Skip to main content

Βραβεία SAG: Απονομή με δριμύτατη κριτική στην πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ

Η λαμπερή τελετή απονομής των βραβείων του Σωματείου Κινηματογραφικών  Ηθοποιών, τα γνωστά και ως SAG (Screen Actors Guild Awards), πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής στο «Shrine Auditorium» του Λος Άντζελες με τους ηθοποιούς – πρωταγωνιστές να ασκούν δριμύτατη κριτική στην πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ.

Άστον Κούτσερ, Σοφία Βεργκάρα, Γουινόνα Ράιντερ και η μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων τους αναφέρθηκαν στο ζήτημα που έχει προκαλέσει το διάταγμα Τραμπ, για την απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ πολιτών από μουσουλμανικές χώρες, μετατρέποντας την τελετή σε αντικυβερνητική διαδήλωση.

Διακρίσεις

Στα βραβεία, η 26χρονη Έμμα Στόουν τιμήθηκε για την ερμηνεία της στο «La La Land» του 32χρονου Ντάμιεν Σαζέλ, ενώ στην αντίστοιχη ανδρική κατηγορία ο Ντένζελ Ουάσινγκτον επικράτησε του Ράιαν Γκόσλινγκ, χάρη στην ερμηνεία του στην ταινία «Fences». Η συμπρωταγωνίστρια του 62χρονου Ουάσινγκτον και νικήτρια και της Χρυσής Σφαίρας, Βαϊόλα Ντέιβις, απέσπασε την πρωτιά στην κατηγορία Β΄ Γυναικείου Ρόλου.

Στην κατηγορία των τηλεοπτικών σειρών ξεχώρισαν: το δράμα εποχής «The Crown» το οποίο απέσπασε τα βραβεία Α΄ Γυναικείου, για την ερμηνεία της Κλερ Φόι, και Α΄ Ανδρικού Ρόλου, στην κατηγορία Δράμα, για την ερμηνεία του Τζον Λίτγκοου. Στην κατηγορία Κωμωδίας τα βραβεία απέσπασαν οι Γουίλιαμ Μέισι του «Shameless» και η Τζούλια Ντρέιφους του «Veep», ενώ οι Μπράιαν Κράνστον, για την ερμηνεία στο «All The Way», και η Σάρα Πόλσον, για τη δική της στο «The People v. O.J. Simpson», πρώτευσαν στην κατηγορία ερμηνείας σε τηλεταινία ή μίνι-σειρά.

Ατμόσφαιρα πολιτικά φορτισμένη

«Σε όλους τους ανθρώπους που βρίσκονται στα αεροδρόμια που ανήκουν στη δική μου Αμερική. Είστε μέρος του υλικού απ’ το οποίο είμαστε φτιαγμένοι, σας αγαπάμε και σας καλωσορίζουμε», είπε στον χαιρετισμό του ο Άστον Κούτσερ, όταν απένειμε το βραβείο Α΄ Γυναικείου Ρόλου στην Έμμα Στόουν.

Ο Βρετανός ηθοποιός Ντεβ Πατέλ, βραβευμένος για την ερμηνεία του στο «Slumdog Millionaire», αποκάλεσε την απόφαση του Τραμπ «φρικτή, διχαστική και καταστροφική». Ο Πατέλ δήλωσε ότι πέταξε από την Ινδία στην Αμερική μια μέρα νωρίτερα. «Ένιωσα τεράστια απογοήτευση όταν άκουσα αυτή την είδηση. Το πρώτο πράγμα που μου ήρθε στο μυαλό μου ήταν τα παιδιά που φθάνουν σε αυτές τις ακτές με την ελπίδα στις καρδιές τους. Ελπίζω ότι κάτι θα αλλάξει και ότι κάτι μπορεί να γίνει, διότι είναι πραγματικά τρομερό», είπε ο 27χρονος ηθοποιός.

Η Τζούλια Λούι-Ντρέιφους, κατά την βράβευσή της για την ερμηνεία της στο «Veep», δήλωσε: «Είμαι κόρη μετανάστη. Ο πατέρας μου διέφυγε από τους διωγμούς στη Γαλλία της ναζιστικής κατοχής, και εγώ είμαι Αμερικανίδα πατριώτισσα. Επειδή αγαπώ αυτή τη χώρα, τρομοκρατούμαι από τα σφάλματά της. Κι αυτός ο αποκλεισμός των μεταναστών είναι ένα λάθος και είναι αντιαμερικανικός».

Ο νικητής στην κατηγορία Α΄ Ανδρικού ρόλου, Μαχερσάλα Αλί, είπε: «Βλέπουμε τι συμβαίνει όταν καταδιώκεις τους ανθρώπους. Κλείνονται στον εαυτό τους. Νιώθω ευγνώμων που υποδύθηκα έναν κύριο που είδε ένα αγόρι να κλείνεται στον εαυτό του και βρήκε την ευκαιρία να τον ανυψώσει και να του πει ότι είναι σημαντικός κι ότι είναι εντάξει, να τον αποδεχτεί. Ελπίζω να μπορέσουμε να το κάνουμε αυτό με καλύτερο τρόπο».

Οι βραβευμένοι για την ερμηνεία τους στο «Fences», Βαϊόλα Ντέιβις και Ντένζελ Ουάσινγκτον, έκαναν δυναμική αναφορά εναντίον των ρατσιστικών τάσεων των πρώτων ημερών διακυβέρνησης του νέου Αμερικανού προέδρου, ενώ ο Τζον Λίτγκοου, παραλαμβάνοντας το βραβείο του, με σαρκαστικό τρόπο ανέφερε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω μια υποτιμημένη ηθοποιό που, με κάποιον τρόπο, έβαλε σε λέξεις ακριβώς τις δικές μου σκέψεις πριν τρεις βδομάδες σε μια άλλη απονομή βραβείων, τη Μέριλ Στριπ».

Τέλος, μια ιδιαίτερη διαμαρτυρία έκανε ο ηθοποιός Σάιμον Χέλμπεργκ (Big Bang Theory) και η σύζυγός του, Τζόσελιν Τόουν. Ο πρώτος κράτησε στα χέρια του ένα πλακάτ που έγραφε «Refugees Welcome», ενώ η Τόουν έγραψε στο στέρνο της «Let Them In».

Τα βραβεία αναλυτικά

Α΄ Ανδρικός Ρόλος
Ντένζελ Ουάσινγκτον – «Fences»

A΄ Γυναικείος Ρόλος
Έμμα Στόουν – «La La Land»

B΄ Ανδρικός Ρόλος
Μαχερσάλα Αλί – «Moonlight»

B΄ Γυναικείος Ρόλος
Βαϊόλα Ντέιβις – «Fences»

Ομαδική ερμηνεία σε ταινία
«Hidden Figures»

Ανδρική ερμηνεία σε τηλεταινία ή μίνι-σειρά
Μπράιαν Κράνστον – «All the Way»

Γυναικεία ερμηνεία σε τηλεταινία ή μίνι-σειρά
Σάρα Πόλσον – «The People v. O.J.Simpson»

Ανδρική ερμηνεία σε δραματική σειρά
Τζον Λίτγκοου – «The Crown»

Γυναικεία ερμηνεία σε δραματική σειρά
Κλερ Φόι – «The Crown»

Ανδρική ερμηνεία σε κωμική σειρά
Γουίλιαμ Μέισι – «Shameless»

Γυναικεία ερμηνεία σε κωμική σειρά
Τζούλια Λούι-Ντρέιφους – «Veep»

Ομαδικό καστ σε δραματική σειρά
«Stranger Things»

Ομαδικό καστ σε κωμική σειρά
«Orange Is the New Black»

Σκηνή δράσης από ομάδα κασκαντέρ σε τηλεοπτική σειρά
«Game of Thrones»

Σκηνή δράσης από ομάδα κασκαντέρ σε ταινία
«Hacksaw Ridge»

Βραβείο Συνολικής Προσφοράς
Λίλι Τόμλιν

naftemporiki.gr