Skip to main content

Ο αιμοδιψής «Δράκουλας» ολοκληρώνει τις παραστάσεις του

Ένα αριστούργημα της φανταστικής λογοτεχνίας, ο «Δράκουλας» του Μπραμ Στόουκερ, παρουσιάζεται από τη θεατρική ομάδα «naan», σε θεατρική απόδοση και σκηνοθεσία της Φρόσως Λύτρα, στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος (Πειραιώς 254), έως τις 15 Ιουλίου, από Τετάρτη έως Κυριακή, στις 9.30 το βράδυ.

Αριστοτεχνικά δομημένο, με φιλοσοφική – μεταφυσική διάσταση

Το βιβλίο εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1897 και σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Έκτοτε, όχι μόνο δεν έπαψε να κυκλοφορεί, αλλά εξακολουθεί να είναι best seller στην Αμερική. Ο Μπραμ Στόουκερ πήρε την ιδέα για τον «Δράκουλα» από τη ζωή του ηγεμόνα της Ρουμανίας, Βλαντ Τέπες Γ΄, του επονομαζόμενου Ανασκολοπιστή.

Ο Ιρλανδός συγγραφέας τον «μετέτρεψε» σε νεκροζώντανο, ο οποίος αποφάσισε αρκετούς αιώνες μετά τον θάνατό του να «ζήσει» στο Λονδίνο και να αρχίσει να δημιουργεί μια στρατιά νεκροζώντανων, όπως ο ίδιος, με σκοπό να δημιουργήσει ένα νέο είδος όντων που θα κυριαρχούσαν στη Γη.

Βρίσκεται, όμως, αντιμέτωπος με μια ομάδα αποφασιστικών ανθρώπων, οι οποίοι, με επικεφαλής τον Ολλανδό καθηγητή Βαν Χένσλινγκ, καταφέρνουν να ματαιώσουν τα σχέδιά του -με βαρύ τίμημα σε ανθρώπινες ζωές- και να απαλλάξουν τον κόσμο από αυτό το τρομακτικό τέρας.

Η δράση του αριστοτεχνικά δομημένου αυτού μυθιστορήματος εκτυλίσσεται μέσα από τα ημερολόγια – μαρτυρίες των ηρώων της ιστορίας, με αποτέλεσμα, ακόμα και σήμερα, να παραμένουν δυσανάγνωστα τα όρια μεταξύ μυθοπλασίας και πραγματικότητας.

Ο «Δράκουλας» έγινε αφορμή για πλήθος κινηματογραφικών ταινιών και θεατρικών παραστάσεων σε όλον τον κόσμο, καθώς η φιλοσοφική – μεταφυσική διάσταση που διαπερνά το έργο παραμένει αμετάβλητη, συνεχίζοντας να ασκεί γοητεία.

Σαν σε ναυάγιο μέσα στο νερό

Μέσα από αυτό το άγριο παραμύθι, η σκηνοθέτις Φρόσω Λύτρα επιχειρεί να διερευνήσει τη σχέση μεταξύ μεταφυσικής και τέχνης, δημιουργώντας, παράλληλα, ένα ενδιαφέρον ψυχαγωγικό θέαμα. Το σκηνικό διαμορφώνεται σαν σε ναυάγιο μέσα στο νερό, ενώ στον προθάλαμο της παράστασης, θα εξελίσσεται ένα παράλληλο εικαστικό δρώμενο, εμπνευσμένο από τα θέματα του έργου, τα οποία είναι ο έρωτας, η ποίηση, η αιώνια δίψα για ζωή και τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα.

Ταυτότητα παράστασης

Σκηνοθεσία – θεατρική απόδοση: Φρόσω Λύτρα, σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης, γλύπτης: Στέλιος Γαβαλάς, κοστούμια: Νίκος Χαρλαύτης, μουσική: Μιχάλης Νιβολιανίτης, Αλέξανδρος Χρηστάρας, χορογραφίες: Αλέξης Φουσέκης, φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης, μακιγιάζ – φωτογραφία: Αχιλλέας Χαρίτος, βοηθός σκηνοθέτη: Φαίη Κοκκινοπούλου, διεύθυνση παραγωγής: Έφη Πανουριά, κατασκευή σκηνικών: Παναγιώτης Λαζαρίδης, παραγωγή: ομάδα «naan». Παίζουν: Δράκουλας: Δημήτρης Γεωργαλάς, Μίνα: Λίνα Σακκά, Καθηγητής Βαν Χένσλιγνκ: Κώστας Φλωκατούλας, Τζόναθαν: Κωστής Μπούτας, Λούσι: Έλσα Σίσκου, Ρόμπερτ: Χρήστος Ντόβας. Χορεύουν: Αναστασία Κελέση, Αλέξης Φουσέκης, Νεκτάριος Ράμιας.

Πληροφορίες

Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος – Κτήριο 56: Πειραιώς 254 – Ταύρος, τηλ.: 212 2540000. Διάρκεια παράστασης: 100 λεπτά Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 17 ευρώ, φοιτητικό: 13 ευρώ, ανέργων – ΑΜΕΑ: 10 ευρώ. Ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων: viva.gr.

naftemporiki.gr