Skip to main content

Πέθανε ο σκηνοθέτης του «Εξορκιστή» Γουίλιαμ Φρίντκιν

Την είδηση έκανε γνωστή η 79χρονη σύζυγός του, Σέρι Λάνσινγκ, η οποία ήταν παραγωγός ταινιών και επικεφαλής στούντιο ενώ τώρα εργάζεται με φιλανθρωπικά ιδρύματα.

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 87 ετών, ο σκηνοθέτης του «Εξορκιστή», Γουίλιαμ Φρίντκιν.

Ο Αμερικανός σκηνοθέτης, παραγωγός και σεναριογράφος είχε βραβευτεί με Όσκαρ Σκηνοθεσίας για την ταινία του 1971 «Ο Άνθρωπος από τη Γαλλία» (The French Connection). Προτάθηκε άλλη μια φορά για Όσκαρ Σκηνοθεσίας το 1973 για την ταινία «Ο Εξορκιστής» (The Exorcist).

Ο Φρίντκιν που ήταν ένας από τους αντιπροσώπους της γενιάς που τη δεκαετία του ’70 άλλαξαν με τα εγχειρήματά τους τη μορφή του χολιγουντιανού σινεμά. Όπως σημειώνει το αμερικανικό περιοδικό Variety, συνδυάζοντας την εμπειρία του στην τηλεόραση (όπου είχε σκηνοθετήσει πάνω από 2.000 τηλεοπτικές εκπομπές στις αρχές της δεκαετίας του ’60) και στο ντοκιμαντέρ, με ένα πρωτοποριακό στυλ μοντάζ, έφερε νέα πνοή στον τρόμο και το αστυνομικό θρίλερ όπου και ειδικεύτηκε.

Δεν είναι τυχαίο ότι από τους ιστορικούς του κινηματογράφου αποκαλείται «Ο σκηνοθέτης του κακού».

Γεννήθηκε στο Σικάγο το 1935 ενώ τη δεκαετία του 1960 πήγε στο Χόλυγουντ. Μια από τις πρώτες του μεγάλες δουλειές ήταν η σκηνοθεσία ενός επεισοδίου της κλασικής τηλεοπτικής σειράς «Alfred Hitchcock Presents».

«Ο Εξορκιστής»

Το σενάριο της ταινίας του 1973 είναι εμπνευσμένο από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Γουίλιαμ Πίτερ Μπλάτυ.

Αφορά την ιστορία ενός αθώου 12χρονου κοριτσιού (ερμήνευσε η Λίντα Μπλερ)  που καταλαμβάνεται από ένα δαιμονικό πνεύμα και τις απεγνωσμένες προσπάθειες της μητέρας της για να τη σώσει μέσω εξορκισμών από διάφορους ιερείς.

Η ταινία, που έκανε ρεκόρ εισπράξεων και αποτέλεσε πολιτιστικό φαινόμενο, θεωρείται από ορισμένους ως η καλύτερη ταινία τρόμου που έχει γυριστεί ποτέ. Ήταν υποψήφια για 10 Όσκαρ, μεταξύ των οποίων και εκείνα της καλύτερης ταινίας και καλύτερης σκηνοθεσίας.

«Ο Άνθρωπος από τη Γαλλία»

Το 1971, δύο χρόνια πριν γυρίσει την πιο επιτυχημένη και εμπορική ταινία τρόμου για πάνω από 40 χρόνια, ο Φρίντκιν είχε βραβευτεί με Όσκαρ για την ταινία του «Ο άνθρωπος από τη Γαλλία».

Η ταινία προτάθηκε για οκτώ Βραβεία Όσκαρ και κέρδισε πέντε (Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Διασκευασμένου Σεναρίου, Μοντάζ και Α’ Ανδρικού για τον Τζιν Χάκμαν).

Αποτελεί κινηματογραφική προσαρμογή του ομότιτλου βιβλίου του Ρόμπιν Μουρ, με θέμα την εξάρθρωση σπείρας ναρκωτικών από τους αστυνομικούς Έντι Ίγκαν και Σόνι Γκρόσο, οι οποίοι κάνουν σύντομο πέρασμα στην ταινία.

Θεωρείται μέχρι και σήμερα ως μια από τις σημαντικότερες αμερικανικές ταινίες όλων τον εποχών και το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου την κατέταξε στην 70η θέση στη λίστα με 100 αριστουργήματα του αμερικανικού κινηματογράφου, ενώ το 2005 η ταινία χαρακτηρίστηκε από την Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου ως «πολιτιστικά, αισθητικά και ιστορικά σημαντική» και επιλέχθηκε να ενταχθεί στο Εθνικό Μητρώο Κινηματογράφου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Το ύφος της ταινίας επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τους Αμερικανούς σκηνοθέτες της γενιάς του ’70 και καθόρισε το είδος των ταινιών που επρόκειτο να κάνουν επιτυχία κατά τη δεκαετία του ’70.