Skip to main content

Νίνα Καλούτσα: «…να επιλέγουμε συνειδητά τις λέξεις μας…»

«Το Λεξιλόγιο της Επιτυχίας», εκδόσεις Key Books

© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

«Το Λεξιλόγιο της Επιτυχίας», της ειδικού Φωνής & Δημόσιας Ομιλίας Νίνας Καλούτσα, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Key Books· μέσα από άφθονα παραδείγματα και ιστορίες, μας προτρέπει να επιλέγουμε συνειδητά τις λέξεις μας, καθώς το ύφος και η σαφήνεια του λεξιλογίου, πέρα από το ότι σηματοδοτούν την προσωπικότητα του ομιλητή, επηρεάζουν καθοριστικά την πορεία και την έκβαση της επικοινωνίας.

Στον πρόλογο, ο ειδικός εφαρμοσμένης νευροεπιστήμης Δρ Νικόλαος Δημητριάδης εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο οι λέξεις επιδρούν στον εγκέφαλό μας, τον επηρεάζουν, ακόμη και τον αλλάζουν. Ο futurist Δημήτρης Δημητριάδης εξερευνά τη δύναμη των λέξεων στη διαμόρφωση του μέλλοντος της τεχνητής νοημοσύνης.

Οι λέξεις μας είναι η δύναμή μας. Μπορούν να χτίσουν γέφυρες, να ανοίξουν δρόμους, να μας μεταμορφώσουν. Στο «Λεξιλόγιο της Επιτυχίας», αποκαλύπτει τη δύναμη τής γλώσσα ως εργαλείο επιρροής, σύνδεσης και δημιουργίας ενός καλύτερου μέλλοντος.

Η Νίνα Καλούτσα μίλησε μαζί μας.

Κυρία Καλούτσα, είστε ειδικός Φωνής & Δημόσιας Ομιλίας. Μπορείτε να μας πείτε περισσότερα για την ιδιότητα σας;     
«Είχα την τύχη να σπουδάσω στο περίφημο Κρατικό Ωδείο Τσαϊκόφσκι της Μόσχας με ειδίκευση τη όπερα και να συνυπάρξω με μεγάλα ονόματα της όπερας. Στα έντεκα χρόνια των σπουδών μου, αποθησαύρισα εμπειρία και πολύτιμες γνώσεις. Αυτά θέλησα να μεταδώσω μέσω της διδασκαλίας μου. Ήταν ανάγκη για εμένα να το κάνω, το βιώνω ως χρέος μου. Με ώθησε προς αυτήν την κατεύθυνση το πάθος μου για τη μουσική, για τη φωνή, για τον λόγο, για τις λέξεις. Όσο δίδασκα, η γνώση και οι νέες εμπειρίες από τους μαθητές μου, μετουσιώνονταν στη Μέθοδό μου, την οποία αναλύω στο πρώτο μου βιβλίο μου “Η φωνή της επιτυχίας – πώς να μιλάς ώστε να σε ακούν” (εκδόσεις Key Books). Φυσικά, εξακολουθώ να ερευνώ ακατάπαυστα νέους τομείς σχετικά με τη φωνή, με την ομιλία και με τη σημασία του λεξιλογίου, συνδυάζοντας, πλέον, και τις πρόσφατες εξελίξεις της νευροεπιστήμης».

Το βιβλίο σας το «Λεξιλόγιο της Επιτυχίας» ποια θέματα διαπραγματεύεται;
«Το 2012, ξεκίνησα να συνεργάζομαι με υψηλόβαθμα στελέχη εταιρειών και Οργανισμών, τα οποία απευθύνονταν σε εμένα για να τους διδάξω τεχνικές βελτίωσης φωνής, εκφοράς λόγου και άρθρωσης. Στις συναντήσεις μας, παρατηρούσα ότι, σε αρκετές περιπτώσεις, τα λεγόμενά τους περιείχαν αρνητικά διατυπωμένη σκέψη, ακόμη κι όταν στόχος τους ήταν να μεταδώσουν θετικά μηνύματα. Με αντίστοιχο τρόπο, αντιλαμβανόμουν ότι μιλούσαν και οι συμμετέχοντες στα σεμινάριά μου, τα οποία απευθύνω στο ευρύ κοινό. Πέρα από τα χαρακτηριστικά της φωνής, άρχισε, λοιπόν, να με απασχολεί έντονα η παράμετρος λεξιλόγιο. Με ενδιέφερε η ασυνείδητη επίδραση που ασκούν οι λέξεις στις σχέσεις και στην κατεύθυνση που παίρνει η ζωή μας. Και πόσο πιο αποτελεσματική γίνεται η προφορική επικοινωνία, όταν επιλέγουμε συνειδητά, με πρόθεση, το λεξιλόγιό μας. Στο βιβλίο αυτό, αποτυπώνω το περιεχόμενο του σεμιναρίου μου, με τίτλο “Η σοφία του λεξιλογίου”, εμπλουτισμένο με στοιχεία από τη διαρκή μελέτη μου ερευνών νευροεπιστημόνων, γλωσσολόγων, ψυχιάτρων, ψυχολόγων και άλλων».

Τι στόχο έχει;
«Στο “Λεξιλόγιο της Επιτυχίας”, μέσα από άφθονα παραδείγματα και ιστορίες, προτρέπω να επιλέγουμε συνειδητά τις λέξεις μας, καθώς το ύφος και η σαφήνεια του λεξιλογίου, πέρα από το ότι σηματοδοτούν την προσωπικότητα του ομιλητή, επηρεάζουν καθοριστικά την πορεία και την έκβαση της επικοινωνίας».

Σε ποιους απευθύνεται;       
«Το βιβλίο απευθύνεται σε όλους, θα έλεγα. Επαγγελματίες, στελέχη επιχειρήσεων, γονείς, μαθητές… Ο οδηγός 43 λέξεων-φράσεων που, μεταξύ άλλων, περιέχει, αποτελεί τον “κορμό” της καθημερινής επικοινωνίας, ώστε η γλώσσα να μεταμορφωθεί σε εργαλείο επιρροής, σύνδεσης και δημιουργίας ενός καλύτερου μέλλοντος».

Έχουν δύναμη οι λέξεις;      
«Οι λέξεις, όταν εκφέρονται, είναι ήχοι και οι ήχοι έχουν ενδογενή δύναμη, που εκπέμπεται μέσω συχνοτήτων. Οι συχνότητες των λέξεων είναι δονήσεις ηχητικών κυμάτων που πυροδοτούν συναισθήματα. Η επιτυχής επιλογή λέξεων μπορεί να δημιουργήσει ευχάριστα συναισθήματα, να προκαλέσει ψυχική ή πνευματική ανάταση, να συσφίξει σχέσεις, να παρακινήσει σε δράση, να γεννήσει πλούτο. Να εκφράσει ενσυναίσθηση και συμπερίληψη, να εμπνεύσει έρωτα, να εξάψει το πάθος, να μεταδώσει αγάπη, να ενδυναμώσει το ηθικό, να προσδώσει σθένος, να συσπειρώσει ομάδες, ακόμη και λαούς.  Η ατυχής επιλογή λέξεων μπορεί άθελά μας να δημιουργήσει δυσάρεστα συναισθήματα ή αίσθηση ανισότητας, να προκαλέσει παρανοήσεις και παράπονα, να χωρίσει ή να διαχωρίσει ανθρώπους, να επιτείνει την απαισιοδοξία, να ρίξει το ηθικό, να οδηγήσει σε απελπισία, να συμβάλει σε ελλείψεις και φτώχεια, να παρατείνει κρίσεις, να υποδαυλίσει συγκρούσεις!»

Υπάρχουν απαγορευμένες λέξεις;   
«Δεν θα έλεγα απαγορευμένες· θα έλεγα τοξικές. Λέξεις όπως: “δεν μπορώ”, “αμφιβάλλω”, “δεν γίνεται”, “πρέπει”, “δύσκολα”, “θα δούμε”, “δυστυχώς”, όταν γίνονται κλισέ, δηλαδή, όταν επαναλαμβάνονται διαρκώς, γίνονται τοξικές. Όταν κάποιος ζει τη ζωή του χρησιμοποιώντας διαρκώς αυτές τις λέξεις, τότε υπάρχει αρνητικότητα, μεμψιμοιρία, αυτοαμφισβήτηση, μαθημένη ανημπόρια.

Επίσης, αρνητικό είναι το λεξιλόγιο του ανθρώπου που έχει τη συνήθεια να σχολιάζει με κακεντρέχεια, να κουτσομπολεύει με ζήλια και να κατακρίνει. Όπως και του μεμψίμοιρου ανθρώπου, που διαρκώς παραπονιέται, κλαίγεται και γκρινιάζει. Ακόμη κι όταν αυτοί επιθυμούν να βρουν αξιόλογο σύντροφο ή ποιοτικές παρέες, τα λεκτικά τους μοτίβα τους οδηγούν να συναναστρέφονται με αντίστοιχου μήκους κύματος άτομα. Οπότε, διαιωνίζουν την αρνητικότητα και αυτοκαταδικάζονται στο αντίθετο από αυτό που επιθυμούν».

Υπάρχουν συμβουλές  για τον τρόπο έκφρασης που οδηγεί στην επιτυχία και το αντίθετο;    
«Το πρώτο βήμα που προτείνω σε κάποιον που θέλει να αλλάξει το λεξιλόγιό του, είναι να αλλάξει τον τρόπο που απαντάει στο “τι κάνεις;”. Να απαντήσει εμψυχωτικά και όμορφα: “Καλά”, “όμορφα”, “εργασία και χαρά”, “δόξα τω Θεώ”. Και κατόπιν μία δεύτερη λέξη, το “πρέπει”. Καλό θα ήταν να μην αλλάξει όλες τις λέξεις μαζί· μία-δύο βασικές, για αρχή».

Τρία  tips που θα δίνατε σε κάποιον που δίνει συνέντευξη για εργασία;
«α) Να δώσει σημασία στη φωνή του. Ο τόνος της να φανερώνει αυτοπεποίθηση και ο λόγος να κυλά με εκφραστικότητα, β) Να δώσει σημασία στον πλούτο του λεξιλογίου που χρησιμοποιεί, καθώς και στην ευφράδεια λόγου του,  γ) Να βιντεοσκοπεί τον εαυτό του απαντώντας στις 15 πιο πιθανές ερωτήσεις και, κατόπιν, να παίρνει ανατροφοδότηση από τα βίντεο».

Ποιες είναι οι τρεις πιο αγαπημένες σας λέξεις, και γιατί;           
«Κάποιες από τις αγαπημένες μου λέξεις επιτυχίας είναι τα ρήματα “μπορώ”, “αξίζω”, “δρω”. Επειδή είναι λέξεις δύναμης και αυτοεκτίμησης. Λέξεις που ωθούν σε δράση».