Μια μοναδική παλαιοντολογική έκθεση με σπάνια απολιθώματα γιγαντιαίων θηλαστικών ολοκληρώνεται στη Μηλέα Γρεβενών από τον ομώνυμο Δήμο, με τη συμβολή επιστημόνων του ΑΠΘ και συναδέλφων τους από την Ολλανδία.
Η νέα έκθεση, με τίτλο «Κυνήγι Ελεφάντων στα Γρεβενά», περιλαμβάνει σπάνια απολιθώματα που φιλοξενούνταν στο παλιό Μουσείο της Μηλιάς, μεταφέρθηκαν στον καινούργιο χώρο και με την βοήθεια των παλαιοντολόγων αναδείχτηκαν με ολοκληρωμένο τρόπο και έμπνευση.
Στα πιο σημαντικά ευρήματα που θα φιλοξενεί το νέο Μουσείο της Μηλέας Γρεβενών περιλαμβάνεται ο μοναδικός Μαστόδοντας του «γίγαντα του Μπόρσον» με τους τέσσερις μεγαλύτερους χαυλιόδοντες στον κόσμο μήκους 5,02 μέτρων -είναι ο μεγαλύτερος και καταχωρημένος ως μοναδικός στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες το 2011- καθώς και απολιθωμένα οστά από μαμούθ ηλικίας 160.000 ετών που βρέθηκαν μόλις τέσσερα χιλιόμετρα από την πόλη των Γρεβενών.
Η νέα έκθεση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Μηλέας περιλαμβάνει 19 είδη θηλαστικών όπως Μαστόδοντες, ρινόκερους, αρκούδες, χελώνες, γαζέλες ηλικίας 3,5 εκατ. ετών και δύο άλλα είδη θηλαστικών ηλικίας 160.000 ετών απολιθώματα μαμούθ και αρχαίου βοδιού.
Επίσης, περιλαμβάνει εκλαϊκευμένες επιστημονικές πληροφορίες στα ελληνικά και αγγλικά σε 24 πολύχρωμα πάνελς.
Το μουσειακό υλικό έχει κατανεμηθεί σε τέσσερις αίθουσες και χωρίζεται στις εξής ενότητες: Στην αίθουσα Α με την ανάδειξη του αρχαϊκού ελέφαντα και του πρωτόγονου βοός από τη θέση Αμπέλια των Γρεβενών, στην αίθουσα Β με τους Μαστόδοντες της Μηλιάς, τον «γίγαντα του Μπόρσον» με τους τέσσερις μεγαλύτερους χαυλιόδοντες στον κόσμο 5,02 μέτρων, και τον μικρότερο μαστόδοντα της Ωβέρνης, την αίθουσα Γ με τα Αρτιοδάκτυλα ζώα από βοοειδή, ελαφοειδή, αγριόχοιρο και πιθανόν καμηλοπάρδαλη και την αίθουσα Δ με τα Περισσοδάκτυλα ζώα από ρινόκερο, τάπιρο και ιππάριο, ένα μικροθηλαστικό τρωκτικό, τα σαρκοφάγα ζώα και τις χελώνες.
Το κτήριο του δημοτικού σχολείου της Μηλέας Γρεβενών -που δεν λειτουργεί πια- μετασκευάστηκε με την ευθύνη του δήμου για να λειτουργήσει ως Μουσείο και υπό την επιστημονική επιμέλεια της παλαιοντολόγου Ευαγγελίας Τσουκαλά από το ΑΠΘ, η οποία με τις ανασκαφές της έφερε στο φως όλα τα παραπάνω ευρήματα, είναι έτοιμο να υποδεχθεί του επισκέπτες που θέλουν να αισθανθούν, έστω και για λίγο, τις συνθήκες του παλαιοπεριβάλλοντος που καθιστούν τα Γρεβενά ως μοναδική βιοζώνη στον Ελλαδικό χώρο και από τις ελάχιστες στην Ευρώπη.
Τέλος, στο παλαιό κτήριο της έκθεσης θα παραμείνουν οι συλλογές των ορυκτών, και πετρωμάτων, των ασπόνδυλων ζώων από τον παλαιοβυθό των Γρεβενών, αναδεικνύοντας τη μοναδική γεωλογική ιστορία της περιοχής.
Πληροφορίες Μουσείου
Διεύθυνση: Μηλιά Γρεβενών
Γραφείο Κοινότητας-Μουσείου
Τηλέφωνο: 2462061271
naftemporiki.gr