Το βιβλίο «Τσέρνομπιλ – Ένα χρονικό του μέλλοντος» της -βραβευμένης με Νόμπελ Λογοτεχνίας- Σβετλάνα Αλεξίεβιτς, κυκλοφορεί, στην πέμπτη του πλέον έκδοση, από τις εκδόσεις Πατάκη.
«…Την 26η Απριλίου 1986, στις 1:23:58, μια σειρά εκρήξεων κατέστρεψε τον αντιδραστήρα του τέταρτου ενεργειακού μπλοκ στον πυρηνικό σταθμό του Τσέρνομπιλ. Το ατύχημα αυτό χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη τεχνολογική καταστροφή του εικοστού αιώνα… “Τσέρνομπιλ, Μινσκ / Εγκυκλοπαίδεια της Λευκορωσίας”».
«Η Λευκορωσίδα συγγραφέας, δέκα χρόνια μετά το “ατύχημα”, περιπλανήθηκε στην απαγορευμένη ζώνη –όχι χωρίς τίμημα και για τη δική της υγεία–, μίλησε µε δεκάδες ανθρώπους, έψαξε αρχεία εφημερίδων, ληξιαρχείων, νοσοκομείων, αναζήτησε στην άλλοτε σοβιετική επικράτεια τα νήματα των απωλειών.
Εκατό από αυτές τις μαρτυρίες αποτέλεσαν το παρόν βιβλίο: μιλούν άντρες, γυναίκες, παιδιά, χωρικοί, στρατιώτες, μαθητές, πυροσβέστες, επιστήμονες, μελλοθάνατοι και συγγενείς μελλοθανάτων, μητέρες που γέννησαν παραμορφωμένα παιδιά, μαθητές που δε συναντιούνται πια στο σχολείο µα σε μονάδες λευχαιμικών ασθενών, αγρότες που ξεριζώθηκαν από την απαγορευμένη ζώνη, γονιοί που θάψαν τα παιδιά τους, γυναίκες που είδαν τους άντρες τους να λιώνουν ζωντανοί πριν πεθάνουν, γέροντες που αναθυμούνται τις παλιές προφητείες, κορίτσια που κρύβουν την καταγωγή τους γιατί αν την αποκαλύψουν δε θα βρουν σύντροφο στη ζωή τους. “Μαγνητοφωνώντας τους, είχα την αίσθηση πως ηχογραφώ το μέλλον” γράφει η Αλεξίεβιτς στη μοναδική δική της μαρτυρία μέσα στο πολυφωνικό βιβλίο. […] το Τσέρνομπιλ είναι το μαύρο κουτί της ανθρωπότητας, αυτό που περιέχει την αφήγηση της καταστροφής· ως εκ τούτου η μαρτυρία των θυμάτων του είναι η μόνη πυξίδα για να αποτρέψουμε την επανάληψή της, καθώς η μόνη ηθική που μπορεί να μεταφέρει το φορτίο μιας τέτοιας προσπάθειας είναι η ηθική της ιερότητας ετούτων των θυμάτων», διαβάζουμε, μεταξύ άλλων στην Εισαγωγή του βιβλίου, γραμμένη το 2001, από τον Σύλλογο Υποστήριξης Ερευνών κατά της Λευχαιμίας και άλλων Παθήσεων, που συνέστησε τη Σβετλάνα Αλεξίεβιτς στο αναγνωστικό κοινό.
Η συγκλονιστική τηλεοπτική σειρά «Τσερνόμπιλ» της HBO που κυκλοφόρησε φέτος, κερδίζοντας την αναγνώριση των κριτικών και εκατομμύρια οπαδούς σε όλο τον κόσμο, βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις αναμνήσεις των κατοίκων του Πρίπιατ, όπως μεταφέρθηκαν στο βιβλίο της Αλεξίεβιτς.
Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]