Skip to main content

Οι Δελφοί πέρα από τα αρχαία

Η έκθεση «Οι Δελφοί πέρα από τα αρχαία» παρουσιάζεται στην αίθουσα Εκθέσεων του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών στους Δελφούς, έως τις 18 Νοεμβρίου.

Τα εκθέματα περιλαμβάνουν 170 φωτογραφίες από 51 επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφους από όλη την Ελλάδα. Οι φωτογράφοι συμμετείχαν τον προηγούμενο Ιούνιο, από τις 7 έως τις 10 του μήνα,  στο Σεμινάριο φωτογραφίας που οργάνωσε το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών και δίδαξε ο φωτογράφος-συγγραφέας Πλάτων Ριβέλλης, ο οποίος έχει και την επιμέλεια της έκθεσης.

Από το αποτέλεσμα του Σεμιναρίου προέκυψε ένα αξιόλογο φωτογραφικό υλικό, το οποίο θα παρουσιαστεί στην Αίθουσα Εκθέσεων του Συνεδριακού Κέντρου στους Δελφούς.

Συμμετέχοντες φωτογράφοι: Αγγιστριώτη Νατάσα – Αμοργιανού Μαρίτα – Βαλαώρας Παναγιώτης – Βλάχου Όλγα – Βόγγλη Μαρία – Βουρλιώτης Νίκος – Γιαρμενίτης Σπύρος – Γκέντσου Βάλια – Γουζούαση Νίκη – Δουλγερίδης Αντώνιος – Ζάβου Ηρώ – Ζαχαρίου Μαρία – Ζήσης Γιάννης – Καϊλογιάννου Κατερίνα – Καλομοίρη Αγάθη – Κανάτα Μαρία – Καραμαγκιώλη Νανά – Καραμολέγκος Κώστας – Κοριαλός Ιωάννης – Κουμπάνη Βασιλική – Κούρκαφας Παύλος – Κουρμπανά Χαρά – Κοψαχείλης Χρήστος – Λαζάρου Σπύρος – Λαχανά Ειρήνη – Λεμονής Ιωάννης – Λερούνης Θεόδωρος – Μαρίνου Διονυσία – Μαυρογόνατος Γιώργος ¬– Μινωτάκης Ντίνος – Μίχου Μαρία – Μπανούτα Μαρία – Μπάρδη Μαρία – Μυριλάκου Αντιγόνη – Ντόνου Έντα – Ντόστογλου Κώστας – Παναγιώτη Ειρήνη – Παπαγεωργίου Δημήτρης – Παπαδάκου Βάνια – Παπαδάτου Αθηνά – Παπαχρήστου Γεωργία – Παπουτσή Κατερίνα – Πλιακοστάμου Νινέττα – Πολυτάρχου Σπύρος – Ριβέλλης Πλάτων – Τζάφη Αγγελική – Τσάκαλος Θάνος – Τσέπας Γεράσιμος – Χαϊκάλης Δημήτριος – Χασιώτη Μαρίνα – Χατζοπούλου Καλλιόπη.

«Οι ερασιτέχνες φωτογράφοι (όπως εμείς) έχουμε ανάγκη από αφορμές και προφάσεις για να δουλέψουμε και να δημιουργήσουμε, παρόλο που πρόκειται για κάτι που μας ελκύει και μας δίνει χαρά. Ο λόγος είναι ότι οι φωτογραφίες γίνονται εύκολα αλλά πετυχαίνουν δύσκολα. Τραβιούνται χαρούμενα και απορρίπτονται στενάχωρα. Πρέπει επομένως να στηριχτούμε στη διαδικασία της δημιουργικής φωτογράφισης για να μετριάσουμε τη μέθη της φωτογράφισης και την απελπισία της απόρριψης.

Σε αυτό βοηθάει πολύ το γεγονός κάθε (πάντα ιδιόρρυθμης) φωτογραφικής (όπως αυτής των Δελφών) συνάθροισης, που δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια καλλιτεχνική παρέα, για την οποία όμως πολλά πράγματα είναι ιδιαιτέρως σημαντικά, ενώ παραμένουν αδιάφορα για την πλειοψηφία των λοιπών ανθρώπων.

Το φετινό μας θέμα ήταν η ίδια η περιοχή που μας φιλοξενεί. Οι σημερινοί Δελφοί, το χωριό, τα σπιτάκια του, οι άνθρωποί του, τα λουλούδια του, η ζωή του που κινείται στη σκιά του βάρους των χρόνων και των μύθων. Η σκέψη αυτή ήταν μόνον η αρχική φευγαλέα αφορμή. Από τη στιγμή που σχεδιάστηκε το περίγραμμα του θέματος, οι φωτογράφοι και ο δάσκαλος το ξεχάσαμε.

Και με τον ίδιο τρόπο πρέπει να το υπερβούν οι θεατές της έκθεσης. Δεν αντικρίζουν την πρισματική εικόνα του συγκεκριμένου θέματος, αλλά το καλειδοσκόπιο που προκύπτει όταν η φτωχή, δισδιάστατη, μικρή και στιγμιαία απομόνωση ενός κλάσματος της αλήθειας περνάει μέσα από τη διαφορετική προσωπικότητα μερικών δεκάδων διαμεσολαβητών που επιχειρούν να την αποτυπώσουν μεταμορφώνοντάς την», αναφέρει για την έκθεση, μεταξύ άλλων, ο κ. Ριβέλλης.

[email protected]