Skip to main content

Sivert Høyem: «…το ελληνικό κοινό είναι το καλύτερο…»

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Συγκινώντας – από την εποχή των Madrugada, έως σήμερα που ακολουθεί σόλο καριέρα – με την ευθύτητα, το βάθος της μουσικής και της σκέψης του, την ευκρίνεια της αντίληψής του και τη μελαγχολική φωνή του, ο τραγουδιστής Sivert Høyem επισκέπτεται και πάλι την Ελλάδα και μας μιλά για τις συναυλίες του στο Ηρώδειο.

Ο πιο αγαπημένος μας Νορβηγός, ο καλλιτέχνης με τη μαγική, σχεδόν «απόκοσμη» φωνή, τους εσωτερικούς στίχους και την επιβλητική ερμηνεία, θα κάνει μία μυσταγωγική μουσική αναδρομή, μέσα από δύο συναυλίες στο Ηρώδειο, υπό την αιγίδα της Νορβηγικής Πρεσβείας.

Η εξάντληση των εισιτηρίων τής αρχικά μίας και μοναδικής προγραμματισμένης συναυλίας του στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου, και η τεράστια ζήτηση για περισσότερα εισιτήρια οδήγησαν στην πραγματοποίηση και δεύτερης εμφάνισής του, την Κυριακή 2 Οκτωβρίου, στις 7.30 το απόγευμα.

Ο Sivert Høyem μάς μίλησε για τις δύο αθηναϊκές βραδιές, τη μακρόχρονη σχέση του με το ελληνικό κοινό, τις δυσκολίες που βιώνουμε. Βυθισμένος, πάντα, στη μουσική, έστειλε ευχή σε όλη τη Γη.

Τι θα μας παρουσιάσετε σε αυτές τις συναυλίες;

Σχεδιάζω ένα σετ, που καλύπτει όλη τη μουσική μου καριέρα, από τους Madrugada μέχρι όλα τα σόλο άλμπουμ μου. Φυσικά, θα ακουστούν και μερικά τραγούδια από την τελευταία δουλειά μου, ενώ θα υπάρχουν και κάποιες εκπλήξεις.

Πώς νιώθετε που οι συναυλίες σας θα γίνουν στο Ηρώδειο;

Έχω δει το Ηρώδειο πολλές φορές, στη διάρκεια επισκέψεών μου στην Αθήνα, και πάντα σκεφτόμουν πως είναι ένα εκπληκτικό μέρος, για να κάνω, κάποια μέρα, συναυλία. Το ότι θα παίξω εκεί, όχι μία αλλά δύο βραδιές, είναι κάτι που ξεπερνά τα όνειρά μου! Για να λέμε την αλήθεια, το αισθάνομαι ως λίγο… σουρεαλιστικό.  Είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων στο ελληνικό κοινό για την υποστήριξή του. Είμαι βέβαιος πως οι βραδιές μας θα είναι μαγικές.

Ποια θα είναι η συντροφιά σας, επί σκηνής;

Πέρα από την μπάντα μου, θα είναι μαζί μου ένα κουαρτέτο εγχόρδων. Και έτσι, θα είναι το πολυπληθέστερο σχήμα, που έχω φέρει ποτέ στην Ελλάδα. Η Marie Munroe τραγουδά μαζί μου ένα από τα κομμάτια του νέου άλμπουμ και θα με συνοδεύσει, επίσης, στη σκηνή του Ηρωδείου, τόσο στο συγκεκριμένο, όσο και σε κάποια άλλα κομμάτια.

Επισκέπτεστε συχνά τη χώρα μας. Πώς θα περιγράφατε τη σύνδεσή σας με το ελληνικό κοινό σας;

Υπήρξε άμεση επικοινωνία και σύνδεση από την πρώτη στιγμή που ήρθαμε με τους Madrugada, το 2000, αλλά ο κόσμος έμεινε δίπλα μου ακόμα και μετά τη διάλυση της μπάντας. Και είμαι πολύ ευγνώμων για αυτό. Το ελληνικό κοινό δείχνει να με καταλαβαίνει και να με εκτιμά όσο κανένα άλλο κοινό, σε όλον τον κόσμο. Αυτό το είδος αναγνώρισης είναι που, πραγματικά, κάνει έναν καλλιτέχνη να συνεχίζει. Τουλάχιστον, αυτό είναι που εγώ αναζητώ να εισπράττω από αυτό που κάνω. Για μένα, πάντα, οι εμφανίσεις μου στην Ελλάδα είναι καλλιτεχνική και συναισθηματική επιβράβευση. Οι άνθρωποι έρχονται με υψηλή προσδοκία, θέλουν η παράσταση να είναι εξαιρετική και συμμετέχουν στην εμπειρία. Νομίζω πως το ελληνικό κοινό είναι το καλύτερο κοινό, που μπορεί να έχει ένας καλλιτέχνης. 

Τι γνωρίζετε για τη δύσκολη κατάσταση που βιώνουν οι Έλληνες;

Έχοντας περιοδεύσει αρκετά στη χώρα σας και έχοντας δημιουργήσει φιλίες με Έλληνες, βλέπω ότι έχουν δυσκολέψει οι ζωές των ανθρώπων τα τελευταία χρόνια και ότι η κατάσταση γίνεται ολοένα και πιο απελπιστική. Δεν είμαι βέβαιος πως μπορώ να κατανοήσω την πολιτική διάσταση του θέματος. Γνωρίζω μόνο όσα ακούω στις ειδήσεις μας. Και, τελευταία, δεν ακούγονται πολλά. Το μόνο, που μπορώ να πω, είναι πως ελπίζω, με κάποιον τρόπο, να αρχίσουν σύντομα να βελτιώνονται τα πράγματα για εσάς. Είμαι δίπλα σας, παιδιά!

Μια ευχή σας;

Θα ευχηθώ ό,τι θα ευχόταν ο καθένας μας: ειρήνη πάνω στη Γη και δίκαιη κατανομή του πλούτου ανάμεσα στους ανθρώπους.  Θέλω τα παιδιά μου να μεγαλώσουν σε έναν κόσμο που έχει μέλλον. Και θέλω, όσο ζω, να φτιάχνω μουσική για εμάς. Είναι το μόνο πράγμα, που είχε ποτέ νόημα για μένα.

Πληροφορίες

Ωδείο Ηρώδου Αττικού: Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Ακρόπολη – Αθήνα, τηλ.: 210 3241807. Τιμές εισιτηρίων: διακεκριμένη ζώνη: 60,50 ευρώ, ζώνη Α: 49,50 ευρώ, ζώνη Β και Γ: 44 ευρώ, άνω διάζωμα: 36,30 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: Ticket House: Πανεπιστημίου 42 (εντός της στοάς), τηλ. 210 3608366, ηλεκτρονικά: ticketpro.gr.