Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]
Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πάτμου, το οποίο κατάφερε, μέσα σε πέντε χρόνια, να γίνει σημείο συνάντησης και πηγή έμπνευσης για καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, επιστρέφει δυναμικά και αυτήν τη χρονιά, και ο συνιδρυτής και καλλιτεχνικός του διευθυντής, Steve Κρικρής, μας μιλά για τη φετινή διοργάνωση.
Στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πάτμου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στα ωραιότερα μέρη του ακριτικού μας νησιού, από τις 23 έως τις 29 Ιουλίου, θα προβληθούν 51 ταινίες – ντοκιμαντέρ, μυθοπλασίας, μεγάλου και μικρού μήκους -, που επιλέχθηκαν μέσα από 2.500 ταινίες, από την επιτροπή του Φεστιβάλ. Επίσης, στο πλαίσιό του, θα πραγματοποιηθούν σεμινάρια, εργαστήρια και ομιλίες διεθνώς καταξιωμένων καλλιτεχνών και κινηματογραφιστών, καθώς και ο διαγωνισμός σεναρίου μικρού μήκους για Έλληνες σεναριογράφους.
Δημιουργικός και αισιόδοξος, ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Steve Κρικρής µάς προσκαλεί σε ένα από τα πιο όμορφα νησιά του νοτιανατολικού Αιγαίου, και μιλά για το Φεστιβάλ και για τα συναισθήματά του για τη σημερινή Ελλάδα.
Μιλήστε μας για το ξεκίνημα και την πορεία του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πάτμου. Πώς κατάφερε να γίνει θεσμός;
Γνωριστήκαμε, το καλοκαίρι του 2009, με τον Μπάμπη Τσούτσα, στην Πάτμο, και μαζί με τον Μάκη Μαζαράκη, την Άννα Wenneger και τον Tim Timmers βάλαμε τα θεμέλια. Ο ενθουσιασμός και η παρόρμηση, χωρίς δεύτερη σκέψη, μας οδήγησαν στο να ξεκινήσουμε, το 2010, με ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο, χωρίς καλά καλά να καταλάβουμε τι πάμε να κάνουμε και τι μας επεφύλασσε το μέλλον.
Ο κινηματογράφος και η Πάτμος ήταν και είναι οι δύο κινητήριες δυνάμεις. Είμαι σκηνοθέτης και ο κινηματογράφος είναι ένα αναπόσπαστο μέρος της ζωής μου. Η Πάτμος είναι ο τόπος καταγωγής μου, που επισκέπτομαι πολλά χρόνια και είναι για μένα “καταφύγιο”. Ένα νησί που συνδυάζει έντονη πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά, ιδιαίτερη ομορφιά και, συγχρόνως, αποτελεί πόλο έλξης καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο. Κάθε χρόνο, είναι ένα στοίχημα για μας. Ξεκινάμε με την εμπειρία και το know how των προηγούμενων χρόνων, μαζί με μία ομάδα που έχει κοινό όραμα, όρεξη και ενθουσιασμό. Με μεγάλη μου χαρά, τώρα που διανύουμε την πέμπτη χρονιά, βλέπω ανταπόκριση και από το κοινό μας και από τους υποστηρικτές μας. Αυτό βοηθάει ουσιαστικά την προσπάθεια και δίνει ελπίδα να συνεχίσουμε.
Ποιο είναι το όραμά σας για τη συνέχεια και την εξέλιξή του;
Θα ήθελα, μέσα στα επόμενα χρόνια, να μπορέσουμε να βρούμε τους τρόπους και τις συμμαχίες να μεγαλώσουμε και να μπορούμε να υλοποιούμε το όραμά μας με έναν πιο βατό τρόπο. Να ενδυναμώσουμε και να επεκτείνουμε τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα του Φεστιβάλ με εργαστήρια και πάνελ κινηματογραφιστών, που θα μεταφέρουν τη γνώση και την εμπειρία τους στους νεότερους. Υπάρχει χώρος για συνέργειες και η εξωστρέφεια είναι, για μας, μονόδρομος. Η Πάτμος και το Φεστιβάλ είναι, κατά τη γνώμη μου, ο ιδανικός τόπος για ένα co – production forum.
Πού εστιάζει η φετινή διοργάνωση;
Φέτος, η θεματική μας είναι “Πορτραίτα”. Ντοκιμαντέρ από την Ελλάδα και τον κόσμο που αναδεικνύουν μεμονωμένους ανθρώπους με ιδιαίτερες ιστορίες.
Ποια είναι τα συναισθήματά σας για την τροπή, που έχουν πάρει τα πράγματα στην Ελλάδα;
Πιστεύω ότι το να είσαι δημιουργικός και σε συνεχή εγρήγορση είναι το αντίδοτο στην περίοδο που ζούμε. Είναι ιστορικά αποδεδειγμένο ότι δυνατά καλλιτεχνικά κινήματα γεννιούνται μέσα από τα “σκαμπανεβάσματα” των οικονομικών κύκλων και αναταραχών.
Υπάρχει χώρος για αισιοδοξία;
Σαφώς. Δεν είμαι από τους ανθρώπους, που παραδίδονται εύκολα στις περιστάσεις. Όταν αυτό που κάνω με αφορά και με γεμίζει και έχει ένα αισιόδοξο μήνυμα από μόνο του, φέρνοντας ανθρώπους κοντά και δημιουργώντας πυρήνες δημιουργίας, τότε δεν υπάρχει χώρος για ενδοιασμούς και απαισιοδοξία. Συνεχίζουμε, και ευελπιστώ να μπορέσουμε να παρασύρουμε και άλλους.
Πληροφορίες
Είσοδος: 2 ευρώ ανά προβολή ή σεμινάριο, πάσο για πλήρη πρόσβαση στις ταινίες και στα σεμινάρια: 30 ευρώ.