Skip to main content

H Shakira πούλησε τα δικαιώματα των τραγουδιών της

Η Shakira είναι η τελευταία από τους διεθνείς καλλιτέχνες που πούλησε τα δικαιώματα της μουσικής της έναντι πολλών εκατομμυρίων δολαρίων. Στη συμφωνία πώλησης περιλαμβάνονται και τα 145 τραγούδια της, μεταξύ των οποίων και οι επιτυχίες «Hips Don’t Lie», «When», «Wherever» και «She Wolf».  

Τα τραγούδια της έχουν φέρει τη Λατίνα σταρ στην κορυφή με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών στη λίστα των ισπανόφωνων καλλιτεχνών, με 80 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως. Η συμφωνία ολοκληρώθηκε με το Hipgnosis Song Fund, το οποίο απέκτησε, επίσης, πρόσφατα τη μουσική των Blondie και Neil Young. Η εταιρεία Hipgnosis δεν αποκάλυψε οικονομικά στοιχεία της πώλησης, αλλά πληρώνει συνήθως το ισοδύναμο των δικαιωμάτων 15 ετών εκ των προτέρων.   

Η Hipgnosis έχει δώσει δισεκατομμύρια δολάρια τα τελευταία χρόνια, αποσπώντας τα δικαιώματα της μουσικής  καλλιτεχνών όπως ο Neil Young, η Blodie, ο Barry Manilow κ.ά.   Από τότε που κυκλοφόρησε το πρώτο της άλμπουμ το 1991, σε ηλικία 13 ετών, η Shakira έχει πουλήσει περισσότερα από 80 εκατομμύρια δίσκους, κέρδισε τρία βραβεία Grammy και 12 Latin Grammy.   

Το πρώτο αγγλόφωνο άλμπουμ της, το Laundry Service, πούλησε περισσότερα από 13 εκατομμύρια αντίτυπα το 2001, ενώ τα επιτυχημένα singles της περιλαμβάνουν τα «When», «Wherever», «Underneath Your Clothes», «Hips Don’t Lie» και το τραγούδι του Παγκοσμίου Κυπέλλου Fifa του 2010, «Waka Waka (This Time For Africa)», που ανέβηκε στα charts σε 15 χώρες. Η Shakira είναι μία από τις τρεις γυναίκες καλλιτέχνιδες που έχει δύο βίντεο με περισσότερα από δύο δισεκατομμύρια προβολές στο YouTube ενώ το τελευταίο της single, «Girl Like Me», έχει δημιουργήσει ήδη χορευτική μανία στο Tik Tok.  

Για τη Shakira, ένας από τους λόγους που αποφάσισε την πώληση των δικαιωμάτων των τραγουδιών της, ενδεχομένως να είναι και τα 14,5 εκατ. ευρώ, που κλήθηκε να πληρώσει πρόσφατα από την ισπανική κυβέρνηση για φοροδιαφυγή.