Skip to main content

Κώστας Νικολόπουλος: «…Είναι τραγούδια μαγικά, που σε κάνουν να λαχταράς να τα παίζεις!»

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Οι Markos Elektrik, η μπάντα που δημιουργήθηκε από την αγάπη για το κλασικό έργο του μεγάλου ρεμπέτη Μάρκου Βαμβακάρη και μεταφέρει τα τραγούδια του στο σήμερα, με τρόπο ηλεκτρικό και rock, θα παρουσιάσει το ομώνυμό της  άλμπουμ, που πρόσφατα κυκλοφόρησε,  στη μουσική σκηνή  «Πειραιώς 131», τη Δευτέρα 13 Μαΐου στις 9 το βράδυ.

Ειδικά για τη συγκεκριμένη βραδιά, θα έχουν πλάι τους την Ελένη Κοκκίδου, την εξαιρετική ηθοποιό με το γνήσιο λαϊκό τραγουδιστικό ταλέντο [Πειραιώς 131, Γκάζι].

Ρεμπέτικες πενιές ντύνονται με progressive διάθεση rock and roll αποχρώσεων, ενώ ηλεκτρική κιθάρα, rhodes, αναλογικό synth, μπάσο και τύμπανα, αντικαθιστούν το μπουζούκι και την κιθάρα των πρώτων εκτελέσεων, θέλοντας να κρατηθεί ζωντανό το τραγούδι, με όσες το δυνατόν λιγότερες απώλειες.

Στο άλμπουμ «Markos Elektrik», περιλαμβάνονται εφτά εμβληματικά τραγούδια του σπουδαίου Συριανού -τα «Ψεύτικος Ντουνιάς», «Τα ματόκλαδα σου λάμπουν», «Μπλε Παράθυρα», «Νόστιμο τρελό μικρό μου», «Πλημμύρα», «Ζητώ παντού ο καημένος», «Πολίτισσα». Δύο από αυτά –«Τα ματόκλαδα σου λάμπουν» και «Ζητώ παντού ο καημένος»- ακούγονται σε ορχηστρική μορφή.

Το project είναι δημιούργημα του Κώστα Νικολόπουλου, ο οποίος σε συνεργασία με τη Λίνα Νικολακοπούλου ανέλαβε, πριν χρόνια, την ενορχήστρωση για δύο παραστάσεις που ξεχώρισαν.

Η πρώτη, με τίτλο «Μάρκος ο Φραγκοσυριανός», πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2012 στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Η δεύτερη, με τίτλο «Τετράς η Ξακουστή του Πειραιώς», μια συμπαραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών και του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2014 στην Πέτρινη Αποθήκη του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς. 

Ο «Μάρκος ο Φραγκοσυριανός» έχει ταξιδέψει δις στο εξωτερικό, στις 21 Μαΐου του 2014 στο Spring Festival του Ισραήλ και στις 11 Ιουνίου του 2015 στο Barbican Centre του Λονδίνου, με τη συμμετοχή του ελληνικής καταγωγής τραγουδιστή των Franz Ferdinand, Alex Kapranos.

Και οι δύο παραστάσεις ήταν sold out και είχαν μεγάλη επιτυχία και απήχηση σε κοινό και κριτικούς. Τον Σεπτέμβριο του 2017, η παράσταση παρουσιάστηκε και στο 2ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου στην Σύρο «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη» με τη συμμετοχή πολλών καλλιτεχνών -Στέλιος Βαμβακάρης, Σοφία Παπάζογλου, Απόστολος Ρίζος, Εβελίνα Αγγέλου, Πέτρος Μάλαμας, Νένα Μεντή, Thomas Kunstler.

Είχαμε τη χαρά να συνομιλήσουμε με τον εμπνευστή της μπάντας, Κώστα Νικολόπουλο.

Θα θέλατε, κατ’ αρχήν, να μας συστήσετε τους  Markos Εlektrik;

«Είναι μια μπάντα με την Νεκταρήλια Τσομπάνογλου στο τραγούδι, τον Θάνο Καζαντζή στα τύμπανα, τον Νίκο Παπαιωάννου στα μπάσα και το πληκτράκι και με εμένα στην κιθάρα».

Και λίγα λόγια για τη διαδρομή τους;
«Η Νεκταρήλια έχει τραγουδήσει στους Stacy, μια μπάντα του Βασίλη Μαντζούκη και έχει συνεργαστεί με τη Λίνα Νικολακοπούλου. Ο Θάνος είναι μέλος της μπάντας MFS και έχει συνεργαστεί με πολλούς Έλληνες καλλιτέχνες. Ο Νίκος είναι μέλος της μπάντας Lemonostifel!».

Τι είναι αυτό που, κυρίως, σας προσέλκυσε στην ενασχόληση με τη μουσική του Μάρκου Βαμβακάρη;
«Η απλότητα και η δωρικότητα της μουσικής  και των στίχων του! Είναι τραγούδια μαγικά, που σε κάνουν να λαχταράς να τα παίζεις!».

Μιλήστε μας για το ομώνυμο  άλμπουμ σας, «Markos Εlektrik», που κυκλοφόρησε πρόσφατα.
«Το άλμπουμ έχει επτά κομμάτια του Μάρκου. Τα δύο εξ αυτών, είναι ορχηστρικά. Είναι ένα άλμπουμ απλό στο artwork, με μια φωτογραφία του Ορφέα Εμιρζά στο εξώφυλλο, και μια μονοκονδυλιά του Πάνου Ανδριανού για το όνομα. Όσον αφορά στη μουσική, θέλαμε να είναι μεγάλο και πλούσιο σε συχνότητες και να υπάρχει ένας κοινός ήχος που να το χαρακτηρίζει».

Τι θα παρουσιάσετε στο κοινό στις 13 Μαΐου, στην «Πειραιώς 131»;
«Στις 13 Μάη, σε αυτόν τον πολύ ωραίο χώρο, θα παρουσιάσουμε τα τραγούδια του δίσκου, συν πολλά ακόμα του Μάρκου, που μας αρέσουν. Θα συμμετάσχει η αγαπημένη Ελένη Κοκκίδου. Θα διαβάσει αποσπάσματα από το βιβλίο “Μάρκος Βαμβακάρης – Αυτοβιογραφία”».

Αγαπημένα σας ακούσματα και ερμηνευτές;
«Beatles, Radiohead, Μάρκος, Tom Waits, Χατζιδάκις, Ζαμπέτας, Nina Simone, Βασίλης Μαντζούκης».

Πείτε μας έναν στίχο από τραγούδι του Βαμβακάρη. Τον πρώτο που σας ήρθε στον νου!
«“Βάζω το κεφάλι κάτω / το ποτήρι μου γεμάτο / αργιλές, κρασί και μπύρα / γεια σου Μάρκο από τη Σύρα”».