Skip to main content

Οι Dilemma μιλούν για την «Τέλεια Εξαφάνιση»…

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Οι Dilemma παρουσιάζουν την Τετάρτη 10 Απριλίου στις 9:30 το βράδυ, για πρώτη φορά, στο Half Note Jazz Club,  ένα  ταξίδι εμπνευσμένο από τη μουσική και τους μύθους του κόσμου [Τριβωνιανού 17, Μετς].

Η μυθολογία του Βορρά, οι ιρλανδέζικες μπαλάντες, το ηπειρώτικο ιδίωμα, το μεσογειακό ταμπεραμέντο, τα ινδιάνικα παραμύθια, τα gospel, η ελληνική παράδοση και οι μνήμες ενός άλλου κόσμου εντάσσονται στο δικό τους μουσικό περιβάλλον, σ’ ένα σύγχρονο πάντρεμα με τη δισκογραφία τους. H παράσταση «Eternal Echoes – Μουσική και μύθοι του κόσμου» αποπειράται να ρίξει μια διεισδυτική ματιά στον χώρο της παράδοσης και των μύθων του κόσμου, με φαντασία και πρωτότυπη προσέγγιση.

Οι Dilemma -η Πόπη Νταλαχάνη και ο Σωτήρης Τράγκας, επηρεασμένοι από τις θετικές επιστήμες, τη λογοτεχνία, την ποίηση και τα σκοτεινά παραμύθια του κόσμου, εξερευνούν κρυμμένους ή απόμακρους  θησαυρούς και προσωπικές ιστορίες, ενώ, με την ευρύτητα της  μουσικής τους ανάπτυξης, ξεδιπλώνουν πολλαπλές ερμηνείες πάνω στους λαϊκούς μύθους και τις μουσικές που αναπλάθουν.

Οι δύο καλλιτέχνες -δυο ξεχωριστοί μουσικοί δημιουργοί, εμφανίστηκαν στη δισκογραφία το 2009 και ήδη από το πρώτο τους  άλμπουμ έκαναν αίσθηση και χαρακτηρίστηκαν ως ένα από τα πιο ουσιαστικά και  πρωτότυπα σχήματα στoν μουσικό χώρο, λόγω της σύνθεσης οργάνων και ερμηνείας που πρότειναν.

Στη συζήτησή που είχαμε μαζί τους, μιλήσαμε για το τελευταίο τους άλμπουμ, με τίτλο «Η Τέλεια Εξαφάνιση», που  βασίζεται στη σύγχρονη μελοποίηση  ποιημάτων της ποιήτριας Κατερίνας Αγγελάκη – Ρουκ.

Συστήστε μας, αυτή τη νέα σας δουλειά.

«Tο νέο άλμπουμ μας, με τον τίτλο “Η Τέλεια Εξαφάνιση”, βασίζεται στη σύγχρονη μελοποίηση 12 επιλεγμένων ποιημάτων της ποιήτριας Κατερίνας Αγγελάκη – Ρουκ. Δημιουργήσαμε  με σεβασμό και αγάπη απέναντι στο έργο της, ένα ολοκληρωμένο άλμπουμ αφιερωμένο στην πολυβραβευμένη ποιήτρια, με πρωτότυπη μουσική και μία ιδιαίτερη προσέγγιση του ποιητικού της λόγου που καταγράφεται για πρώτη φορά στη δισκογραφία. Βέβαια, όλο το μουσικό περιβάλλον είναι ενταγμένο μέσα στα δικά μας ηχοτοπία».

Τι σας οδήγησε στη μελοποίηση  των συγκεκριμένων ποιημάτων;

«Τα ποιήματα που επιλέξαμε είναι, κατά κύριο λόγο, από μία από τις αγαπημένες συλλογές της ποιήτριας, “Η Ανορεξία της ύπαρξης”. Είναι ποιήματα που πρώτα απ’ όλα αγαπούσαμε πολύ και κατά δεύτερο λόγο τεχνικά μάς βοήθησαν να τα μελοποιήσουμε. Σε κάποιες περιπτώσεις, χρησιμοποιήσαμε μέρη του ποιήματος, είτε γιατί εμείς οι ίδιοι κρίναμε ότι αυτά θέλουμε να τονίσουμε περισσότερο είτε  γιατί το συγκεκριμένο ποίημα ήταν ιδιαίτερα μακροσκελές και πιστεύουμε ότι θα χανότανε η ένταση στο είδος της  τραγουδοποιίας που εμείς θέλαμε να κατευθυνθούμε. Αυτό, βέβαια, ήταν πολύ ριψοκίνδυνο γιατί θα μπορούσε να ακυρώσει το όλο μας εγχείρημα όμως,  ευτυχώς, είχαμε τη σύμφωνη γνώμη της ίδιας της ποιήτριας και αυτό σήμαινε ότι είχαμε περάσει στην ουσία,  τουλάχιστον στο ποίημα εκείνο που το χειριστήκαμε με αποσπάσματα. Δεν έχασε καθόλου από τη συγκίνησή του».

Κάποια σκέψη σας για την ποιήτρια;

«Κατ’ αρχάς να πούμε ότι είναι μάλλον πλεονασμός να τονίσουμε την  ιδιαίτερη τιμή που είχαμε να δημιουργήσουμε και να ηχογραφήσουμε εμείς  σε πρώτη παγκόσμια ηχογράφηση ένα άλμπουμ μεγάλης διαρκείας με την προσωπική υποστήριξη  και ευλογία της ίδιας της Κατερίνας Αγγελάκη – Ρουκ. Κάτι που έχει αποτυπωθεί με ένα ιδιόχειρο σημείωμα της ίδιας στο εσωτερικό ένθετο του δίσκου. Είναι σπουδαίο να έχεις την έγκριση για τον τρόπο που προσεγγίζεις τις λέξεις μιας  ποιήτριας -και μάλιστα του μεγέθους της. Ενός γλυκύτατου,  ευφυέστατου και γενναιόδωρου ανθρώπου με έναν αξιοθαύμαστο και εξαιρετικό χειρισμό του γραπτού λόγου. Ενός γραπτού λόγου με απλές λέξεις και απλά υλικά που, όμως, το ποιητικό αισθητήριό της, δηλαδή η αναπάντεχη χρήση τους, τους δίνει μορφή και πολλαπλές ερμηνείες. Νιώθουμε πολύ τυχεροί που συναντηθήκαμε μαζί της, ανταλλάξαμε πολλές κουβέντες και απόψεις και που μας εκτιμά καλλιτεχνικά μια ποιήτρια τέτοιου βεληνεκούς».

Τι σηματοδοτεί ο τίτλος που επιλέξατε να δώσετε στο άλμπουμ;

«Το πέρασμα σε έναν άλλο κόσμο, σε έναν κόσμο με ευρηματικούς και ευφάνταστους ανθρώπους, με αγάπη και ελευθερία, σε έναν κόσμο που η μουσική αναζητά τα βαθύτερα αίτια της ύπαρξης, σε έναν κόσμο που δεν σε αποσπά από τη δημιουργία. Ο τίτλος ενυπάρχει στο ποιήμα “Ο μαύρος άγγελος”, που έχει μελοποιηθεί και περιλαμβάνεται στο άλμπουμ».

Πείτε μας κάποιον από τους στίχους. Όποιον σας ήρθε πρώτος στον νου.

«“Ευγνωμονώ τις ελλείψεις μου· Ό,τι μου λείπει με προστατεύει, από κείνο που θα χάσω·”».