Skip to main content

Αναδίπλωση του βλέμματος σε «Τόπο ξάνεμο»

Σε «Τόπο ξάνεμο» θα ταξιδέψει το φιλότεχνο κοινό ο εικαστικός Αντώνης Σκαμπαβίριας μέσα από την ατομική του έκθεση ζωγραφικής, η οποία παρουσιάζεται στην γκαλερί Genesis (Χάρητος 35 – Κολωνάκι),  και θα διαρκέσει έως τις 16 Ιουνίου, σε καλλιτεχνική διεύθυνση του Γιώργου Τζάνερη.

Ο ζωγράφος Αλέξης Βερούκας γράφει για την έκθεση του Αντώνη Σκαμπαβίρια: «Στη ζωγραφική του Αντώνη, βιώνουμε την ανοίκεια συνθήκη του “εντοπισμού” μας στην “πέρα χώρα” της νησιωτικής κτίσης – τόσο οικείας για εκείνον – από απόσταση. Η περισκοπική σύνθεση στους οριζόντιους πίνακές του μας παρασύρει στην αναδίπλωση του βλέμματος του ζωγράφου στον πραγματικό χρόνο αυτής της διαδρομής.

Η “εκτοπισμένη” επισκόπηση των τοπίων του και η ταυτόχρονη αίσθηση ότι είμαστε μέσα στα έργα του ασκεί τη γοητεία της εξάντλησης του φυσικού περιορισμού μας. Μας προτείνει μια απτική εμπειρία του τοπίου στο πίσω πλάνο του οπτικού μας πεδίου. Είναι συναρπαστικό, έστω για τη χρονική περίοδο που απαιτεί η σάρωση του χώρου, με το βλέμμα του πουλιού που μας εφοδιάζει ο Αντώνης, οδηγώντας μας άλλοτε στο έδαφος, άλλοτε σε χαμηλή πτήση, να ανακαλύψουμε τις γεωλογικές τομές του. Είναι κίνηση, που έχουν κάνει και τα δικά του μάτια.

Έχει φροντίσει, άλλωστε, να μας μεταπλάσει αυτό που βλέπει με μια πλούσια σε περιπέτειες της ύλης ανασύσταση του χάους αυτών των τόπων που κάπου διαμόρφωσε σε γιγαντιαία land art ο γεωργός και ο κτίστης της ξερολιθιάς με τους αναβαθμούς και αλλού είχε αποφασίσει ο αρχιμάστορας των ηφαιστείων με τους όγκους των πετρωμάτων.

Παστώματα με επιδέξιες χειρονομίες του πινέλου, διαστρωματώσεις με τις σπάτουλες που διακόπτουν νεφτιλίδικες αραιώσεις του χρώματος, κατάστικτες ψιμυθιές φωτός πάνω στις χρυσαφιές του ώχρες και τα χαλκοπράσινα ή μολυβένια γκρίζα του. Και μετά, πίσω από την “πέρα χώρα”, η θάλασσα. Το νερό που τριγυρίζει αυτόν τον τόπο και τον μεταφέρει στον αιώνα. Οι βράχοι που ταξιδεύουν σαν πλοία…

Από τον Canaletto ως τον Hockney, τα πανοράματα ήταν πάντα μια μεγάλη πρόκληση των ζωγράφων. Φέρνω μπροστά μου τα φρέσκα των γαλλικών επαρχιών που διακοσμούν τον gare de Lyon που τρέχαν πάντα παράλληλα με μένα και από πάνω μου, τρέχοντας κι εγώ να προλάβω το TGV.

Στα διακόσια ογδόντα χιλιόμετρα του συρμού, από το παράθυρο, τα κοντινά πλάνα ξεχύνονται σε ποταμό χρωματικών φασμάτων και μόνο η “πέρα χώρα”, όπως του Αντώνη, εξασφαλίζει την ανθρωπομετρική εικόνα του κόσμου.

Στη mercedes τύπου E, ο κατασκευαστής έχει προβλέψει, όταν συγχρονίζονται όλες οι κάμερες του οχήματος, να προβάλλεται στην οθόνη η υπεροπτική “αδύνατη για τον άνθρωπο” εικόνα του τοπίου που επέρχεται στη διαδρομή μας.

Στην εικονική πραγματικότητα που συγχέεται πλέον με τις νέες τεχνολογίες του κινηματογράφου, επιβάλλεται αυτό το “αδύνατο” του βλέμματος. Το βλέμμα, ίσως μετά τον θάνατο του βλέμματος. Μας γεμίζει η νοσταλγία γι’ αυτά, λοιπόν, τα “ακίνητα” ταξίδια των ζωγράφων, σαν του Αντώνη Σκαμπαβίρια. Γιατί είναι γεμάτα με τη γλυκιά μελαγχολία της αναδρομής στους τόπους και τους ορίζοντες που μένουν ανεξίτηλοι στη μνήμη και στην καρδιά μας».

Πληροφορίες

Γκαλερί Genesis: Χάρητος 35 – Κολωνάκι, τηλ.: 211 7100566 και 6944 516552. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή: 11:30 – 21:30, Τετάρτη και Σάββατο: 11:30 – 15:30.

[email protected]