Skip to main content

Μπομπ Ντίλαν: Νέο τραγούδι με θέμα τη δολοφονία του Κένεντι

Ο διάσημος Αμερικανός τραγουδιστής και κάτοχος Νόμπελ λογοτεχνίας Μπομπ Ντίλαν, κυκλοφόρησε το «Murder Most Foul», ένα νέο τραγούδι διάρκειας 17 λεπτών, το οποίο παρέμενε μέχρι σήμερα ακυκλοφόρητο και αναφέρεται στη δολοφονία του προέδρου Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι.

Η νέα δημιουργία του 78χρονου «πρίγκιπα της ροκ» ανταποκρίνεται στη δυνατότητα μακράς ακρόασης στην περίοδο καραντίνας που περνούν οι περισσότεροι κάτοικοι του πλανήτη, λόγω της φονικής απειλής του κορωνοιού.

Πρόκειται για το πρώτο τραγούδι που κυκλοφορεί ο Ντίλαν τα τελευταία 8 χρόνια.
«Είναι ένα ακυκλοφόρητο τραγούδι», είπε για το «Murder Most Foul», ο Μπομπ Ντίλαν, «ηχογραφημένο πριν από καιρό και μπορεί να βρείτε ενδιαφέρον. Μείνετε ασφαλείς, μείνετε προσεκτικοί και ο Θεός μαζί σας».

Το «Murder Most Foul» (Ο πιο φαύλος θάνατος) μοιάζει περισσότερο με ποίημα, που απαγγέλλει αργά ο Ντίλαν με τη συνοδεία πιάνου, κρουστών και βιολοντσέλου, παρά με ένα συμβατικό τραγούδι, με στροφές και ρεφραίν.

«Ήταν μία ημέρα ζοφερή στο Ντάλας. Νοέμβρης του ’63. Μια ημέρα που θα μείνει θλιβερά στη μνήμη όλων» αναφέρει η πρώτη στροφή του τραγουδιού.

Ακολουθεί διήγηση των γεγονότων εκείνης της ημέρας, σε συνδυασμό με μία σειρά από σκέψεις για την εποχή εκείνη, με πολλές μεταφυσικές πινελιές, κοντά στα πρότυπα των πρώτων αφηγηματικών και επίκαιρων κομματιών του Ντίλαν, στη φάση του τραγουδιού διαμαρτυρίας.

Με την ευκαιρία της κυκλοφορίας του τραγουδιού -δεν είχε κυκλοφορήσει κάποιο καινούργιο μουσικό κομμάτι έπειτα από το άλμπουμ «Tempest» (Καταιγίδα) του 2012- ο Μπομπ Ντίλαν ευχαρίστησε, μέσω Twitter, τους θαυμαστές του για την «υποστήριξη και την πίστη τους όλα τα χρόνια».