Skip to main content

Ο Μέγας Αλέξανδρος μέσα από τα μάτια του Νίκου Καζαντζάκη

Μία από τις σημαντικότερες μορφές της παγκόσμιας ιστορίας, ένας από τους πιο εμβληματικούς ήρωες όλων των εποχών, ο  Μακεδόνας βασιλιάς Μέγας Αλέξανδρος, ζωντανεύει μέσα από τα μάτια του Νίκου Καζαντζάκη, ο οποίος εξέφρασε τη μεγάλη του αγάπη για τα παιδιά, αναδημιουργώντας έναν Αλέξανδρο σε όλες τις πολύπλευρες όψεις του: Αλέξανδρος ο άνθρωπος, Αλέξανδρος ο θεός, Αλέξανδρος ο μυστικιστής, ο στρατιώτης, ο οραματιστής, Αλέξανδρος ο Μέγας.

Στο πλαίσιο του «Έτους Νίκου Καζαντζάκη» για τα 60 χρόνια από τον θάνατο του σπουδαίου μας συγγραφέα, δημοσιογράφου, πολιτικού, μουσικού, ποιητή, στοχαστή και φιλόσοφου, το εκπληκτικό του παιδικό βιβλίο «Μέγας Αλέξανδρος» παρουσιάζεται σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία της Νανάς Νικολάου και παραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, στην παιδική σκηνή του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

Η ολοκαίνουργια αυτή θεατρική διασκευή είναι μια υπερπαραγωγή, με πολλή δράση, παραμυθένια σκηνικά και κοστούμια, σπαθογραφίες, πρωτότυπη μουσική, video art εφαρμογές και έναν θίασο ταλαντούχων ηθοποιών. Με γλώσσα απλή και κατανοητή, η παράσταση σκιαγραφεί, μέσα από τον χαρακτήρα του μεγάλου στρατηλάτη, όλες τις μεγάλες αρετές των Ελλήνων, ακολουθώντας κατά πόδας την πορεία του από τα δεκαπέντε του χρόνια μέχρι το τέλος και αναδεικνύοντας όλα τα πρόσωπα, τα περιστατικά, τους μύθους και τους θρύλους που σχετίζονται με το πρόσωπό του.

Πρόκειται για ένα υπερθέαμα γεμάτο χρώματα, φως και συναρπαστική πλοκή, το οποίο απευθύνεται σε όλη την οικογένεια, αλλά και σε θεατές όλων των ηλικιών, καθώς είναι επιμορφωτικό και ψυχαγωγικό ταυτόχρονα, καταφέρνοντας να ισοσταθμίσει και να συνταιριάξει αρμονικά τον μύθο με την ιστορική αλήθεια.

«O Αλέξανδρος είχε φανεί κάτω από τις λεύκες κι έλαμπε στον ήλιο γυμνός απάνω στον κατάμαυρο Βουκεφάλα. Δεν ήταν πια πεσμένος πάνω στο άλογο. O κορμός του στεκόταν όρθιος, με το ένα χέρι κρατούσε πάντα σφιχτά το χαλινάρι, με το άλλο κάπου κάπου έσκυβε και χάδευε τον λαιμό του αλόγου. Ένιωθες πως ζώο κι άνθρωπος είχαν πια συμφιλιωθεί, το άγριο ζώο αναγνώρισε την υπεροχή του Αλέξανδρου κι είχε υποταχτεί» («Μέγας Αλέξανδρος», Νίκος Καζαντζάκης).

Ταυτότητα παράστασης

Θεατρική διασκευή – σκηνοθεσία: Νανά Νικολάου, σκηνικά: Γιώργος Πάτσας, video art – μουσική σύνθεση: Αντώνης Δελαπόρτας, κοστούμια: Λαμπρινή Καρδαρά, χορογραφίες: Αρετή Μώκαλη, φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα, σπαθογραφίες: Κωνσταντίνος Μπουμπούκης, βοηθός σκηνοθέτη: Μαργαρίτα Σολδάτου. Πρωταγωνιστούν: Μέγας Αλέξανδρος: ο Μέμος Μπεγνής, μαζί του, οι: Πελαγία Αγγελίδου, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Δημήτρης Καραμπέτσης, Άγγελος Μπούρας, Δημήτρης Παπανικολάου, Γιάννης Στεφόπουλος, Κώστας Τερζάκης, Θοδωρής Ανθόπουλος, Κλεάνθης Βαρσαμούλης, Άγγελος Μπέσας, Χρήστος Ντόβας, Γιώργος Σαββίδης, Πέτρος Τσαπαλιάρης, Χρυσαλένα Χριστοπούλου.

Πληροφορίες

Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»: Πειραιώς 254 – Ταύρος, τηλ.: 212 2540000. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη και Πέμπτη για σχολεία: 10:00, Σάββατο: 14:30, Κυριακή: 11:30. Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά. Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος: 15 και 13 ευρώ (πλατεία), 11 ευρώ (θεωρείο), οικογενειακό εισιτήριο 4 ατόμων: 50 και 45 ευρώ (πλατεία), 40 ευρώ (θεωρείο), σχολικές παραστάσεις: 7 ευρώ, προβλέπεται ειδική τιμή για ομαδικές κρατήσεις: στο τηλ.: 6975 662779. Προπώληση εισιτηρίων: ταμεία «Ελληνικού Κόσμου», τηλεφωνικά: 212 2540300, ηλεκτρονικά: theatron254.gr και viva.gr. Διατίθεται δωρεάν χώρος στάθμευσης.

[email protected]