Skip to main content

Άρια Μπουμπάκη: «… δε συνδέω τη δημιουργία με την τέχνη, αλλά με τη ζωή εν γένει…»

«Compost» είναι ο τίτλος της dance performance από την Άρια Μπουμπάκη που θα παρουσιαστεί στις 3, 4 και 5 Μαΐου στις 9 το βράδυ στο Bluebox [Ευπατρίδων 1, Γκάζι].

Ποια είναι τα συστατικά ενός ανθρώπινου Compost (κομπόστ); Από ποια οργανικά υλικά αποτελείται και πώς γίνεται λίπασμα μιας δημιουργικής διαδικασίας;

Η dance artist Άρια Μπουμπάκη, κατά τη διάρκεια της νέας της κινητικής έρευνας, καλεί δύο χορευτές, μία κηπουρό, έναν μάγειρα, μία γλύπτρια και μία soundartist να μοιραστούν τον ίδιο χώρο και χρόνο, έχοντας ως κοινό και κεντρικό άξονα δράσεων το σώμα.

Η ύπαρξη κοινότητας που συχνά αναζητεί και χτίζει η χορογράφος, κάνει και εδώ την εμφάνισή της μέσω μίας ετερογενούς, πολυμορφικής, μοναδικής και ζωντανής performance.

Έξι σκηνικά και εν δυνάμει χορευτικά σώματα (stage/ dance bodies), αναζητώντας τη θέση του σώματος στην προσωπική τους δημιουργία, στη μεταξύ τους συνύπαρξη, αλλά και στη ζωή, εμπιστεύονται και φανερώνουν ένα περιβάλλον συνοίκησης ετερόκλητων υλικών και δράσεων.

Μιλήσαμε με την Άρια Μπουμπάκη.

Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για τη νέα σας παράσταση;
«Είναι μία dance performance που υπερασπίζεται τη δημιουργία, έχει αφετηρία της τον άνθρωπο- δημιουργό και την προσωπική του ιστορία. Οι ανάγκες και οι επιθυμίες της στιγμής είναι αυτές που καθορίζουν τις δράσεις συνύπαρξης των performers, γι’ αυτό και κάθε performance θα είναι διαφορετική».

Μιλήστε μας για την επιλογή του συγκεκριμένου τίτλου. Τι ακριβώς σημαίνει «Compost» και ποια μπορεί να αποτελούν  συστατικά ενός ανθρώπινου Compost;
«Το Compost -στα ελληνικά κομπόστ- είναι το οργανικό υλικό που προέρχεται από διαδικασία αποσύνθεσης οργανικών υλικών όπως τα φύλλα, τα φρούτα, τα λαχανικά κ.ά.
Στη δική μας δημιουργική διαδικασία, ψάχνουμε να βρούμε από τι αποτελείται το ανθρώπινο Compost. Είναι το φαγητό που τρώμε, η μουσική που ακούμε, το αγαπημένο μας χρώμα, ο άνθρωπος που ερωτευτήκαμε, το παιδί που γεννήσαμε, ο μυικός πόνος, ο ιδρώτας, ένα ατύχημα, μια μνήμη, μία κινητική συνήθεια, ένα συναίσθημα, μια εικόνα…
Δεν έχω στόχο να καταλήξω σε έναν κλειστό ορισμό. Άλλωστε, το Compost έχει έναν πολύ προσωπικό χαρακτήρα και προσωπική ιστορία. Αυτό που θα μοιραστούμε με το κοινό είναι οι προσωπικές μας συλλογές Compost-ιγμών».

Δύο χορευτές, μία κηπουρός, ένας μάγειρας, μία γλύπτρια και μία sound artist συναντιούνται στο έργο σας. Κάποιο σχόλιο για τις συγκεκριμένες επιλογές σας;
«Σε αυτή την έρευνα, επιθυμία μου ήταν να επικεντρωθώ στον ίδιο τον δημιουργό. Λόγω του ότι δε συνδέω τη δημιουργία με την τέχνη, αλλά με τη ζωή εν γένει, κάλεσα ανθρώπους που δουλεύουν με τη γη, τη φύση, τη μουσική, το φαγητό, την ποιητικότητα των αντικειμένων και των μορφών και το σώμα».

Σκέψεις και συναισθήματα που, ενδεχομένως, δημιουργεί η παράσταση στον θεατή;
«Τα αφήνουμε στον θεατή και τη στιγμή. Δεν υπάρχει γραμμένο σενάριο, γραμμική αφήγηση, την οποία ακολουθεί το έργο. Το κοινό θα δει προσωπικές στιγμές συνύπαρξης έξι δημιουργών, που σε κάθε performance δεν ξέρουν με τι θα παίξουν. Μπαίνουν αθώοι».

Τι λειτουργεί για εσάς ως πηγή έμπνευσης;
«Το περπάτημα στην πόλη και η παρατήρηση ανθρώπων κι ουρανού».

Ταυτότητα Παράστασης
Ιδέα, σύλληψη, καλλιτεχνική διεύθυνση: Άρια Μπουμπάκη, Χορογραφία: Άρια Μπουμπάκη (με τη συμβολή των συντελεστών- ερμηνευτών του έργου).

Ερμηνευτές: Χριστίνα Reinhardt (χορεύτρια), Κωνσταντίνος  Παπανικολάου (χορευτής), Ιωάννα Πλέσσα (εικαστικός), Anouk Arra (sound and visual artist), Αθηνά Γερανίου (κηπουρός), Μανώλης Πιπίνης (μάγειρας).

Σχεδιασμός φωτισμού: Μίλτος Αθανασίου, Βίντεο: Νεφέλη Σαρρή, Κάμερα: AlfonsoGallardo, Φωτογραφία: Σοφία Δρακοπούλου, Ηχοληψία: Νικόλας Καζάζης.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]