«Πρέπει να συγχρονίσουμε το βήμα μας – και στον κινηματογράφο. Και πολύ σύντομα θα το κάνουμε», δήλωσε ο αν. υπουργός Πολιτισμού, κ. Νίκος Ξυδάκης, καλωσορίζοντας σήμερα τα μέλη του νέου διοικητικού συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ) και εξαγγέλλοντας πρωτοβουλίες για την προσέλκυση ξένων κινηματογραφικών παραγωγών στην Ελλάδα.
«Μέχρι τώρα δεν υπήρχε καθεστώς φορολογικών ελαφρύνσεων, ενώ αντίθετα υπήρχε δυστοκία από την πλευρά των δημοσίων δομών όσον αφορά τις διευκολύνσεις που χρειάζεται μια κινηματογραφική παραγωγή», είπε ο κ. Ξυδάκης.
«Το υπουργείο Πολιτισμού εισηγήθηκε και το υπουργείο Οικονομικών συμφώνησε ώστε πολύ σύντομα να θεσμοθετηθούν φορολογικές ελαφρύνσεις για τις ξένες κινηματογραφικές παραγωγές, που θα αφορούν επιστροφή φόρου με μετρητά ή με μεταβιβάσιμο πιστωτικό φόρο. Σε γειτονικές μας χώρες όπως η Μάλτα, η Κροατία και η Βουλγαρία φιλοξενούνται περί τις 40 – 50 κινηματογραφικές παραγωγές ετησίως διότι προβλέπουν επιστροφή φόρου 25 – 30%. Το ελληνικό κράτος πρέπει να προσαρμοστεί σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό», είπε ο αν. υπουργός Πολιτισμού και πρόσθεσε ότι τα οφέλη θα είναι πολλά για την οικονομία, για τον τουρισμό, για την ελληνική κινηματογραφική κοινότητα.
Παράλληλα, μελετάται η μεταφορά στις κατά τόπους εφορείες της αρμοδιότητας του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου να αδειοδοτεί τα γυρίσματα των εν λόγω παραγωγών σε αρχαιολογικούς χώρους. «Έχουμε πλήθος αιτήσεων κάθε χρόνο για κινηματογραφικά γυρίσματα που αφορούν από προϊστορικούς οικισμούς έως βυζαντινά κάστρα», είπε ο κ. Ξυδάκης. «Με τον τρόπο αυτό θα προχωρούν ταχύτερα οι άδειες, υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι θα διασφαλίζεται το εκάστοτε μνημείο με την παρακολούθηση των γυρισμάτων από αρχαιολόγους και φύλακες. Σε ειδικές περιπτώσεις, το αίτημα θα παραπέμπεται στο ΚΑΣ.
Το Film Commission, μια εθνική επιτροπή για τη διευκόλυνση των κινηματογραφήσεων, μπορεί να λειτουργήσει ως κόμβος υποδοχής αυτών των παραγωγών», είπε ο υπουργός, ενώ ο Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΕΚΚ, κ. Αλέξης Γρίβας, εστίασε με τη σειρά του στην ενίσχυση των ελληνικών παραγωγών στο εξωτερικό. Μίλησε για νέο, πιο ευέλικτο πλάνο χρηματοδοτήσεων, για έμφαση στο σενάριο, για την ανάγκη νέου οργανογράμματος, για την ανάγκη να τηρηθεί απ’ όλα τα κανάλια η παραχώρηση του ποσοστού του 1,5% υπέρ της κινηματογραφίας, για την πρόθεση του ΕΚΚ να αναζητήσει και άλλες πηγές χρηματοδότησης πέραν της κρατικής επιχορήγησης.
«Ο ελληνικός κινηματογράφος στο εξωτερικό δεν αντιμετωπίζεται πλέον σα φτωχός συγγενής. Δικό μας μέλημα είναι να δούμε πώς μπορούν τα βραβεία και οι διακρίσεις στα Φεστιβάλ να μεταφραστούν σε εμπορική ώθηση. Πέρυσι υπογράφηκε μια σημαντική συμφωνία με το Γαλλικό Κέντρο Κινηματογράφου και ελπίζουμε ότι θα έχουμε συνέχεια» είπε ο κ. Γρίβας. Ενώ, αναφερόμενος στην εκκρεμότητα του Γενικού Διευθυντή, πρόσθεσε: «Έχουμε προκηρύξει τη θέση και προχωρούμε με τις συνεντεύξεις. Μόλις επιλεγεί ο νέος Γενικός Διευθυντής όλα θα προχωρήσουν πιο γρήγορα, δεδομένης και της ακινησίας την οποία είχε υποστεί το ΕΚΚ, εξαιτίας του προηγούμενου διοικητικού συμβουλίου».
«Θα ζητήσουμε να πραγματοποιηθεί διαχειριστικός έλεγχος για να δούμε πώς το ΕΚΚ έφτασε έως εδώ», πρόσθεσε η αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου κα Εύα Στεφανή, τονίζοντας ότι η νέα διοίκηση επιμένει στη διαφάνεια και τη συντόμευση των διαδικασιών, ενώ προτίθεται να δώσει έμφαση στους τομείς της εκπαίδευσης, του σεναρίου, της αποκέντρωσης και της σχέσης του κινηματογράφου με άλλες τέχνες.
naftemporiki.gr