Skip to main content

Στεφανία Γουλιώτη: «…νιώθω μεγάλη ανασφάλεια για την επόμενη μέρα…»

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Μέσα από μία συρραφή σονέτων και σκηνών από τα έργα του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, η ηθοποιός Στεφανία Γουλιώτη προσπαθεί να δώσει ανάσα στην πιο δυσνόητη και δύσβατη περιοχή της ανθρώπινης φύσης, τον έρωτα, και μας μιλά για την παράσταση «AmorS».

Η παράσταση παρουσιάζεται στο πλαίσιο του αφιερώματος «Τα Σονέτα του Σαίξπηρ στη Νέα Σκηνή» στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων – Λευτέρης Βογιατζής, για τέσσερις 40άλεπτες παραστάσεις, τις Δευτέρες και Τρίτες 16, 17 και 23, 24 Ιανουαρίου, στις 9 το βράδυ.

Η Στεφανία Γουλιώτη αφήνεται στη χειμαρρώδη ροή που διατρέχει το έργο του κορυφαίου Άγγλου δραματουργού, και μας μιλά για την παράσταση και για τη σημερινή Ελλάδα.

Από τι αποτελείται η παράσταση «AmorS»;

Η παράστασή μας προκύπτει από την ανάγκη να εξερευνήσουμε  τη βουτιά που κάνει ο Σαίξπηρ στον έρωτα. Υπάρχουν επώδυνες αλήθειες, που κρύβονται πίσω από πολλές σκηνές και σονέτα, στις οποίες δεν δίνουμε σημασία, όταν παρακολουθούμε τα έργα του, λόγω των περίπλοκων υποθέσεών τους. Η παράστασή μας αποτελείται, λοιπόν, από σονέτα και κομμάτια σκηνών, τα οποία θεωρήσαμε ότι πρέπει να ξανακουστούν σε μια διαφορετική συνθήκη, για να γίνουν πιο ανάγλυφα και να περάσει πιο άμεσα το μήνυμά τους.

Ποιο είναι το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των σαιξπηρικών σονέτων;

Τα σονέτα έχουν την ιδιαιτερότητα, πρώτον, να είναι δύσβατα. Όπως και ο έρωτας ο ίδιος. Διανύουν μια διαδρομή πολύπλευρη, από τη γέννηση, τη φθορά, τον θάνατο, το χάσιμο του νου, τον ναρκισσισμό, το αδιέξοδο στην επικοινωνία, την αυτοθυσία, την ανάγκη για ασφάλεια, τον αποχωρισμό, το θείο στον έρωτα. Όλα αυτά μπλέκονται, και το ένα θέμα διαδέχεται το άλλο απρόβλεπτα.

Για ποια θέματα μιλά αυτή η συρραφή κειμένων;

Από όλα, λοιπόν, τα παραπάνω θέματα, κρίναμε αναγκαίο να πυκνώσουμε κάποια νοήματα που είναι χαοτικά και να εμβαθύνουμε, με στόχο να φανταστούμε καλύτερα και να αφήσουμε να αναδυθεί όλη η πλάνη του έρωτα. Το στοιχείο της φαντασίας στον έρωτα είναι αυτό που διατρέχει την παράστασή μας και είναι αυτό που γίνεται και ο αγωγός στη σχέση μας με το κοινό. Η φαντασία και η πλάνη.

Πώς εξελίσσεται αυτή η σκηνική εμπειρία για σας, αλλά και για το κοινό;

Σε αυτήν τη συνάντηση με τον Αργύρη Πανταζάρα και τους Rootless Root (Λίντα Καπετανέα και Josef Frucek), έχουμε σαν σημείο εκκίνησης το σώμα. Τα σώματά μας κάνουν μια δύσκολη πορεία, δίνοντας σημασία στην “εκτός βάρους” σχέση με το περιβάλλον. Όταν, δηλαδή, βρεθείς σε περιοχή, όπου χάνεται η ισορροπία, ανακαλύπτεις ξανά τον εαυτό σου, διότι χάνεις τον έλεγχο του πώς θα ήθελες εσύ να είναι. Εκεί έρχεται ο άλλος, είτε να σε ισορροπήσει, είτε να σε καταστρέψει. Αυτή είναι μία δυνατότητα, που προσφέρει ο έρωτας στον άνθρωπο: να ανακαλύψει ξανά τον εαυτό του, έχοντας χάσει κάθε σημείο αναφοράς.

Πώς αισθάνεστε για τη σημερινή Ελλάδα;

Με καταβάλλει η θλίψη και δυσκολεύομαι να χαρώ όμορφα πράγματα που συμβαίνουν γύρω μου, διότι νιώθω μεγάλη ανασφάλεια για την επόμενη μέρα. Αυτό είναι πολύ αποτρεπτικό για κάθε είδους δημιουργικότητα. Οι καλλιτέχνες έχουμε χίλια τέρατα μέσα μας, με τα οποία συναλλασσόμαστε καθημερινά και μέσω της τέχνης μας, και έρχεται η κοινωνική αβεβαιότητα να προσθέσει άλλο ένα, που φωνάζει πιο δυνατά από όλα!

Τι χρειαζόμαστε πραγματικά σε αυτήν τη δύσκολη φάση;

Χρειάζεται απόλυτη σοβαρότητα και να αντιμετωπίσουμε όλοι, από κοινού, το τεράστιο μικρόβιο που λέγεται ατομική σκοπιμότητα. Ο άνθρωπος θέλει να προχωράει μπροστά, αλλά αυτό γίνεται δυσανάλογα με το τι κουβαλάει μέσα του. Δηλαδή, θέλει να εξελίσσεται κοινωνικά και ηθικά, αλλά, μέσα του, βαραίνουν οι άγνωστες και σκοτεινές περιοχές του, με τις οποίες δεν συνομιλεί. Περιοχές, όπως η δίψα για εξουσία, η εκδικητικότητα, ο φθόνος, η ανάγκη για επιβεβαίωση κ.λπ, κ.λπ. Αν δεν ανοίξει ο προσωπικός διάλογος του καθένα με αυτές, είμαστε καταδικασμένοι σε στασιμότητα και επιφανειακή πρόοδο.

Τι σας τονώνει το ηθικό;

Η Τέχνη.

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση: Βασίλης Ρώτας (σε επιλεγμένα σημεία) και Διονύσης Καψάλης, επιμέλεια κίνησης: Rootless Root (Λίντα Καπετανέα και Josef Frucek) σε μία πολύ ενδιαφέρουσα σύμπραξη με τους δύο πρωταγωνιστές, μουσική επιμέλεια: Γιώργος Πούλιος. Παίζουν: Στεφανία Γουλιώτη, Αργύρης Πανταζάρας.

Πληροφορίες

Θέατρο της οδού Κυκλάδων – Λευτέρης Βογιατζής: Κεφαλληνίας & Κυκλάδων 11 – Κυψέλη, τηλ.: 210 8217877. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 15 ευρώ, μειωμένο: 10 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: ταμείο του θεάτρου, εκδοτήριο Ticket Services: Πανεπιστημίου 39 – στοά Πεσμαζόγλου, τηλεφωνικά: 210 7234567, ηλεκτρονικά: ticketservices.gr.