Skip to main content

Ημέρες Ιταλίας στην Ύδρα

Έργα ενός εκ των σημαντικότερων παραστατικών ζωγράφων, εκπροσώπου της νέας παραστατικής ευρωπαϊκής ζωγραφικής, του Ιταλού Λεονάρντο Κρεμονίνι, παρουσιάζονται στην Ύδρα.

Ο καλλιτέχνης,  που έφυγε από τη ζωή το 2010, υπήρξε δάσκαλος στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού μιας ολόκληρης γενιάς Ελλήνων καλλιτεχνών (Εδουάρδος Σακαγιάν, Αλέξης Βερούκας, Μαρία Φιλοπούλου, Ειρήνη Ηλιοπούλου, Άννα Μαρία Τσακάλη, Γιώργος Ρόρρης, Στέφανος Δασκαλάκης κ.ά.).

Την έκθεση – που θα παρουσιαστεί στις 2, 3 και 4 Σεπτεμβρίου και οργανώνει η διευθύντρια του Ιστορικού Αρχείου Μουσείου Ύδρας, Ντίνα Αδαμοπούλου -, επιμελείται ένας από τους μαθητές του, ο ζωγράφος Αλέξης Βερούκας.

Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 3 Σεπτεμβρίου, από τον πρέσβη της ιταλικής δημοκρατίας, Λουίτζι Μάρας.

Η έκθεση του Κρεμονίνι – στην οποία θα παρουσιαστούν 32 συνολικά έργα του καλλιτέχνη, λάδια, έργα σε χαρτί και χαρακτικά-, αποτελεί το επίκεντρο του τριήμερου αφιερώματος στις τέχνες και τις γεύσεις της Ιταλίας, που διοργανώνει ο δήμος της Ύδρας, σε συνεργασία με την ιταλική πρεσβεία της Αθήνας, το Ιταλικό Ινστιτούτο στην Αθήνα, το Ιστορικό Αρχείο Μουσείο Ύδρας, την Κινηματογραφική Λέσχη Ύδρας και τα ιταλικά εστιατόρια του νησιού.

Ο Κρεμονίνι γεννήθηκε στην  Μπολόνια, το 1925. Το 1951, με υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης, βρέθηκε στο Παρίσι, όπου και εγκαταστάθηκε μόνιμα. Εξέθεσε στη Νέα Υόρκη από το 1952 έως το 1960, ενώ, επικεντρώνοντας τη δραστηριότητά του στην Ευρώπη, από το 1960 και ύστερα, πραγματοποίησε σημαντικές αναδρομικές εκθέσεις σε όλη την ήπειρο. Από το 1983 έως το 1992, διηύθυνε το Ατελιέ Ζωγραφικής στην Ανώτατη Ακαδημία Καλών Τεχνών της γαλλικής πρωτεύουσας.

Ενώ οι περισσότεροι κριτικοί τέχνης δεν τολμούσαν, ακόμη, να τοποθετηθούν απέναντι σε ένα έργο που ξέφευγε από τον ισχύοντα κώδικα, γνωστοί συγγραφείς και φιλόσοφοι – όπως οι Aλμπέρτο Mοράβια, Oυμπέρτο Έκο, Ίταλο Kαλβίνο, Λουί Aλτουσέρ κ.ά. – επιδοκίμασαν έναν ζωγράφο, ο οποίος, «εξαίροντας την εικόνα και τη μαγεία της, αποκαθιστούσε στην τέχνη μια λειτουργία, που η δογματική και αδιάλλακτη πρωτοπορία είχε θελήσει να της στερήσει» όπως γράφει ο Ζακ Μπρος, για το βιβλίο «Kρεμονίνι» (εκδόσεις Πατάκη).

Μετά την έναρξη των εκδηλώσεων, την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου, η διεθνούς φήμης σολίστ Σβετλάνα Καρπούνκινα θα παρουσιάσει έργα για πιάνο Ιταλών συνθετών, στον υπαίθριο χώρο θεάτρου και συναυλιών του Μουσείου. Από την Κινηματογραφική Λέσχη Ύδρας και τον πρόεδρό της, Λάκη Χρηστίδη, σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη – εικαστικό Παναγιώτη Ράππα, και τις τρεις βραδιές οργανώνονται προβολές ταινιών του ιταλικού νεορεαλισμού.

Την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου, στον θερινό κινηματογράφο της Λέσχης, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση για το ιταλικό σινεμά, με τον σκηνοθέτη Θανάση Ρεντζή και τον Παναγιώτη Ράππα, στις 10.45 μ.μ. ανάμεσα σε δύο προβολές. Παράλληλα, οι σεφ των τριών ιταλικών εστιατορίων του νησιού δημιουργούν για κάθε μέρα του αφιερώματος ένα εντελώς πρωτότυπο πιάτο ιταλικής κουζίνας και προσφέρουν ένα απεριτίφ δώρο στους πελάτες τους.

naftemporiki.gr