Skip to main content

Οι φιναλίστ του κινηματογραφικού βραβείου Lux

Η λίστα των υποψηφίων ταινιών για το κινηματογραφικό βραβείο Lux 2018  ανακοινώθηκε στη Ρώμη από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι.

Οι τρεις φιναλίστ για το 12ο ετήσιο βραβείο κινηματογράφου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι οι: «Styx» του Wolfgang Fischer (Γερμανία, Αυστρία), «The Other Side of Everything» σε σκηνοθεσία Mila Turajlić (Σερβία, Γαλλία, Κατάρ) και «Woman at War» σε σκηνοθεσία Benedikt Erlingsson (Ισλανδία, Γαλλία, Ουκρανία).

Η ανακοίνωση έγινε στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου για τις «Ημέρες Βενετίας» (Giornate degli Autori) -παράλληλο τμήμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.

Οι υποψήφιες ταινίες

«Styx»
Η ταινία του Αυστραλού σκηνοθέτη Wolfgang Fischer, ενώ αρχικά μοιάζει να είναι ντοκιμαντέρ, στην πραγματικότητα πρόκειται για μια αριστοτεχνική αλληγορία για το μεταναστευτικό. Η πρωταγωνίστρια ξεκινάει τις διακοπές των ονείρων της, ένα ιστιοπλοϊκό ταξίδι στον Ατλαντικό. Ύστερα όμως από μια καταιγίδα, βρίσκεται κοντά σε ένα εγκαταλειμμένο σκάφος γεμάτο με ανθρώπους που χρειάζονται απεγνωσμένα βοήθεια. Η ακτοφυλακή της στέλνει οδηγίες μέσω ασυρμάτου να παραμείνει μακριά, επειδή το σκάφος δεν είναι εξοπλισμένο για να βοηθήσει. Μπορεί όμως να ταξιδέψει ελεύθερα ενώ άλλοι πνίγονται;

«The Other Side of Everything»

Το ντοκιμαντέρ της Mila Turajlić αντιμετωπίζει την ιστορία ολόκληρης της Σερβίας και της κοινωνίας στον αγώνα για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και κατά του εθνικισμού. Το χρονικό μιας οικογένειας μετατρέπεται στο πορτραίτο ενός ακτιβιστή σε περιόδους μεγάλης αναταραχής, αμφισβητώντας την ευθύνη κάθε γενιάς να αγωνιστεί για το μέλλον της.

«Woman at War»

Ο Ισλανδός σκηνοθέτης Benedikt Erlingsson παρουσιάζει ένα χαρούμενο, εφευρετικό, ενεργητικό και φεμινιστικό έπος μιας γυναίκας που ζει διπλή ζωή, ως δασκάλα μουσικής και ως παθιασμένη περιβαλλοντική ακτιβίστρια. Καθώς αρχίζει να σχεδιάζει την τολμηρή της επιχείρηση, διαπιστώνει ότι η αίτησή της να υιοθετήσει ένα παιδί έχει γίνει τελικά αποδεκτή και ένα μικρό κορίτσι την περιμένει στην Ουκρανία.

Οι ταινίες θα κυκλοφορήσουν με υπότιτλους και στις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ και θα προβληθούν το φθινόπωρο κατά τη διάρκεια των «Ημερών Κινηματογράφου Lux», σε περισσότερες από 50 πόλεις και 20 Φεστιβάλ σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η νικήτρια ταινία για το 2018 θα ανακοινωθεί στις 14 Νοεμβρίου, κατά την ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο.

Οι 11 προηγούμενοι νικητές του κινηματογραφικού βραβείου Lux είναι: «Sami Blood» της Amanda Kernell (2017), «Toni Erdmann» της Maren Ade (2016), «Mustang» της Deniz Gamze Ergüven (2015), «Ida» του Pawel Pawlikowski (2014), «The Broken Circle Breakdown» του Felix van Groeningen (2013), «Io sono Li» του Andrea Segre (2012), «Les Neiges du Kilimandjaro» του Robert Guédiguian (2011), «Die Fremde» του Feo Aladag (2010), «Welcome» του Philippe Lioret (2009), «Le silence de Lorna» των Jean-Pierre και Luc Dardenne (2008), και «Auf der anderen Seite» του Fatih Akin (2007).

[email protected]