Skip to main content

Κατάδυση στη θαλασσινή πλευρά της ψυχής μας

Επισημαίνοντας ότι «η θάλασσα εμπεριέχεται στη ζωή όλων μας» και ότι το υγρό στοιχείο έκανε αισθητή την παρουσία του στη δουλειά του από την πρώτη περίοδο δημιουργίας του έως σήμερα, ο διακεκριμένος ζωγράφος Παύλος Σάμιος τής δίνει για πρώτη φορά τον πρωταγωνιστικό ρόλο, στην έκθεσή του «Η Θάλασσα παντού», που εγκαινιάζεται στο Ιστορικό Αρχείο και Μουσείο Ύδρας, στις 13 Ιουνίου, στις 9 το βράδυ.

Με πολλά από τα έργα της να ανήκουν στην ιδιωτική συλλογή του ίδιου του καλλιτέχνη και να εκτίθενται για πρώτη φορά, η έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 31 Ιουλίου, περιλαμβάνει αφαιρετικές περιηγήσεις σε νησιά, μνήμες διακοπών, τις υπέροχες γυναίκες και τους δράκους του Παύλου Σάμιου, αλλά και τα νωχελικά καφενεία του και τις νεκρές φύσεις του, εκεί όπου μια φέτα καρπούζι γίνεται τόσο θελκτική μαζί με τα προκλητικά να τα δοκιμάσεις σταφύλια και άλλα φρούτα του.

Σε όλα τα έργα, η θάλασσα είναι ήρεμη, γαλήνια, σαν αγκαλιά ανοιχτή που κλείνει μέσα της το έργο του Παύλου Σάμιου, σαν μια γοητευτική  κατάδυση στη «θαλασσινή» πλευρά της ψυχής μας, που μας οδηγεί σε μια ανάδυση στο φως.

Απαραίτητη ανάσα στο κύριο θέμα της δουλειάς του

Η θάλασσα είναι πανταχού παρούσα στο έργο του Παύλου Σάμιου, ο οποίος – λόγω της νησιωτικής καταγωγής του, αλλά και των πολλαπλών θαλασσινών προορισμών που έχει διασχίσει – την έχει στην καρδιά του. Τα κομμάτια της θάλασσας είναι πολύ συχνά στο έργο του και συνηθίζει να βάζει θαλασσινό φόντο ή περίγραμμα στις δημιουργίες του. Δεν είναι ότι ζωγραφίζει τη θάλασσα, αλλά ότι δεν μπορεί να μην τη ζωγραφίζει, δίνοντας της χώρο στην έμπνευση του.

Το θαλασσινό στοιχείο, περασμένο στο βλέμμα του, στις εμπειρίες, μα πιο πολύ στην ψυχή του, λειτουργεί ως η απαραίτητη ανάσα στο κύριο θέμα τής δουλειάς του. Έτσι, ακόμα και όταν επιδίδεται στα αγαπημένα του θέματα, όταν ζωγραφίζει γυναίκες, νεκρές φύσεις, καφενεία, ζευγάρια, νυχτερινά τοπία, εσωτερικά σπιτιών, υπάρχει πάντα ένα ανοικτό παράθυρο σε ένα κομμάτι θάλασσας. Ακόμα και στις Αφροδίτες του, τέσσερις από τις οποίες συμπεριλαμβάνονται στα έργα της παρούσας έκθεσης, η θάλασσα είναι παρούσα, ακόμα και όταν δεν είναι.

Πληροφορίες
Ιστορικό Μουσείο Αρχείο Ύδρας: Ύδρα, τηλ:. 22980 52355. Ώρες επίσκεψης: καθημερινά: 9.00 – 16.00 και 19.30 – 21.30.

naftemporiki.gr