Skip to main content

Πρόσωπο, Μορφή, Εικόνα: Η εικαστική αποτύπωσης της ανθρώπινης μορφής στην εποχή μας

Η έκθεση στην Chili Art Gallery θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο 1 Απριλίου 2023.

Ο εικαστικός επιμελητής Πάρης Καπράλος παρουσιάζει την έκθεση “Πρόσωπο, Μορφή, Εικόνα”, που επιδιώκει τη διατύπωση μιας νέας διαλεκτικής σχέσης των απεικονίσεων της Μορφής και του Προσώπου με την έννοια της Εικόνας στην ψηφιακή εποχή, στην Chili Art Gallery (Δημοφώντος 13-15. Θησείο 11851).

Γωγώ Πιτσόκου

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο 1 Απριλίου 2023 αλλά θα είναι διαθέσιμη από τη δεύτερη ημέρα μετά το άνοιγμά της και διαδικτυακά, σε συνεργασία με την ARTgrID (https://artgrid.gr) και περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, κολλάζ, εικαστικής φωτογραφίας και ψηφιακής τέχνης σε έντυπη μορφή.

Νίκος Κλάδης

Στο επιμελητικό σημείωμα, ο κ. Καπράλος σημειώνει μεταξύ άλλων: “Στη σύγχρονη τέχνη το Πρόσωπο αξιοποιείται ως μέσο σχολιασμού ή αμφισβήτησης της νόρμας ομορφιάς και τελειότητας, αλλά και ως αντανάκλαση του κόσμου που μας περιβάλλει. Θέματα ταυτότητας, εξουσίας και κοινωνικών κανόνων, προσωπικά πάθη και κοινωνική απομόνωση, περνούν μέσα από τη σύγχρονη εκδοχή του πορτραίτου, και, συχνά, της αυτοπροσωπογραφίας του ίδιου του δημιουργού τους. Από την άλλη μεριά, η ανθρώπινη Μορφή είναι ένα παγκόσμιο σύμβολο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εκφράσει ένα ευρύ φάσμα ιδεών και εμπειριών, καθώς αποτελεί ένα κοινό τόπο ως σύμβολο. Καθώς οι μεταμοντέρνοι καλλιτέχνες απορρίπτουν την ιδέα μιας ενιαίας, αντικειμενικής πραγματικότητας χρησιμοποιούν την ανθρώπινη μορφή για να δημιουργήσουν έργα που είναι σκόπιμα κατακερματισμένα και αποδομημένα, θολώνοντας τα όρια μεταξύ του πραγματικού και του φανταστικού. Επίκαιρη είναι η συσχέτιση των απεικονίσεων της Μορφής και του Προσώπου με την έννοια της Εικόνας, με βασικό ερώτημα “τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος στην ψηφιακή εποχή”. Σε αυτό το πλαίσιο καθίστανται επίκαιροι προβληματισμοί που σχετίζονται με τη Τεχνητή Νοημοσύνη, αλλά και την αισθητική ενός διασυνδεδεμένου κόσμου που -σε σχήμα οξύμωρο- βιώνει τη μεγαλύτερη αποξένωση, θυμίζοντας μας αναπόφευκτα τη θεωρία του Jean Baudrillard που περιέγραψε τις εικόνες ως προσομοιώσεις, ή αντίγραφα αντιγράφων που έχουν χάσει τη σύνδεσή τους με την αρχική πραγματικότητα που επρόκειτο να αναπαραστήσουν.”.

Ιφιγένεια Κυπραίου

Συμμετέχουν οι εικαστικοί καλλιτέχνες: Αλέξιος Τσίτουρας, Marie- Μαρία Χαρίτου, Γωγώ Πιτσόκου, Μιχάλης Παπακαλοδούκας, Δημήτρης Χατζόπουλος, Γιώργος Μπακαλούμης, Κατερίνα Μπεκιάρη – Βασιλείου, Αλέξανδρος Σπεντζάρης, Ναυσικά Τομασέν, Δημήτρης Κυριάκος, Άρις Ασσαριωτάκης, Νάγια Πασχάλη, Νίκος Κλάδης, Σαλώμη Παντελίδου, Ολίνα Δακτυλίδη, Handloft made, Νανά Ασημακούλα, Ιφιγένεια Κυπραίου, Τατίνι Μαριάννα Μωραίτου, Ιωάννης Τσαγανός, Πάρης Χριστοδούλου, Πηνελόπη Βολτέρρα, Χρύσα Παπανδρίκου, Γιώργος Αποστολόπουλος, Χριστόφορος Τοφαλλή, Πολίνα Σίμου. Stavr.eau, Αλεξάνδρα Παλαμιδά.

Ώρες / Μέρες:  Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή 11.00 – 18.00, Πέμπτη 12.00 – 19.00, Σάββατο 11:00 – 15.00. Δευτέρα, Κυριακή Κλειστά. Είσοδος ελεύθερη.

*Το εικαστικό θέμα του υλικού προβολής και επικοινωνίας της έκθεσης είναι λεπτομέρεια έργου της Σαλώμης Παντελίδου.

Ναυσικά Τομασέν

Σχετικά με τον Επιμελητή

Ο Πάρης Καπράλος είναι εικαστικός επιμελητής, Ιδρυτής & Συντονιστής της ARC -Art Revisited Collective, και συνεκδότης του Arts & Antiques CCR. Γεννήθηκε το 1975 και μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται, και δραστηριοποιείται διεθνώς. Τη περίοδο 2008 – 2022 διέμεινε στη Β. Ελλάδα. Σπούδασε Οικονομικά (Αθήνα) και Γραφικές Τέχνες (Staffordshire, Αγγλία). Εργάστηκε ως Δημοσιογράφος με εξειδίκευση σε θέματα Τεχνολογίας σε οικονομικές εφημερίδες, περιοδικά και ηλεκτρονικά πρακτορεία ειδήσεων, ως Project Leader σε επιχειρηματικά συνέδρια του κλάδου της Πληροφορικής & των Τηλεπικοινωνιών, και άλλαξε επαγγελματική πορεία στρεφόμενος στον χώρο της Τέχνης το 2011. Συνεργάστηκε με τον όμιλο Myrό (Myrό Gallery, Myrό Antiques House, Greek Marble Initiative, 2011-2017). Από το 2018 και εξής εργάζεται ως ανεξάρτητος Διοργανωτής και Επιμελητής εικαστικών εκθέσεων & εκδηλώσεων. Χρημάτισε εκπρόσωπος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Ένωσης Υδατογραφίας IWS (International Watercolor Society) τη περίοδο 2019-2022, ενώ τον Οκτώβριο του  2022 ανέλαβε τη θέση του Διευθυντή Ανάπτυξης της ARTgrID παράλληλα με τις υπόλοιπες δραστηριότητές του. Έχει επιμεληθεί και διοργανώσει περισσότερες από 180 εκθέσεις, εικαστικές δράσεις, projects και συμμετοχές εντός και εκτός Ελλάδας. Περισσότερες πληροφορίες: https://artgrid.gr/paris-kapralos/

Γιάννης Τσαγανός

Σχετικά με την Chili Art Gallery

Η Chili Art Gallery ιδρύθηκε το 2010 και βρίσκεται στο Θησείο δίπλα στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα», μια ανάσα από το πιο ζωντανό σημείο της πόλης μας, το Γκάζι. Αποτελεί έναν πολιτιστικό χώρο, όπου οι φιλότεχνοι και το κοινό γενικότερα μπορούν να έρχονται σε επαφή με όλες τις μορφές της Σύγχρονης Τέχνης. Ζωγραφική, γλυπτική, κολάζ/συνθέσεις, εγκαταστάσεις/κατασκευές, χαρακτική, φωτογραφία, παρουσιάζονται σε μηνιαία βάση με ατομικές και ομαδικές εκθέσεις και events. Ανακαλύψτε περισσότερα: https://chiliart.gr