Skip to main content

Γιάννης Τσαρούχης – «Ήμουν και έμεινα ένας ερευνητής και ένας μαθητής»

Η αντιγραφή του Τισιάνο, 1971

Το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2024 εγκαινιάζεται η έκθεση με τίτλο «Ήμουν και έμεινα ένας ερευνητής και ένας μαθητής» στο Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη στο Μαρούσι

© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

Πρόκειται για την πρώτη έκθεση της χρονιάς με αντιπροσωπευτικά, αγαπημένα έργα του ζωγράφου από διαφορετικές εποχές, κάποια από τα οποία δεν παρουσιάζονται συχνά.

Σπουδές για τις 4 εποχές, Dominique:
Άνοιξη, Θέρος, Φθινόπωρο, Χειμώνας, 1971

Οι οκτώ θεματικές ενότητες που έχουν επιλεγεί, αναπτύσσονται σε δύο ορόφους του κτηρίου της οδού Πλουτάρχου και το κάθε θέμα εκτίθεται ξεχωριστά. Πρόκειται για:

Τοπία, Σπίτια, Στολές και Φορεσιές, Πορτρέτα, Θρησκευτικά, Μυθολογικά, Άνθρωποι με φτερά και τέλος Νεκρές Φύσεις.

Νέος κοιμισμένος δίπλα στη θάλασσα, 1965

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της επιμελητικής προσέγγισης αποτελεί η πρώτη ενότητα όπου αναδεικνύονται τα στοιχεία τα οποία καθόρισαν τη σχέση του ζωγράφου με τη φύση για τη μελέτη των χρωμάτων. Υπάρχουν έργα που τα ζωγράφισε εκ του φυσικού· στα φανταστικά τοπία, τα μυθολογικά, τα θρησκευτικά και τα σκηνικά εντάσσει στοιχεία από αυτή την έρευνα. Ο επισκέπτης λοιπόν, βλέπει στο θέμα «Τοπία» το έργο «Ανατολή από το λιμάνι της Χίου», έργο εκ του φυσικού, και δίπλα σκηνικά, όπως οι «Βάκχες», και φανταστικά τοπία («Νέος κοιμισμένος δίπλα στη θάλασσα») με ουρανούς εμπνευσμένους από εκείνους του παραπάνω έργου.

Πρώτο πορτραίτο της Δέσποινας, 18 χρονών, 1967

Όπως σχολιάζει ο ίδιος ο Γιάννης Τσαρούχης, «Η χρησιμοποίηση των κουστουμιών της εποχής του μύθου και όχι της εποχής της δημιουργίας των έργων είναι μια κακή συνήθεια του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνος. {…} Ήθελα να ζωγραφίσω θέματα θρησκευτικά και μυθολογικά με σύγχρονες φιγούρες και σύγχρονα κοστούμια έχοντας συναντήσει αυτά τα πρόσωπα στη ζωή, όπως ακριβώς έκαναν πάντοτε οι καλλιτέχνες πριν τον 19ο αιώνα, και τη μανία μου να είμαι αρχαιολογικά πιστός στην ιστορική ακρίβεια του μύθου». Γιάννης Τσαρούχης Ζωγραφική, σχόλια, σ. VII, αρ. 194

Πρώτη ιδέα για την θυσία της Ιφιγένειας, 1947

Πολύ σημαντικό βήμα στην προσπάθεια παρουσίασης του συνόλου του έργου του καλλιτέχνη, αποτελεί η πρόσφατη έκδοση με τίτλο «Μαθήματα Ζωγραφικής» από το Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη και της Εκδόσεις Άγρα. Πρόκειται για τα μαθήματα που παρέδωσε ο Γιάννης Τσαρούχης το 1981 στο Ιωνικό Κέντρο της Χίου που είχε ιδρύσει ο Ισίδωρος Κιολέογλου. Η έκδοση πραγματοποιήθηκε χάρη στη συνεργασία, την υπομονή και την επιμονή της Ευφροσύνης Δοξιάδη που απομαγνητοφώνησε αυτά τα «Μαθήματα» και έγραψε τα σχόλια με τη βοήθεια του φιλολόγου Αχιλλέα Τζάλα.

Σκηνικό για το Μπαλέτο Α του Τσαρούχη, 1971

Στην έκθεση αυτή, εκτίθενται επίσης έργα του Γιάννη Τσαρούχη, πολλά από τα οποία εικονογραφούν και το βιβλίο. Σημαντικές είναι οι έρευνες και τα μαθήματα που έκανε στο Παρίσι, στη μεγάλη σκηνογράφο, ζωγράφο και ενδυματολόγο, Lila de Nobili και άλλους Γάλλους καλλιτέχνες που ήθελαν να μάθουν βυζαντινή ζωγραφική, και τα οποία συνέλεξε η ίδια η Lila de Nobili και τα δώρισε στο Ίδρυμα του ζωγράφου.

Παραλλαγή του σκηνικού για τις Βάκχες του Ευριπίδη,1968

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η κυρία Νίκη Γρυπάρη, Πρόεδρος Ιδρύματος Γιάννη Τσαρούχη.

Για τις ξεναγήσεις στο κοινό που θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια της έκθεσης, έχουν προσκληθεί καλλιτέχνες και φίλοι του ζωγράφου. Σύντομα θα υπάρξει ενημέρωση για το πρόγραμμα των ξεναγήσεων.

Ιππέας και λουόμενος με σπίτι που καθρεφτίζεται, 1965

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Στο πλαίσιο της έκθεσης πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Η συνάντησή μας ζωντανεύει με ποικίλες δραστηριότητες που καλούν το μαθητή να συμμετέχει ενεργά. Μέσα από συζήτηση, παιχνίδι, βιωματικές δράσεις, ζωγραφική, οικειοποιείται τον χώρο του Μουσείου, προσεγγίζει τον κόσμο του καλλιτέχνη, οξύνει τη φαντασία του, εστιάζει στη σημασία της παρατήρησης.

Τα παιδιά επεξεργάζονται συναισθήματα, σκέψεις, εμπειρίες, ώστε να εμβαθύνουν στον συναρπαστικό κόσμο του Γιάννη Τσαρούχη και της τέχνης του.

Η ουσία και ο στόχος της επίσκεψης είναι το παιδί να εμπνευστεί και να δεχτεί ερεθίσματα ώστε να αναζητά τις ευεργετικές συνέπειες της τέχνης στη ζωή του.

Πληροφορίες – Κρατήσεις  Τ. 210 80 62 636 – 7  Δευτέρα – Παρασκευή 09:00 – 14:00

Κόστος προγράμματος:  4 euro / παιδί (Μέγιστος αριθμός παιδιών : 35 μαθητές)

Τριαντάφυλλο του Montrouge με εγγλέζικο φλιτζανάκι, 1968

Info

Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη, Πλουτάρχου 28, Μαρούσι, 210 8062 636 – 7

Εγκαίνια Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2024, 11:00 – 18:00

Διάρκεια έκθεσης  10 Φεβρουαρίου –  21 Απριλίου 2024 Δευτέρα – Παρασκευή 09:00 – 15:00, Σάββατο & Κυριακή: 10:00-16:00

naftemporiki.gr