Skip to main content

Μελωδική βραδιά με «Καρδιά μισή»

Σε μια συναυλία με καλοκαιρινή αύρα, ο συνθέτης Χρίστος Θεοδώρου, με αφορμή την κυκλοφορία του νέου άλμπουμ του,  «Καρδιά μισή», συναντά τις ερμηνεύτριες Ρίτα Αντωνοπούλου και Πολυξένη Καράκογλου, στον Ιανό, την Τετάρτη 24 Μαΐου στις 9 το βράδυ.

Με τον ίδιο στο πιάνο, το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει τραγούδια του συνθέτη, καθώς και διασκευές γνωστών ελληνικών και ξένων τραγουδιών. Μία διαδρομή μέσα από τις συνθέσεις του Χρίστου Θεοδώρου πάνω σε στίχους του Μιχάλη Γελασάκη, αλλά και ποιημάτων, όπως του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη, της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, του Ζαχαρία Παπαντωνίου, του Μιλτιάδη Μαλακάση και άλλων Ελλήνων ποιητών.

Η βραδιά εμπλουτίζεται με πρωτότυπες διασκευές, όπως το «Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι» του Απόστολου Καλδάρα και το «Θα κλείσω το παράθυρο» του Μάνου Λοΐζου και του Λευτέρη Παπαδόπουλου, μέχρι ξένο ρεπερτόριο, όπως το «I wanna dance with somebody» της Whitney Huston, το «Hymne a l΄amour» της Edith Piaf, τραγούδια των Beatles κ.ά.. Όλες οι διασκευές είναι αναδημιουργίες των τραγουδιών του συνθέτη με μία φρέσκια διάθεση.

Την ερμηνεία έχουν αναλάβει η Ρίτα Αντωνοπούλου και η Πολυξένη Καράκογλου, η οποία διακρίθηκε μέσα από την 4η Ακρόαση της Μικρής Άρκτου. Μαζί τους, θα είναι οι μουσικοί Γιώτης Παρασκευαΐδης (κιθάρες) και Αντώνης Αρβανίτης (κόντρα μπάσο).

Μακριά από ευκολίες και κλισέ νόρμες

Η Μικρή Άρκτος καλωσόρισε στην εκδοτική της οικογένεια τον νέο συνθέτη και ενορχηστρωτή Χρίστο Θεοδώρου, παρουσιάζοντας την καινούρια του δισκογραφική δουλειά, με τίτλο «Καρδιά μισή», η οποία κυκλοφορεί σε ψηφιακό δίσκο. Ο Θεοδώρου, πιστός στο λυρικό του καλλιτεχνικό στίγμα, εξελίσσεται ενορχηστρωτικά και παρουσιάζει μια ενότητα οκτώ συγκινητικών τραγουδιών, μακριά από ευκολίες και κλισέ νόρμες. Άλλες φορές βαθύτατα εσωτερικός και, άλλες πάλι, εξωστρεφής, κρατάει σταθερό το σήμα κατατεθέν της πορείας του, που είναι η ευαισθησία και η αγάπη του για το τραγούδι.

Τους στίχους υπογράφουν, σε τέσσερα τραγούδια, ο Μιχάλης Γελασάκης, με τον οποίο ο συνθέτης συνεργάστηκε και στον προηγούμενο δίσκο, «Τετράδιο», αλλά και στα μιούζικαλ «Μυστικά» και «Τα μάγια της πεταλούδας» του F. G.Lorca, και, σε ένα τραγούδι, ο Πάνος Σουρούνης. Επίσης, στον δίσκο, μελοποιούνται τρία ποιήματα: ένα του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη, ένα του Ζαχαρία Παπαντωνίου και ένα της Διαλεχτής Ζευγώλη – Γλέζου.

Τα τραγούδια αυτού του κύκλου, ο συνθέτης επέλεξε να τα  ερμηνεύσουν επτά νέες ερμηνεύτριες, που με τον δικό της μοναδικό τρόπο η κάθε μία, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό: Ρίτα Αντωνοπούλου, Πολυξένη Καράκογλου, Μαρία Παπαγεωργίου, Έλενα Παπανικολάου, Χριστίνα Μαξούρη, Βικτωρία Ταγκούλη και η Nalyssa Green.

Ως καθηγητής μουσικής και θεατρικού τραγουδιού στις δραματικές σχολές «Δήλος» της Δήμητρας Χατούπη και «Νέο Ελληνικό Θέατρο» του Γιώργου Αρμένη και έχοντας στενή επαφή με το θέατρο και τη θεατρική μουσική, ο Χρίστος Θεοδώρου φιλτράρει με έναν καθαρά προσωπικό τρόπο τις εικόνες των τραγουδιών και τους δίνει μία φανταστική σκηνική διάσταση. Τοποθετεί έτσι τις ερμηνεύτριες/ηρωίδες, ώστε να «παίζουν» η κάθε μία τον δικό της ρόλο κάτω από το μοτίβο «Καρδιά μισή».

Το έργο, που κοσμεί το εξώφυλλο του cd, είναι ευγενική παραχώρηση του ζωγράφου Χ. Λάμπερτ.

Πληροφορίες

Ιανός: Σταδίου 24 – Αθήνα, τηλ.: 210 3217686. Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ, ελάχιστη κατανάλωση: 6 ευρώ. Η βραδιά θα μεταδίδεται ζωντανά από το Ianos Radio.

naftemporiki.gr