Skip to main content

«Στα Χρόνια του Χρήστου Λαμπράκη / Μαρτυρίες και Αφηγήσεις για τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη 1957 – 2017»

Στην κατάμεστη αίθουσα «Γιάννης Μαρίνος», του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου η παρουσίαση του βιβλίου της Ελευθερίας Κόλλια «Στα Χρόνια του Χρήστου Λαμπράκη / Μαρτυρίες και Αφηγήσεις για τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη 1957 – 2017», από τις Εκδόσεις Πατάκη.

Χαιρετισμό απηύθυνε η εκδότρια κυρία Άννα Πατάκη, η οποία τόνισε ότι «το βιβλίο όσο περνούν τα χρόνια θα είναι ακόμη πιο επίκαιρο και σημαντικό», ενώ υπογράμμισε ότι «ο ικανός χρόνος που έχει περάσει από την κατάρρευση του ΔΟΛ μας επιτρέπει να εκτιμήσουμε πράγματα που έχουν περάσει ανεπιστρεπτί».

Ο δημοσιογράφος – συντονιστής κ. Χρήστος Μιχαηλίδης προσέδωσε χαρακτήρα συζήτησης στην εκδήλωση, με αναφορές και σε προσωπικές εμπειρίες, προκαλώντας φόρτιση συγκινησιακή σε ομιλητές και κοινό.

Οι ομιλητές του πάνελ εστίασαν σε άγνωστες πτυχές της προσωπικότητας του τελευταίου παραδοσιακού εκδότη, Χρήστου Λαμπράκη, αποτίμησαν το εμβληματικό εκδοτικό παρελθόν του ΔΟΛ και εξήραν τον πολύτιμο χαρακτήρα της έκδοσης ως «βιβλίου αναφοράς».

Παρουσίαση βιβλίου της Ελευθερίας Κόλλια ”Στα Χρόνια του Χρήστου Λαμπράκη”

Αναλυτικότερα:

ο κ. Γιάννης Καρτάλης, δημοσιογράφος στον ΔΟΛ επί 53 συναπτά έτη, επιτελικό στέλεχός του, αλλά και μέλος του Δ.Σ. του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, αναφέρθηκε εκτενώς στον Χρήστο Λαμπράκη, που ήθελε να αποκαλείται «δημοσιογράφος», καθώς και στη λατρεία του για τη Μουσική. «Πανικοβλήθηκα όταν πήρα στα χέρια μου το βιβλίο των 763 σελίδων, στην πορεία όμως κατάλαβα ότι θα μπορούσαν να γραφτούν άλλες τόσες… […] Ο Λαμπράκης σφράγισε όσο κανένας άλλος όχι μόνο τη δημοσιογραφία και την πολιτική ζωή του τόπου, αλλά και την πνευματική ζωή της χώρας, με το μεγαλύτερο πολιτιστικό μέγαρο της Αθήνας, μοναδικό κέντρο πολιτιστικής και εκπαιδευτικής προσφοράς», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καρτάλης.

Παίρνοντας τη σκυτάλη, η κυρία Άννυ Ποδηματά, πάλαι ποτέ διπλωματική συντάκτρια στην εφημερίδα Το Βήμα αλλά και πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τόνισε ότι «το βιβλίο διαβάζεται απνευστί, αλλά εκ των πραγμάτων προσλαμβάνεται διαφορετικά από τους «εκτός του ΔΟΛ», είτε αναγνώστες των εφημερίδων του είτε νεότερους απομακρυσμένους από τον έντυπο Τύπο, και τους «εκ των έσω». «Στους πρώτους, προσφέρει συμπυκνωμένη γνώση, όχι μόνο για το Συγκρότημα και τα γεγονότα της εποχής, αλλά και για την εξέλιξη της έντυπης δημοσιογραφίας και της επιδραστικότητάς της στην πορεία του χρόνου», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι το βιβλίο τροφοδοτεί υποδόρια προβληματισμούς και συγκρίσεις για το χθες και το σήμερα, ιδίως ως προς το αξιακό υπόβαθρο και τους κανόνες που διέπουν το επάγγελμα. «Για τους εκ των έσω, έχει και μια άλλη διάσταση ανεκτίμητης αξίας […], είναι σαν να μας προσφέρεται μαζί με το βιβλίο δώρο και ένα λεύκωμα. Με υλικό, φωτογραφίες και μαρτυρίες, για μια περίοδο της ζωής, διαφορετική για τον καθένα και την καθεμιά, που όμως για τους περισσότερους και πάντως για μένα σίγουρα, θα μπορούσε να τιτλοφορείται “τα καλύτερα μας χρόνια”».

Ο κ. Αντώνης Παπαγιαννίδης, δημοσιογράφος – νομικός, πρώην σύμβουλος έκδοσης του περιοδικού Οικονομικός Ταχυδρόμος, στάθηκε σε δυο λέξεις-κλειδιά: «τη λέξη “ανεπιστρεπτί”, αυτή δίνει στο βιβλίο εντελώς μοναδική αξία. […] Και τη λέξη “επιδραστικότητα”, όχι εξουσία, ούτε επιρροή που είχε –για καλό ή για κακό– ο ΔΟΛ, το Συγκρότημα. Και αυτό το έδιδε, το παρέδιδε στους δημοσιογράφους του. Όπως έλεγε κάποτε ο Λέων Καραπαναγιώτης “… Και τα φαρμακεία μας (σ.σ.: στις σελίδες της εφημερίδας) έχουν επιδραστικότητα”». Ο κ. Παπαγιαννίδης εστίασε επίσης στον όγκο του υλικού των 60 συν μία συνεντεύξεων, μέσω των οποίων ξεκλειδώθηκαν ιδιαιτέρως δύσκολες προσωπικότητες, καθώς και την επίπονη επεξεργασία του, τονίζοντας ότι το περιεχόμενο του βιβλίου συνιστά την πολιτική ιστορία της Ελλάδας πολλών δεκαετιών.

Η κυρία Ελευθερία Κόλλια εξήγησε τους λόγους που την ώθησαν να μπει στη θέση της συγγραφέως: «Δεν θα μπορούσα να έχω γράψει αυτό το βιβλίο, αν δεν ήμουν παιδί δημοσιογράφου που μετρούσε 40 χρόνιας εργασίας στον ΔΟΛ […]. Δεν θα μπορούσα να το έχω γράψει αν δεν είχα γνωρίσει προσωπικά τον Χρήστο Λαμπράκη και τον Σταύρο Ψυχάρη, πρόσωπα που περιβάλλονται από μύθους και αλήθειες […]. Αν δεν είχα θητεύσει ως συντάκτρια στην εφημερίδα Το Βήμα για να έχω την εδραία πεποίθηση ότι αυτό τελικά είναι το εργαλείο, η γλώσσα, το ρεπορτάζ. […] Δε θα μπορούσα να έχω γράψει αυτό το βιβλίο αν δεν είχα παραμείνει στον ΔΟΛ ως το 2017, συνειδητοποιώντας το «τέλος εποχής», ανέφερε, προσθέτοντας πόσο αβάσταχτη ήταν η ευθύνη του να γράφει κανείς για μια τέτοια μιντιακή οντότητα και για τις ζωές των ανθρώπων της.

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Γιώργος Φλωρίδης, ο πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα κ. Κωνσταντίνος Μενουδάκος, η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής κυρία Μιλένα Αποστολάκη, ο πρώην υπουργός και ευρωβουλευτής κ. Πέτρος Ευθυμίου, ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών κ. Νίκος Ε. Πιμπλής, ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών – καθηγητής Γλωσσολογίας κ. Γεώργιος Μπαμπινιώτης, ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου κ. Νικόλαος Αλιβιζάτος. Την οικογένεια του Χρήστου Λαμπράκη εκπροσώπησε η κυρία Άννα Λαμπράκη.