Skip to main content

Πυγμαλίων Δαδακαρίδης: «Χρειαζόμαστε κάτι ριζικό, που θα αλλάξει τη στάση μας στα πράγματα…»

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Σε ένα έργο που μας μεταφέρει στο 2020, όπου ακόμα και ο θεσμός της οικογένειας έχει εκφυλιστεί λόγω της βαθειάς κρίσης αξιών σε όλα τα επίπεδα, ο ηθοποιός Πυγμαλίων Δαδακαρίδης παίρνει μέρος σε έναν συζυγικό διαγωνισμό, προσδοκώντας το πολυπόθητο χρηματικό έπαθλο των εκατό μισθών δημοσίου υπαλλήλου, και μας μιλά για την παράσταση «Το ζευγάρι της χρονιάς».

Ξετυλίγοντας ένα υποθετικό σενάριο για το πολύ κοντινό μας μέλλον, ο Γιάννης Ξανθόπουλος γράφει και σκηνοθετεί το έργο «Το ζευγάρι της χρονιάς (Το ξόρκι ενός εφιάλτη)», το οποίο παρουσιάζεται στον Κάτω Χώρο του Θεάτρου του Νέου Κόσμου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στις 9.15 το βράδυ, έως τις 11 Απριλίου.

Παλεύοντας με τα ψέματα, για να επιβιώσει με τη θεατρική του σύζυγο μέσα στο γενικευμένο πνευματικό σκοτάδι, καθώς ένας ελεγκτής του κράτους, ενώ, δήθεν, κομίζει την οικονομική σωτηρία τους, στην πραγματικότητα, σαν ένας άλλος Φάουστ, τους εξαθλιώνει ψυχικά, ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης μιλά για την παράσταση και για τα συναισθήματά του για τη σημερινή Ελλάδα.

Τι πραγματεύεται το έργο;

«Το έργο μιλάει για το πόσο οι “μοντέρνοι” άνθρωποι πια, σε μια μελλοντική πολιτική σκηνή, ανακαλύπτουν το πόσο ερωτευμένοι και αγαπημένοι είναι μεταξύ τους και αν πραγματικά αγαπιούνται ως άνθρωποι σε ολόκληρο το φάσμα της σχέσης τους και της ύπαρξής τους – νοητικά, ψυχικά και ανθρώπινα. Μιλάει για το αν ένα τυχαίο ζευγάρι θεωρεί τη σχέση του την πιο αγαπημένη από οτιδήποτε συμβαίνει γύρω του».

Σε ποια εποχή διαδραματίζεται και ποιες οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες επικρατούν;

«Διαδραματίζεται στο προσεχές μέλλον. Οικονομικά, είναι τα πάντα δύσκολα. Η κυβέρνηση είναι ακροδεξιάς προέλευσης. Και η πολιτική και κοινωνική καθημερινότητα σβήνει από τη σχέση των ηρώων του έργου, σιγά σιγά, μέσα στην υπόθεση»

Ποιοι είναι οι όροι του διαγωνισμού που διοργανώνεται και ποιος είναι ο σκοπός του;

«Οι όροι του διαγωνισμού είναι αν το ζευγάρι ζει με ισότητα σε όλους τους τομείς και αν, πραγματικά, αγαπάει ο ένας τον άλλο αληθινά».

Σκιαγραφείστε μας τους ήρωες του έργου και όσα βιώνουν.

«Δύο απλοί καθημερινοί χαρακτήρες, με άλλους δύο χαρακτήρες, που, αν μπορούσα να τους περιγράψω σύντομα, θα έλεγα ότι είναι η ιστορία της χώρας και, ίσως, το κοντινό μέλλον. Μιλάω και για τους άλλους δύο -τον ελεγκτή Δημήτρη Κοτζιά και τον πλοίαρχο Φώτη Θωμαΐδη».

Πώς αισθάνεστε για τη σημερινή Ελλάδα;

«Ασφυξία από ένα πολιτικό σκηνικό που, για μένα προσωπικά, δεν έχει ξεκαθαρίσει – όχι τώρα μόνο, αλλά τουλάχιστον εδώ και 15 χρόνια – τη θέση του και τη στάση του απέναντι στον ίδιο τον πολίτη. Δεν αναφέρομαι στον οικονομικό βιασμό που δεχόμαστε καθημερινά, αλλά και στην ίδια την απόδοση της παιδείας και της υγείας, πόσο μάλλον της ασφάλισης, που διαλύονται καθημερινά, αλλά και στην ίδια την πρακτικότητα της ζωής που καταλήγει σε συνθήκες μη βιώσιμες».

Τι χρειαζόμαστε πραγματικά σε αυτήν τη δύσκολη φάση;

«Κάτι ριζικό που θα αλλάξει τη στάση μας στα πράγματα και ένα κίνητρο, πέραν του οικονομικού, για να αναπτυχθούμε. Συγχωρέστε με που δεν έχω μια πιο άμεση λύση. Δεν είμαι πολιτικός, ούτε γνωρίζω τις λύσεις. Αλλιώς, θα το είχα κάνει ήδη, καιρό τώρα. Αλλά θα επιθυμούσα πραγματικά δικαιοσύνη σε όλους τους τομείς».

Τι σας τονώνει το ηθικό;

«Η αγάπη που δέχομαι καθημερινά από τους αγαπημένους μου ανθρώπους και η χαρά ότι μπορώ και κάνω αυτό που αγαπώ στη ζωή μου, όσο δύσκολο και αν είναι. Όσο ρομαντικό και αν ακούγεται, μπορώ και ονειρεύομαι ακόμα και, όπως λέει και το έργο μας: “εγώ, από δω, από τη χώρα μου, δεν φεύγω!!!”».
 

Ταυτότητα παράστασης

Σκηνοθεσία: Γιάννης Ξανθόπουλος, σκηνικά – κοστούμια: Ιωάννα Κατσιαβού, σχεδιασμός φωτισμών: Χριστίνα Μουμούρη, βοηθός σκηνοθέτη: Καρολίνα Ζαπατίνα. Παίζουν: Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Ιωάννα Πηλιχού, Δημήτρης Κοτζιάς, Φώτης Θωμαΐδης.

Πληροφορίες

Θέατρο του Νέου Κόσμου – Κάτω Χώρος: Αντισθένους 7 & Θαρύπου – Αθήνα, τηλ.: 210 9212900.
http://nkt.gr/play/194/zeygari-ths-xronias/
Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 12 ευρώ, φοιτητικό: 10 ευρώ, ανέργων: 8 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: καταστήματα: Public, Seven Spots, Reload, Media Markt, βιβλιοπωλεία Ευριπίδης, τηλεφωνικά: 11876, ηλεκτρονικά: viva.gr.