Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 74 ετών, ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας, Γιώργος Κοτανίδης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο γνωστός ηθοποιός είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο με ειλεό. Υπεβλήθη σε επέμβαση, ωστόσο, παρουσίασε επιπλοκές και μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου και παρέμεινε για περίπου έναν μήνα, πριν καταλήξει.
Η κηδεία του αγαπημένου ηθοποιού θα γίνει την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου, στις 12 μ.μ., στην εκκλησία της Αγίας Σοφίας Ακροπόλεως [Διονυσίου Αρεοπαγίτου 45].
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 5 Φεβρουαρίου 1945. Τελείωσε το δημοτικό στη Δράμα και το γυμνάσιο στη Θεσσαλονίκη. Φοίτησε δύο χρόνια στην Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου μπήκε κατά λάθος, και ασχολήθηκε κυρίως με τη δημιουργία του φοιτητικού θεάτρου και της κινηματογραφικής λέσχης (ΦΟΘΚ).
Με την επιβολή της δικτατορίας, άφησε το πανεπιστήμιο και κατέβηκε στην Αθήνα για να γίνει ηθοποιός. Τελείωσε τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου το 1970 και αμέσως μετά συμμετείχε στη δημιουργία του Ελεύθερου Θεάτρου, όπου παρέμεινε την περίοδο 1970-75. Αργότερα συνεργάστηκε με την Άννα Συνοδινού, τον Γιώργο Μιχαηλίδη, τον Αλέξη Σολομό, την Ξένια Καλογεροπούλου, τον Μιχάλη Κακογιάννη, τον Γιάννη Χουβαρδά, τον Κωνσταντίνο Αρβανιτάκη, τη Νέα Πορεία, την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Από Μηχανής Θέατρο, το Θέατρο Στοά και άλλους θιάσους και σκηνοθέτες, ερμηνεύοντας ρόλους σε όλα τα θεατρικά είδη.
Το 2004 ίδρυσε τον θίασο «Σαλτιμπάγκοι» και ανέβασε τα έργα «QED ή Τι απέδειξε ο κύριος Φάινμαν» του Πίτερ Παρνέλ, «Δέκατη έβδομη νύχτα» του Απόστολου Δοξιάδη, «Bal-Trap» του Ξαβιέ Ντιριγκέρ, «Low Level Panic» της Κλερ Μακ Ιντάιρ, «Μια τρελή μέρα» του Ερίκ Εμανουέλ Σμιτ, «Οι αγνοούμενοι» του Βασίλη Κατσικονούρη και σε συνεργασία με την Adam Productions το «Rock ‘n’ Roll» του Τομ Στόπαρντ, το οποίο σκηνοθέτησε. Επίσης, συνεργάστηκε με την Κατερίνα Ευαγγελάτου στο «Cock» του Μάικ Μπάρτλετ.
Στον κινηματογράφο έπαιξε σημαντικούς ρόλους σε ελληνικές και διεθνείς παραγωγές. Έγραψε το σενάριο της ταινίας «Πάμπτωχοι Α.Ε.». Εμφανίστηκε σε κωμικούς και δραματικούς ρόλους τηλεοπτικών σειρών της κρατικής και της ιδιωτικής τηλεόρασης, σε θεατρικά έργα για την τηλεόραση, καθώς και σε διεθνείς τηλεοπτικές παραγωγές. Έγραψε και παρουσίασε στην κρατική τηλεόραση πολιτιστικά και οικολογικά τηλεπαιχνίδια. Έκανε, επίσης, οικολογικές και ιστορικές εκπομπές στο ραδιόφωνο.
Έχοντας πολιτικοποιηθεί από πολύ νέος, στη διάρκεια της δικτατορίας συμμετείχε στον αντιδικτατορικό αγώνα ενταγμένος στο Επαναστατικό Κομμουνιστικό Κίνημα Ελλάδας (ΕΚΚΕ) και σε άλλους πολιτικούς φορείς, όπως η Ελληνοευρωπαϊκή Κίνηση Νέων (ΕΚΙΝ). Για τη δράση του συνελήφθη επανειλημμένα, φυλακίστηκε και βασανίστηκε. Την περίοδο 1980-85 δημιούργησε με τον Θ. Κακουλίδη τον εκδοτικό οίκο «Ιθάκη» και τύπωσε βιβλία για το θέατρο, τον κινηματογράφο και τη μουσική. Το 1995 εκδόθηκε η νουβέλα του «Περί Μαιάνδρου» και το 1999 το μυθιστόρημα «Απρόσμενα αισθήματα» από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη. Το 2004 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά του «Οι σαλτιμπάγκοι» από τις εκδόσεις Καστανιώτη.
Συλλυπητήριο μήνυμα της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού
«Η αιφνίδια απώλεια του Γιώργου Κοτανίδη, ενός πολυτάλαντου και αγαπητού καλλιτέχνη, προκαλεί μεγάλη θλίψη στον κόσμο του ελληνικού, κινηματογράφου και του θεάτρου. Ηθοποιός που διακρίθηκε στις ταινίες του Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου, πρωτεργάτης του Ελεύθερου Θεάτρου, σκηνοθέτης αλλά και συγγραφέας, ο Γιώργος Κοτανίδης, υπηρέτησε πολλές μορφές της Τέχνης με απαράμιλλη αφοσίωση και πάθος. Η ευγενής μορφή του και το χιούμορ του έχουν αφήσει ξεχωριστό στίγμα. Η απώλειά του θα είναι αισθητή.
Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του και στους φίλους του».
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αποχαιρετά τον Γιώργο Κοτανίδη
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αποχαιρετά τον Γιώργο Κοτανίδη, έναν αγαπημένο φίλο των ανθρώπων του φεστιβάλ, έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες ηθοποιούς.
Ο Γιώργος Κοτανίδης ήταν ένας πολυσχιδής καλλιτέχνης με διεισδυτική ματιά, πολιτική σκέψη και λαμπερό ταλέντο. Υπέροχος, φινετσάτος ηθοποιός, είχε σταθερή παρουσία στον ελληνικό κινηματογράφο και συνεργασίες σε διεθνείς παραγωγές, ήταν από τους πρωτεργάτες του Ελεύθερου Θεάτρου, με πλούσια θεατρική πορεία και πολλές συμμετοχές σε τηλεοπτικές παραγωγές. Ήταν συγγραφέας, σεναριογράφος, συνδημιουργός του εκδοτικού οίκου Ιθάκη. Από την μεγάλη οθόνη, τη μικρή, το θεατρικό σανίδι, τη συγγραφή, υπηρετούσε κάθε τέχνη με πάθος.
Στα παιδιά του και τους οικείους του, εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας.
Το ΚΘΒΕ αποχαιρετά τον Γιώργο Κοτανίδη
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια του Γιώργου Κοτανίδη, ενός αγαπημένου ηθοποιού, σκηνοθέτη και συγγραφέα που διακρίθηκε με το ταλέντο και την εμβληματική του φωνή, στο θέατρο, στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση.
Με το ΚΘΒΕ συνεργάστηκε στην παράσταση «Ειρήνη» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Κανέλλου Αποστόλου (1967). Το 2017, φιλοξενήθηκε στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών η παράσταση «Ομπίντα» σε κείμενο και σκηνοθεσία του ίδιου.
Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου – Συλλυπητήριο μήνυμα
Η αιφνίδια απώλεια του Γιώργου Κοτανίδη αφήνει μεγάλο κενό στον σύγχρονο ελληνικό Πολιτισμό, βυθίζοντας σε θλίψη τον καλλιτεχνικό κόσμο.
Ο Γιώργος Κοτανίδης υπήρξε ενεργός πολίτης και σπουδαίος ηθοποιός. Ένας από τους κορυφαίους της γενιάς του ’70, Ήταν, επίσης, πολυσχιδής προσωπικότητα: σκηνοθέτης, συγγραφέας, εκδότης, σεναριογράφος.
Με το ανήσυχο πνεύμα του, την καλλιέργεια και την ευαισθησία του, αλλά και την έμφυτη ευγένειά του συνέβαλε καθοριστικά στην ανανέωση του ελληνικού θεάτρου. Ήταν άνθρωπος της ρήξης και ταυτόχρονα της σύνθεσης. Δημιουργικός πριν απ’ όλα. Συνεργάστηκε με την Αννα Συνοδινού, τον Αλέξη Σολομό, τον Γιάννη Χουβαρδά και πολλούς άλλους σημαντικούς καλλιτέχνες. Διέτρεξε όλα τα θεατρικά είδη. Εκτέθηκε στο νέο χωρίς ν’ αποστρέφεται το παλιό. Στα ταραγμένα χρόνια του ’70 συμμετείχε στη δημιουργία του Ελεύθερου Θεάτρου. Στο ξεκίνημα της χιλιετίας ίδρυσε την θεατρική ομάδα Σαλτιμπάγκοι συστήνοντας στο ελληνικό κοινό γνωστούς και άγνωστους συγγραφείς.
Στον κινηματογράφο έπαιξε σε εμβληματικές ταινίες όπως η «Παραγγελιά», το «Βίος και πολιτεία» και ο «Ηλεκτρικός άγγελος», αλλά και σε μεγάλες ξένες παραγωγές όπως το «Μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι». Εμφανίστηκε και σε τηλεοπτικές σειρές.
Η απουσία του Γιώργου Κοτανίδη είναι ιδιαίτερα αισθητή στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, το οποίο πρόσφατα ενέκρινε την πρότασή του για το ντοκιμαντέρ «Αναζητώντας τον Νίκο», με θεματική από το θεατρικό του έργο γύρω από τον Νίκο Ζαχαριάδη.
Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους του.
Ανακοίνωση Τομέα Πολιτισμού Κινήματος Αλλαγής
Ένας σημαντικός ηθοποιός και διανοούμενος, ο Γιώργος Κοτανίδης, δεν είναι πια μαζί μας. Με τη δική του ξεχωριστή ιστορία, ως ενεργός πολίτης στον αντιδικτατορικό αγώνα, ευαισθητοποιημένος καλλιτέχνης, ιδρυτικό στέλεχος του -ιστορικού για το θέατρο της μεταπολίτευσης- Ελεύθερου Θεάτρου, ο Γιώργος Κοτανίδης χάραξε μια υπολογίσιμη πορεία στον κινηματογράφο, το θέατρο και τα γράμματα. Με τις παρεμβάσεις, τις καλλιτεχνικές επιλογές του και την καταγραφή των αναμνήσεών του, με ήθος και καλλιέργεια σπάνια, κατέστη εμβληματικός εκπρόσωπος της γενιάς του.
Το Κίνημα Αλλαγής εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά του και ο Τομέας Πολιτισμού τον αποχαιρετά: Καλό σου ταξίδι αγαπητέ μας Γιώργο.
ΣΥΡΙΖΑ – Συλλυπητήριο μήνυμα
Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη για τον θάνατο του Γιώργου Κοτανίδη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 74 ετών.
Ο Γ. Κοτανίδης έγραψε τη δική του ιστορία στον χώρο του πολιτισμού, τόσο ως ηθοποιός όσο και ως σκηνοθέτης. Το έργο που αφήνει πίσω του στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση είναι πλούσιο και πολυσύνθετο, καθώς ως ηθοποιός ερμήνευσε μια σειρά πολλών και διαφορετικών ρόλων. Και, την ίδια στιγμή, ως σκηνοθέτης ανέβασε κορυφαίες θεατρικές παραστάσεις με πρόσφατη αυτή για τη ζωή του Νίκου Ζαχαριάδη, η οποία σημείωσε εξαιρετική επιτυχία. Επίσης, ο Γ. Κοτανίδης ανέπτυξε και συγγραφική δραστηριότητα, ενώ υπήρξε και εκδότης.
Άνθρωπος με έντονη πολιτικοποίηση, ο Γ. Κοτανίδης εντάχθηκε από νεαρή ηλικία στην Αριστερά και ανέπτυξε έντονη δραστηριότητα στο αντιδικτατορικό κίνημα. Για τη δράση του κατά της χούντας είχε συλληφθεί και βασανιστεί επανειλημμένα.
Απευθύνουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους συναδέλφους του.
naftemporiki.gr