Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]
«Τα πιο ωραία μου τραγούδια θα σου πω» υπόσχεται ο συνθέτης Θάνος Μικρούτσικος, ο οποίος τιμάται από το Φεστιβάλ Αθηνών με μία συναυλία γεμάτη αγαπημένα τραγούδια κοινού αισθήματος που πέρασαν από γενιά σε γενιά, στο Ηρώδειο, την Τρίτη 13 Ιουνίου, στις 9 το βράδυ, και μας μιλά για αυτήν τη βραδιά, για το νέο του άλμπουμ και για τη σημερινή Ελλάδα.
Πώς θα είναι το μουσικό τοπίο αυτής της βραδιάς;
«Καταρχάς, θέλω να ευχαριστήσω το Φεστιβάλ Αθηνών για την πρόσκληση να με τιμήσει για τα 50 χρόνια δημόσιας παρουσίας μου στη μουσική και στο ελληνικό τραγούδι. Επομένως, πρόκειται για μια αναδρομική έκθεση τραγουδιών. Η επιλογή των τραγουδιών δεν γίνεται από μένα. Γίνεται, κυρίως, από τον κόσμο που αγάπησε τα τραγούδια μου με τρόπο τέτοιο, που αρκετά από αυτά πέρασαν σε δυο ή περισσότερες γενιές και έγιναν διαχρονικά. Αυτά, που λειτουργούν ως κοινό αίσθημα, άλλοτε συνομιλώντας με τον καθένα χωριστά και άλλοτε με όλους μαζί. Σπουδαίοι ποιητές και στιχουργοί θα είναι παρόντες με τα κείμενά τους και τους στίχους τους: Μπρεχτ, Χικμέτ, Αναγνωστάκης, Μπίρμαν, Αλκαίος, Λαχάς, Ελευθερίου, Νικολακοπούλου, Τριπολίτης, Ιωάννου και, φυσικά, ο Νίκος Καββαδίας».
Ποια θα είναι η συντροφιά σας επί σκηνής;
«Σε όλη μου την πορεία, συνεργάστηκα με σπουδαίους τραγουδιστές και τραγουδίστριες, με τους οποίους είχα θαυμάσιες σχέσεις έως και αγαπητικές. Από αυτό το μεγάλο καλάθι, διάλεξα πέντε πρόσωπα γι’ αυτήν τη συγκινητική για μένα συναυλία. Τον Γιάννη Κότσιρα, τον σημαντικότερο τραγουδιστή της νεώτερης γενιάς, κατευθείαν απόγονο του Γρηγόρη Μπιθικώτση. Τον Μίλτο Πασχαλίδη και τον Χρήστο Θηβαίο, σπουδαίους τραγουδοποιούς, που έχουν, όμως, παράλληλα, τη δυνατότητα να τραγουδήσουν με εξαιρετικό τρόπο πολλά από τα τραγούδια μου. Τον Κώστα Θωμαΐδη, ώριμο και εκφραστικό όσο ποτέ, την καλύτερη φωνή που διαθέτει ο τόπος μας στον “ενδιάμεσο χώρο”. Τέλος, τη Μαριάννα Πολυχρονίδη, τραγουδίστρια με θαυμαστή ισορροπία ανάμεσα στην ακρίβεια και την έκφραση και με ιδιαίτερη σκηνική παρουσία. Πάντοτε, δίπλα μου, ο Θύμιος Παπαδόπουλος, ο πιο ολοκληρωμένος Έλληνας μουσικός, alter ego μου στη μουσική. Και βεβαίως, μουσικοί, που όλοι είναι υψηλού επιπέδου σολίστες, αλλά, την ίδια στιγμή, είναι και παίκτες ομάδας».
Για τι μιλάτε στο νέο σας άλμπουμ, με τίτλο «Στην ομίχλη των καιρών»;
«Επέλεξα κείμενα σπουδαίων στιχουργών, επί της ουσίας ποιητών που υποδύονται τους στιχουργούς. Τρεις βαριές υπογραφές. Αλκαίος, Ελευθερίου και η Λίνα Νικολακοπούλου που υπογράφει εφτά από τα τραγούδια της “Ομίχλης”. Ο τέταρτος και νεώτερος της παρέας είναι ο πολύ ταλαντούχος Γιάννης Δούκας. Τα κείμενα αναφέρονται και στο ατομικό και στο όλον. Και στη βαρβαρότητα της εποχής και στην ουτοπία. Και στην πόλη μας που τη σκεπάζει η ομίχλη και στις άμυνές μας που είναι οι μεγάλοι ποιητές μας. Πάντα, βεβαίως, στη μουσική και στην τέχνη, το θέμα δεν είναι τι λες, αλλά πώς το λες. Και αυτό, που εγώ μπορώ να πω, είναι ότι είμαι ευτυχισμένος με το αποτέλεσμα».
Πώς αισθάνεστε για τη σημερινή Ελλάδα;
«Αισθάνομαι οργή, μεγάλη οργή. Πρώτα, για τις φιλελεύθερες ελίτ της Ευρώπης που ασκούν αυτές τις βάρβαρες αντιλαϊκές πολιτικές, που έχουν οδηγήσει στην κατάρρευση τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Ακολούθως, για όσους μάς κυβέρνησαν αυτά τα 7 χρόνια, είτε είναι καθαρόαιμοι μνημονιακοί (delivery boys των Ευρωπαίων), είτε κατάντησαν μνημονιακοί, “διαπραγματευόμενοι”».
Τι χρειαζόμαστε πραγματικά σε αυτήν τη δύσκολη φάση;
«Να ξαναστήσουμε το εμείς και να αντισταθούμε στη λαίλαπα. Να μην περιμένουμε δώρα από τον ουρανό. Αυτά είναι για τους επίσκοπους και τους παπάδες. Να μην σταματήσουμε να ονειρευόμαστε έναν καλύτερο κόσμο. Να αγωνιστούμε, ακόμα κι αν φαίνεται ότι θα χάσουμε. Γιατί, αν δεν αγωνιστούμε, έχουμε ήδη χάσει».
Τι σας τονώνει το ηθικό;
«Η συνεχής επαφή μου με τον κόσμο και, ιδιαίτερα, με τους νέους. Αυτό με κινητοποιεί σήμερα. Και δεν τους εμψυχώνω μόνο εγώ με τη μουσική μου, αλλά με εμψυχώνουν και αυτοί με το ήθος, τη στάση και την παρουσία τους. Δυο δεκαεξάρηδες έγραψαν σε έναν τοίχο πιο κάτω από το σπίτι μου: “Μόνος σου μπορείς να πας γρήγορα. Μαζί, όμως, μπορούμε να πάμε μακριά”».
Πληροφορίες
Ωδείο Ηρώδου Αττικού: Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Ακρόπολη – Αθήνα, τηλ.: 210 3241807. Τιμές εισιτηρίων: διακεκριμένη ζώνη: 35 – 50 ευρώ, ζώνη Α΄: 28 ευρώ, ζώνη Β΄: 21 ευρώ, ζώνη Γ΄: 14 ευρώ, άνω διάζωμα: 10 ευρώ. Πώληση εισιτηρίων: κεντρικά εκδοτήρια Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου: Πανεπιστημίου 39 – εντός στοάς Πεσμαζόγλου (Δευτέρα – Παρασκευή: 9:00 – 16:00, Σάββατο: 10:00 – 15:00), καταστήματα Reload και βιβλιοπωλεία Ευριπίδης.
Ηλεκτρονικά: greekfestival.gr, τηλεφωνικά: 210 3272000 (καθημερινά και Κυριακές: 9:00 – 21:00). Εκδοτήρια εισιτηρίων λειτουργούν σε όλους τους χώρους των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, τα οποία εξυπηρετούν μόνο την παράσταση της ημέρας και ανοίγουν δύο ώρες πριν την έναρξή της.