Skip to main content

Ολυμπιακοί Αγώνες μέσα από τα μάτια του Θεού Δία

Το Ρίο ντε Τζανέιρο, το Τόκιο και το Παρίσι επηρεάζουν βαθιά την καλλιτεχνική δημιουργία του εικαστικού Oscar Oiwa και αυτό είναι φανερό στη νέα του έκθεση, με τίτλο «Metropolis», στην οποία παρουσιάζονται φανταστικές εκδοχές πόλεων δημιουργημένες με μάρκερ και γραφίτη.

Ο Oiwa αιχμαλωτίζει αυτά τα μέρη με υπερρεαλιστικό ύφος. Το τρίπτυχό του, «Zeus» είναι στο επίκεντρο της έκθεσης· απεικονίζονται οι πόλεις του Ρίο ντε Τζανέιρο, Τόκιο και Παρισιού και ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί αναγνωρίσιμα στοιχεία σαν τον Πύργο του Άιφελ για να αναμείξει αναμνήσεις, πραγματικότητες, όνειρα και γεωγραφία μαζί με τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες γεφυρώνουν το ιστορικό χάσμα λόγω της σύνδεσής τους τόσο με την Αρχαία Ελλάδα όσο και με τον σύγχρονο κόσμο. Στο τρίπτυχο «Zeus» οι τόποι συγκλίνουν στις λεπτομέρειές τους καθώς οι εμβληματικοί Αγώνες, προσωποποιημένοι στον Δία, κάνουν κατάληψη στις πόλεις.

«Ο αντίκτυπος σημαντικών αθλητικών γεγονότων όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες σε μεγάλες πόλεις είναι ευρύς. Έχουν ως αποτέλεσμα ανάπτυξη υποδομών, οικονομική μεγέθυνση, έκθεση σε διεθνή κλίμακα και κοινωνικο-πολιτισμικές επιδράσεις, αφήνοντας κληρονομιά που έχει διάρκεια» υπογράμμισε ο εικαστικός.

«Ωστόσο, θέτουν επίσης προκλήσεις όπως υψηλό κόστος, περιβαλλοντική επίπτωση και κοινωνικά ζητήματα που απαιτούν αποτελεσματική διαχείριση και προσεκτική πλοήγηση» πρόσθεσε, καθώς στο μνημειωδών διαστάσεων έργο του αιχμαλωτίζει αυτές τις αντιθέσεις.