Skip to main content

Πέθανε ο Άγγελος Δεληβορριάς

Πέθανε σήμερα ο επί 45 χρόνια διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, Ακαδημαϊκός Άγγελος Δεληβορριάς, μια από τις εμβληματικότερες μορφές της πνευματικής ζωής του τόπου, σε ηλικία 81 ετών.

Εισήχθη στο νοσοκομείο τη Μεγάλη Πέμπτη, έπειτα από πνευμονικό οίδημα. Παρουσίασε πνευμονία και υποβλήθηκε σε επέμβαση στην καρδιά. Η κατάσταση της υγείας του, όμως, επιδεινώθηκε.

Η κηδεία του Άγγελου Δεληβορριά θα γίνει δημοσία δαπάνη, την Παρασκευή 27 Απριλίου, στις 2 μετά το μεσημέρι, το Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Γεννημένος το 1937, ο Άγγελος Δεληβορριάς  σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στα Πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας και μετεκπαιδεύθηκε στη Γερμανία, στο Πανεπιστήμιο του Freiburg. Κατά την περίοδο 1965-1969 υπηρέτησε ως επιμελητής αρχαιοτήτων στην Αρχαιολογική Υπηρεσία και ακολούθως μετέβη για μεταπτυχιακές σπουδές στο Tübingen, από το Πανεπιστήμιο του οποίου πήρε το διδακτορικό του δίπλωμα το 1972. Το 1972-1973, παρακολούθησε συναφή μαθήματα στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και στην École Pratique des Hautes Études, αναλαμβάνοντας εν συνεχεία τη διεύθυνση του Μουσείου Μπενάκη, όπου παρέμεινε από το 1973 μέχρι το 2015. Το 1992 εξελέγη τακτικός Καθηγητής στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου δίδαξε Ιστορία της Τέχνης έως το 2005.

Είχε δώσει διαλέξεις και είχε συμμετάσχει σε συνέδρια πολλών επιστημονικών και μουσειακών κέντρων της Ευρώπης και της Αμερικής. Το συγγραφικό του έργο καλύπτει ζητήματα Κλασικής Αρχαιολογίας, Ιστορίας της Τέχνης, Μουσειολογίας και παραδοσιακού πολιτισμού. Το ερευνητικό ενδιαφέρον του για τον παραδοσιακό πολιτισμό και για τη λεγόμενη «Λαϊκή Τέχνη» αναπτύχθηκε στο Μουσείο Μπενάκη, η ριζική ανάπλαση και ο αναπροσανατολισμός της φυσιογνωμίας του οποίου προσγράφονται και διεθνώς στα επιτεύγματα των νεότερων μουσειακών κατακτήσεων.

Συμμετείχε ως μέλος σε μεγάλο αριθμό επιτροπών, επιστημονικών εταιρειών, ιδρυμάτων και είχε τιμηθεί με ανώτατες διακρίσεις  στη Γαλλία (Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres, 1999), την Ελλάδα (Ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικος, αργυρό μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών, 2000) και την Ιταλία (Ordine della Stella della Solidarieta Italiana, 2008). Ήταν επίτιμος διδάκτωρ των Πανεπιστημίων Αιγαίου (2005), Θεσσαλονίκης (2016), Θράκης (2016) και μέλος της Academia Scientiarium et Artium Europae (1991), της Academia Europaea (1992) και της Academia Nazionale dei Lincei (2015). Εξελέγη από την ολομέλεια της Ακαδημίας Αθηνών τακτικό μέλος στην προκηρυχθείσα έδρα Αρχαιολογίας-Μουσειολογίας (2016) και, πρόσφατα, του απονεμήθηκε το Μεγάλο Βραβείο Πολιτισμού Gina Bachauer- Νικολάου Δούμπα (2017).

Μουσείο Μπενάκη: Δυσβάστακτη η απώλεια του Άγγελου Δεληβορριά

Για δυσβάστακτη απώλεια κάνει λόγο το Μουσείο Μπενάκη, σε ανακοίνωση του για το θάνατο του Άγγελου Δεληβορριά.

Η ανακοίνωση του Μουσείου

«Η Διοικητική Επιτροπή του Μουσείου Μπενάκη και το προσωπικό του Ιδρύματος εκφράζουν τη βαθύτατή τους θλίψη για την απώλεια του Ακαδημαϊκού και Καθηγητή Άγγελου Δεληβορριά, ο οποίος επί 45 χρόνια ηγήθηκε του Ιδρύματος από τις θέσεις του διευθυντή και του μέλους της Διοικητικής του Επιτροπής.

Η ευρύτητα του πνεύματος, η εμπιστοσύνη στον άνθρωπο, η ακατάπαυστη εργατικότητα και η αστείρευτη δημιουργικότητα αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για όσους είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν, είτε προσωπικά είτε μέσα από το τόσο σημαντικό έργο του. Η απώλεια είναι δυσβάστακτη».

Συλλυπητήρια του προέδρου της Βουλής

Τα συλλυπητήριά του εξέφρασε και ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, χαρακτηρίζοντας τον εκλιπόντα «εξέχουσα προσωπικότητα των γραμμάτων και του πολιτισμού».

Ο κ. Βούτσης, από το Ταλίν της Εσθονίας όπου βρίσκεται για τη Διάσκεψη των προέδρων των Κοινοβουλίων των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δήλωσε πως «ο Άγγελος Δεληβορριάς υπήρξε μία εξέχουσα προσωπικότητα των γραμμάτων και των τεχνών, ένας οραματιστής της διαχρονικότητας του ελληνικού πολιτισμού».

«Διακρίθηκε για τη συμβολή του στη μουσειολογία και την αρχαιολογία, ιδιαίτερα όμως για το πρωτοποριακό και εμπνευσμένο έργο του ως διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη. Λυπάμαι για την απώλειά του και εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στους οικείους του» πρόσθεσε.

Συλλυπητήριο μήνυμα της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδίας Κονιόρδου

Οραματιστής, καινοτόμος, επιστήμονας υψηλού κύρους ο Άγγελος Δεληβορριάς υπήρξε μια σπουδαία και ξεχωριστή προσωπικότητα στο πολιτιστικό μας γίγνεσθαι. Κλασσικός αρχαιολόγος, ακαδημαϊκός, διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, ανήσυχο  και ακούραστο πνεύμα, στάθηκε πάνω απ΄ όλα Δάσκαλος με την πιο ουσιαστική σημασία της λέξης. Ένας φάρος πολιτισμού που άνοιγε δρόμους και ενέπνευσε. Η θητεία του στη θέση του διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη από το 1974 και για τέσσερις και πλέον δεκαετίες,  σηματοδότησε μια νέα εποχή για τα ελληνικά Μουσεία. Ο Άγγελος Δεληβορριάς πρότεινε έναν νέο τρόπο οργάνωσης και μετάδοσης της γνώσης, δημιουργώντας επί της ουσίας μια νέα σχέση με το παρελθόν, την τέχνη, την ίδια μας την ταυτότητα. Η προσφορά του Άγγελου Δεληβορριά στο δημόσιο αγαθό του πολιτισμού είναι αναντικατάστατη. Και για αυτήν τον ευγνωμονούμε όλοι μας.

Θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

Συλλυπητήρια ανακοίνωση  των Τομέων Πολιτισμού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

Οι Τομείς Πολιτισμού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αποχαιρετούν με θλίψη το σπουδαίο κλασικό αρχαιολόγο, καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης και επί σαράντα χρόνια διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη, Άγγελο Δεληβορριά.

Σπούδασε αρχαιολογία και ιστορία στα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης και Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Freiburg. Το 1973 έγινε διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη από το οποίο αποχώρησε το 2014 μεριμνώντας για τη διαδοχή του. Εξελέγη Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Αθηνών και διετέλεσε διευθυντής του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών στο ίδιο τμήμα. Κατόπιν προσκλήσεων ή υποτροφιών παρέμεινε για επιστημονική μελέτη και έρευνα στο Λονδίνο, Μόναχο, Βερολίνο και Αμερική. Ανέλαβε την έρευνα του Ιερού Αμυκλαίου Απόλλωνα κοντά στη Σπάρτη και εντρύφησε στην Τέχνη του Σκόπα με την εξέταση των γλυπτών της Τεγέας. Δημιούργημα του το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης και το Μουσείο Νίκου Χατζηκυριακου Γκίκα.

Το κενό που αφήνει δυσαναπλήρωτο.

Καλό του ταξίδι.

Σταύρος Θεοδωράκης

Ανάρτηση στο facebook

Ο Άγγελος Δεληβοριάς δεν ήταν 81 ετών. Ήταν 30 – 50 – 70. Ανάλογα τη στιγμή. Μπορούσες να συζητήσεις μαζί του για τα αντρικά δαχτυλίδια, τα άσχημα της πολιτικής, το τέρας της γραφειοκρατίας, τα «αν» της ζωής, τα όμορφα ταξίδια. Τα κορίτσια και τη ζωγραφική.

Και δεν υπήρξε απλώς «Διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη». Ήταν ο άνθρωπος που έδωσε ελληνικό περιεχόμενο στην έννοια «σύγχρονο Μουσείο». Τον τελευταίο καφέ τον ήπιαμε στην ταράτσα της Κουμπάρη. Ήθελα μια συμβουλή. Όπως τότε, τον χειμώνα του ’14 που ξεκινούσε το Ποτάμι. Μου έδωσε κάποιες απαντήσεις και δώσαμε ραντεβού για τον Μάιο. «Να κάνω πρώτα την ομιλία στην Ακαδημία». Σήμερα Τρίτη ήταν προγραμματισμένη η επίσημη υποδοχή του στην Ακαδημία Αθηνών. Τακτικό μέλος της Ακαδημίας εξελέγη το ‘16 αλλά σήμερα ήταν η τελετή και θα μιλούσε για την «Ανθρώπινη μορφή στην αρχαία ελληνική τέχνη».

Δύο μήνες ετοίμαζε την ομιλία του. Έτσι έκανε πάντα. Να μην του ξεφύγει ένα «ν». Έτσι διοικούσε και το Μπενάκη. Η ίδια σημασία στα έργα τέχνης και στα καλάθια των αχρήστων. Ακόμη και το τσιγάρο στα χέρια του ήταν αρμονικό. Και η σοφία, στριμωγμένη στο μυαλό του, έβγαινε πάντα με ηρεμία. Η φωνή του ημέρευε τους αφηνιασμένους. Και το χαμόγελο του… μαγνήτης!

Ήταν φοβερός ο Άγγελος. 
Μεγάλη απώλεια για τον πολιτισμό. Η μεγαλύτερη ίσως για τον πολιτισμό ΜΑΣ.

naftemporiki.gr