 1961, καθιέρωσε στον ελληνικό κινηματογράφο τον ρόλο της ‘υπηρέτριας’, του φτωχού κοριτσιού της επαρχίας, με τις άδολες σκέψεις, την ‘χρυσή’ καρδιά και τις μεγάλες προσδοκίες, που πάνω του βασιζόταν η καθημερινή ζωή του ‘πλουσιόσπιτου’.

Με αυτόν τον ρόλο που, αν και ‘δεύτερος’, καθόριζε την επιτυχία της ταινίας, με την ‘υπηρέτρια’ να κάνει φραστικά λάθη, και με αξέχαστες ατάκες δοσμένες με μοναδικό τρόπο από τη Δέσποινα Στυλιανοπούλου, διασκέδασαν γενιές και γενιές θεατών».

Το ΚΚΕ εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους της.

Η Δέσποινας Στυλιανοπούλου, η οποία πρωταγωνίστησε σε εκατοντάδες ταινίες της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου, έφυγε από τη ζωή το απόγευμα της Παρασκευής (7/6) στα 92 της χρόνια. Η αγαπημένη ηθοποιός αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας τον τελευταίο καιρό. Σημειώνεται ότι η κηδεία της θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 12 Ιουνίου στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Κ. Μάλαμα : Η Δέσποινα Στυλιανοπούλου αφήνει το δικό της στίγμα στον ελληνικό κινηματογράφο. 

Η Δέσποινα Στυλιανοπούλου υπηρέτησε την τέχνη για πολλές δεκαετίες, έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό μέσα από μεγάλες επιτυχίες, μέσα από μεγάλους και πιο μικρούς ρόλους, αλλά πάντα αφήνοντας ένα διακριτό ποιοτικό καλλιτεχνικό στίγμα. Ο ελληνικός κινηματογράφος θα την θυμάται πάντα για την προσφορά της, το κοινό θα την θυμάται πάντα μέσα από τους ρόλους της και τις διαχρονικές επιτυχίες της. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της.

Κυριακή Μάλαμα

Βουλευτής Χαλκιδικής – Τομεάρχης Πολιτισμού
ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία