Skip to main content

Ντοκιμαντέρ της Τζένιφερ Λόρενς για τις γυναίκες του Αφγανιστάν

Το ντοκιμαντέρ της Τζένιφερ Λόρενς, “Bread and Roses”, έκανε πρεμιέρα στις Κάννες.

Το «Bread and Roses», ένα ντοκιμαντέρ που ακολουθεί τρεις Αφγανές γυναίκες μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία το 2021, με συμπαραγωγό την Τζένιφερ Λόρενς, έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ των Καννών.

«Η καρδιά μου χτυπούσε τόσο γρήγορα βλέποντας αυτές τις γυναίκες να αντιστέκονται τους Ταλιμπάν», είπε η Λόρενς στο BBC. «Δεν βλέπετε αυτή την πλευρά της ιστορίας…στις ειδήσεις κάθε μέρα και αυτό είναι ένα σημαντικό μέρος της ταινίας μας και των ιστοριών αυτών των γυναικών».

Όπως αναφέρει ο Guardian, το ντοκιμαντέρ γυρίστηκε από την «Excellent Cadaver», μια εταιρεία παραγωγής που ιδρύθηκε από τη Λόρενς και τη φίλη της παραγωγό Τζαστίν Τσιαρόκι.

«Οι συνέπειες για τις γυναίκες ήταν τρομερές», δήλωσε η Τσιαρόκι στο Hollywood Reporter. «Η πρώτη κίνηση της Τζεν ήταν να βρει έναν Αφγανό σκηνοθέτη και να του δώσει το βήμα».

Το ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία της βραβευμένης Αφγανής Σάρα Μάνι, καταγράφει πώς άλλαξε η ζωή των γυναικών μέσα σε μια νύχτα μετά την κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν.

«Αυτή η ταινία στέλνει ένα μήνυμα. «Παρακαλώ γίνετε η φωνή αυτών των γυναικών που δεν μπορούν να ακουστούν λόγω του καθεστώτος», δήλωσε η Μάνι στην πρεμιέρα ενώ σε συνέντευξή της στον ιστότοπο του Φεστιβάλ είπε ότι τα γυρίσματα ήταν δύσκολα και η ασφάλεια των συμμετεχόντων αποτελούσε την ύψιστη προτεραιότητα.