Skip to main content

Πέθανε ο Λουκιανός Κηλαηδόνης

Πέθανε τα ξημερώματα, σε ηλικία 74 ετών, ο μουσικοσυνθέτης Λουκιανός Κηλαηδόνης.  Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν,  απεβίωσε μετά από βραχεία νοσηλεία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Υγεία, λόγω προχωρημένου σταδίου καρδιακής ανεπάρκειας.

Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης γεννήθηκε στην Κυψέλη,  στις 15 Ιουλίου 1943. Σπούδασε στο Λεόντειο Λύκειο Πατησίων και κατόπιν Αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, καθώς και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, χωρίς ποτέ να ασκήσει αυτό το επάγγελμα. Ήταν παντρεμένος με την Άννα Βαγενά, με την οποία απέκτησαν δύο κόρες. Το 1999 δημιούργησαν μαζί τη δική τους μουσική σκηνή, το «Μεταξουργείο».

Η καλλιτεχνική καριέρα του ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’70, όταν έγραψε τη μουσική για τη θεατρική παράσταση του έργου της Κωστούλας Μητροπούλου, «Η Πόλη μας». Τα τραγούδια, στον ομότιτλο δίσκο που κυκλοφόρησε, ερμήνευσαν η Βίκυ Μοσχολιού και ο Μανώλης Μητσιάς. Ο Έλληνας τραγουδοποιός συνέχισε με πολλά τραγούδια και περισσότερη μουσική – προσωπικοί δίσκοι, συμμετοχές και συνεργασίες, μουσική ή/και στίχοι για θεατρικές και κινηματογραφικές παραστάσεις, για τηλεοπτικές εκπομπές, κ.ά. Πολλές από τις δημιουργίες του αγαπήθηκαν και τραγουδήθηκαν πολύ – «Είμαι ένας φτωχός και μόνος κάουμποϋ», «Μια μέρα μιας Μαίρης», «Ο ύμνος των μαύρων σκυλιών», «Ντίσκο», κ.ά. Είχε κάνει πάρα πολλές ζωντανές εμφανίσεις σε όλη την Ελλάδα και στην Κύπρο.

Το 1973 κυκλοφόρησαν σε κόκκινο βινύλιο τα «Μικρoαστικά» σε στίχους Γιάννη Νεγρεπόντη, όπου για πρώτη φορά ο Κηλαηδόνης ερμήνευσε δικές του συνθέσεις. Αυτή η δουλειά ήταν σταθμός στην καλλιτεχνική του πορεία, αλλά και στα μουσικά πράγματα, γιατί τα «Μικροαστικά» πριν εκδοθούν σε δίσκο κυκλοφόρησαν παράνομα στη διάρκεια της δικτατορίας και έγιναν σημείο αναφοράς για μια ολόκληρη γενιά. Επόμενη δισκογραφική δουλειά του ήταν τα «Απλά μαθήματα πολιτικής οικονομίας» πάλι σε στίχους Γιάννη Νεγρεπόντη. Το 1976,  έγραψε το «Media Luz», τον μόνο δίσκο με ορχηστρική μουσική, που αποτέλεσε το σάουντρακ μιας υποθετικής ταινίας «Film Noir».

Από το 1978 και μέχρι το 1991 κυκλοφόρησαν πέντε απόλυτα προσωπικοί του δίσκοι: «Είμαι ένας φτωχός και μόνος καουμπόϋ», «Ψυχραιμία Παιδιά», «Χαμηλή πτήση», «Τραγούδια για κακά παιδιά», «Γιατί θα γίνω μαραγκός» και ένας δίσκος με τραγούδια της δεκαετίας του ’50 και τίτλο «Fifties και ξερό ψωμί». Το 1993, κυκλοφόρησε το διπλό του άλμπουμ «Αχ! Πατρίδα μου γλυκιά», μια καταγραφή της μουσικής πορείας της Ελλάδας τα τελευταία 50 χρόνια.

Το «Πάρτυ» στη Βουλιαγμένη

Η πρώτη μεγάλης κλίμακας συναυλία του, το περίφημο «Πάρτυ» στη Βουλιαγμένη, έγινε στις 25 Ιουλίου του 1983 και συγκέντρωσε πάνω από 70.000 άτομα -άλλες εκτιμήσεις ανεβάζουν τον αριθμό στις 100.000. 
Ο απόφοιτος αρχιτεκτονικής Λουκιανός Κηλαηδόνης οραματίστηκε μαζί με τη σύζυγό του, Άννα Βαγενά, «μια λαϊκή βραδιά με κάποιο αισθητήριο», μία μουσική γιορτή μέσα στο κατακαλόκαιρο. Με κεφάτες παρέες να λικνίζονται στη μουσική του κάτω από το φως του φεγγαριού.

Η ιδέα ήταν να κλείσει την πλαζ του ΕΟΤ στη Βουλιαγμένη μια νύχτα με πανσέληνο και να τη μεταμορφώσει σε συναυλιακό χώρο.

Όπως είχε αναφέρει ο ίδιος: «Πηγαινοερχόμουν έξι μήνες. Μέτρησα τα πάντα. Το μόνο που δεν προέβλεψα ήταν η μεγάλη προσέλευση του κόσμου». Η συναυλία έγινε γνωστή στο κοινό με μια λιτή αφίσα και ανακοινώσεις στο ραδιόφωνο.

Η βραδιά μεταδιδόταν από το ραδιόφωνο για 5 ώρες, από τις 9 μέχρι τις 2. Συντονιστής ήταν ο Γιάννης Πετρίδης, ο οποίος έπαιζε μουσική από 50’s, 60’s και 70’s στα κενά ανάμεσα στους καλλιτέχνες. O Ηρακλής Παπαδάκης και ο Διαγόρας Χρονόπουλος ανέλαβαν την κινηματογράφηση, που είχε και εντυπωσιακά για την εποχή πλάνα με ελικόπτερο, από την οποία προέκυψε η ομώνυμη ταινία «Πάρτυ στη Βουλιαγμένη».

Η σκηνή είχε στηθεί πάνω σε μια πλωτή εξέδρα, που βρισκόταν γύρω στα 15 μέτρα μέσα στη θάλασσα.  Οι καλλιτέχνες έφθαναν στη σκηνή με μία κατάφωτη φορτηγίδα από τον παρακείμενο Ναυτικό Όμιλο της Βουλιαγμένης. Η βραδιά άνοιξε με τον οικοδεσπότη Λουκιανό Κηλαηδόνη, ενώ η πιανίστρια Νέλι Σεμιτέκολο έπαιξε κομμάτια του Σκοτ Τζόπλιν.

Στο «Πάρτυ» εμφανίστηκαν οι Διονύσης Σαββόπουλος, Μαργαρίτα Ζορμπαλά, Βαγγέλης Γερμανός, Γιώργος Νταλάρας, Αφροδίτη Μάνου και Μαντώ. Η βραδιά έκλεισε λίγο μετά τις 2 το πρωί, όταν στη σκηνή ανέβηκε ο Γιώργος Νταλάρας, που μαζί με τον οικοδεσπότη τραγούδησαν τα «Θερινά Σινεμά».

«…όσοι πηγαίνουν στη Βουλιαγμένη,
λέει ένας νόμος παλιός,
νύχτα με φεγγάρι κι είναι λίγο φτιαγμένοι,
πάντα τη βρίσκουν αλλιώς…».

Σε μια εποχή που ο όρος «beach party» δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστός, η συγκεκριμένη συναυλία κατάφερε να δημιουργήσει το αδιαχώρητο σε όλη την παραλιακή λεωφόρο, από τη Βουλιαγμένη μέχρι τη λεωφόρο Συγγρού. Όχι άδικα, το «Πάρτυ» στη Βουλιαγμένη θεωρήθηκε το ελληνικό Woodstock και ο Λουκιανός Κηλαηδόνης με αυτήν την εκδήλωση ήταν ο πρώτος καλλιτέχνης που έβγαλε τις συναυλίες από τα γήπεδα και τα θέατρα, σε φυσικούς χώρους.

Θέατρο – κινηματογράφος

Για δέκα χρόνια έγραφε αποκλειστικά τη μουσική για το «Ελεύθερο Θέατρο» («Ελεύθερη Σκηνή»), με επιλεγμένα κομμάτια να περιλαμβάνονται στο άλμπουμ «Πάμε μαέστρο». Ήταν βασικός συνθέτης των παραστάσεων του «Θεσσαλικού Θεάτρου» της πρώτης περιόδου. Είχε συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο, με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, με το Λαϊκό Θέατρο του Λ. Τριβιζά, με την παιδική σκηνή της Ξένιας Καλογεροπούλου κ.λπ.

Επίσης, έγραψε μουσική για τις ταινίες «Οι κυνηγοί» και «Ο θίασος» του Θόδωρου Αγγελόπουλου, «Ελευθέριος Βενιζέλος» του Παντελή Βούλγαρη και «Οι Αθηναίοι» του Βασίλη Αλεξάκη, καθώς και για πολλές τηλεοπτικές εκπομπές.

Η οικογένεια του Λουκιανού Κηλαηδόνη εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία ευχαριστεί το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που τον φρόντισε όσο νοσηλευόταν, όπως και τον κόσμο που τον ακολούθησε στη διάρκεια των δεκαετιών της καριέρας του. Η κηδεία του θα γίνει σε στενό οικογενειακό κύκλο, ενώ καλούνται όσοι θέλουν να καταθέσουν χρήματα στον λογαριασμό GR8501101130000011395450502 της Εθνικής Τράπεζας, βοηθώντας μία οικογένεια που το έχει ανάγκη.

Συλλυπητήρια μηνύματα

Ο Λουκιανός μας άφησε, αλλά το έργο του θα μας συντροφεύει για πάντα. Σαν αγιόκλημα και γιασεμί τις καλοκαιρινές νύχτες με φεγγάρι. Σε όλη του τη ζωή ονειροπόλος και μαχητής. Πάντα πρωτοπόρος στην τέχνη και στους αγώνες. Από το Θίασο μέχρι τη Βουλιαγμένη μας συντρόφευσε πράγματι στα «καλύτερά μας χρόνια». Στην Άννα, στις δυο του κόρες, στην εγγονή του, σε όλους τους δικούς του ανθρώπους, εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια, αναφέρει σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Ανάρτηση για την απώλεια του Λουκιανού Κελαηδόνη έκανε στο διαδίκτυο ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. «Σαν καλλιτέχνης σημάδεψε με τα τραγούδια του μια ολόκληρη εποχή. Σαν άνθρωπος θα μείνει για πάντα στις καρδιές μας για τη ζεστασιά, το χαμόγελο και το μοναδικό του χιούμορ. Καλό παράδεισο Λουκιανέ», έγραψε στο λογαριασμό του στο facebook ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης εξέφρασε την οδύνη του για τον θάνατο του Λουκιανού Κηλαηδόνη και τα θερμά συλλυπητήριά του στην οικογένεια του καλλιτέχνη. 

«Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης, ο χαρισματικός τροβαδούρος, ο πολυτάλαντος δημιουργός, ο αγαπητός φίλος, έφυγε από κοντά μας. Με το εξαιρετικά πλούσιο μουσικό έργο του, σφραγισμένο με την κριτική ματιά και το καυστικό χιούμορ του πολιτικά ενεργού, ανήσυχου καλλιτέχνη, μας συγκίνησε, μας μάγεψε και μας προβλημάτισε στα κρίσιμα ‘‘πώς’’ και ‘‘γιατί’’ της ιστορίας και της κοινωνίας μας. Η απώλειά του είναι οδυνηρή και αναντικατάστατη. Θερμά συλλυπητήρια στη σύζυγό του, συνάδελφο βουλευτή Άννα Βαγενά, και στις θυγατέρες τους. Στη μνήμη του, η Βουλή των Ελλήνων θα καταθέσει ποσό για φιλανθρωπικό σκοπό σε τραπεζικό λογαριασμό, σύμφωνα με την επιθυμία της οικογένειάς του», δήλωσε ο κ. Βούτσης.
 

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λυδία  Κονιόρδου, μεταξύ άλλων, δήλωσε: «Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης ήταν ένας τραγουδοποιός με όλη τη σημασία της λέξης. Ένας ταλαντούχος συνθέτης, στιχουργός και ερμηνευτής, με κοινωνικές και πολιτικές ανησυχίες που αποτυπώνονταν στα τραγούδια του, στις συνεργασίες του και στους τρόπους που διάλεγε για να συναντήσει το κοινό του.

Ο Λουκιανός κοίταζε κατάματα το παρόν από τότε, μέσα στη δικτατορία, που συνεργαζόταν με τον Γιάννη Νεγρεπόντη και τον Μποστ, μέχρι τον Ιούλιο του 2015 που σχολίαζε τη στάση των Ευρωπαίων πολιτικών απέναντι στην Ελλάδα αλλά και την προπαγάνδα των κυρίαρχων ΜΜΕ. Ο Λουκιανός ήταν όμως και η νοσταλγία. Η νοσταλγία για άλλες αξίες και για την ουσία των πραγμάτων, και μέσα από αυτήν (μέσα από τα παλιά Σινεμά, τα 50ς, τον Μικρό Ήρωα) έκανε παράλληλα και την  κριτική του στην κοινωνία της κατανάλωσης.

Ήταν συνειδητά ο «φτωχός και μόνος καουμπόη» του ελληνικού τραγουδιού, που δεν θέλησε  να γίνει -και δεν έγινε κομμάτι – του συστήματος και κράτησε αποστάσεις από τη βιομηχανία του τραγουδιού. Ο Λουκιανός ήταν ένα σημείο αναφοράς στην πολιτιστική μας ζωή που ένωνε  διαφορετικές ‘φυλές’, τάσεις, ηλικίες. Θα ήθελα να εκφράσω τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια στη γυναίκα του Άννα Βαγενά, στις κόρες του Γιασεμή και Μαρία και στους οικείους του.

«Φεύγοντας από το briefing, με βρήκαν τα νέα… Αντίο Λουκιανέ. Θα σε αγαπάμε πάντα!», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter o υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Εις μνήμην, ο κ. Τζανακόπουλους συνόδευσε την ανάρτηση του με το βίντεο του τραγουδιού του Λουκιανού Κηλαηδόνη «ο ύμνος των μαύρων σκυλιών».

«Η απώλεια του Λουκιανού Κηλαηδόνη αφήνει κενό στη μουσική, όπως, επίσης, στο θέατρο και τον κινηματογράφο. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην σύζυγό του Άννα Βαγενά, τις δύο του κόρες και σε όλους τους δικούς του ανθρώπους», αναφέρει, σε ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ.

«Ένας σπουδαίος τραγουδοποιός, από τους σημαντικότερους της γενιάς του, που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στα μουσικά πράγματα της χώρας, ο Λουκιανός Κηλαηδόνης, έχασε τελικά τη μάχη που έδινε για τη ζωή, την οποία τόσο υπέροχα ύμνησε με τις μουσικές και τα τραγούδια του. Ο “φτωχός και μόνος καουμπόι” που έγραψε τα “Μικροαστικά”, τα οποία έγιναν σημείο αναφοράς για μία ολόκληρη γενιά σε άλλες δύσκολες εποχές, που έγραψε “τραγούδια για κακά παιδιά”, που συνιστούσε “ψυχραιμία παιδιά”, έκανε τη μοιραία “χαμηλή πτήση” του, προκαλώντας μας μεγάλη, ανείπωτη θλίψη». Αυτό δήλωσε η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μανταλένα παπαδοπούλου για την απώλεια του Λουκιανού Κηλαηδόνη.
 
«Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης θα μείνει στη μνήμη και στις καρδιές όλων εκείνων που τον αγάπησαν και τον λάτρεψαν για τα πολύ όμορφα τραγούδια του», πρόσθεσε η κ. Παπαδοπούλου και κατέληξε: «Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στη σύζυγό του, Άννα Βαγενά και την οικογένειά του».

«Η Δημοκρατική Αριστερά αποχαιρετά με βαθιά θλίψη τον μικρό ήρωα που μεγάλωσε πολλές γενιές. Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης υπήρξε πολύ σημαντικός συνθέτης, με πολιτική στάση κατά τη διάρκεια της δικτατορίας μέσα από τα τραγούδια του. Με τη μουσική του και με συναυλίες που σημάδεψαν την εποχή συντρόφευσε για χρόνια όλους εμάς και ενέπνευσε πολλούς δημιουργούς στη συνέχεια. Η παρουσία του θα παραμείνει για πάντα ζωντανή στη σκέψη και στην καρδιά μας», αναφέρει η ανακοίνωση του Τομέα Πολιτισμού της ΔΗΜΑΡ.